2022. gadā Latvijā ieviesīs otram vecākam nenododamo bērna kopšanas atvaļinājuma kvotu

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem paredz, ka jau ar 2022. gada 2. augustu visās ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā, tiks ieviesta tā saucamā obligātā kvota jeb otram vecākam nenododamā bērna kopšanas atvaļinājuma daļa, tā šodien vēsta ziņu portāls Delfi.lv
Jaunā direktīva paredz, ka divi mēneši no katram vecākam paredzētās bērnu kopšanas atvaļinājuma daļas nav nododami otram vecākam.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunā direktīva paredz, ka divi mēneši no katram vecākam paredzētās bērnu kopšanas atvaļinājuma daļas nav nododami otram vecākam.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūlijā publicētā Direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem paredz ieviest izmaiņas Eiropas Savienības dalībvalstu tiesību aktos saistībā ar bērna kopšanas, paternitātes un aprūpētāja atvaļinājumu, kā arī ar darbinieku tiesībām.

Viens no būtiskākajiem direktīvas specifiskajiem mērķiem ir ar ģimenes pienākumiem saistītu atvaļinājumu nosacījumu izmantošanas veicināšana.
 

Latvijā arī līdz šim apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu ir bijusi iespēja izmantot abiem bērna vecākiem, taču Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras norādītie dati par vecāku pabalstu saņēmējiem liecina, ka vīrieši bērna kopšanas atvaļinājumu Latvijā izmanto reti.

 

Saskaņā ar VSAA datiem 2020. gadā vidēji mēnesī vecāku pabalstu saņēma 21 322 cilvēki, tostarp 17 596 sievietes un 3726 vīrieši.

 

Reklāma
Reklāma

Lielākā daļa vīriešu, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu, bērna kopšanas atvaļinājumu faktiski neizmanto. 

 

Taču, ņemot vērā, ka šo pabalsta saņēmēju skaitā ir arī strādājoši vecāki, kuriem pabalsts tiek maksāts samazinātā apmērā, tostarp 703 sievietes un 2417 vīrieši, var secināt, ka lielākā daļa vīriešu, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu, bērna kopšanas atvaļinājumu faktiski neizmanto. 
 

Jaunā direktīva paredz, ka divi mēneši no katram vecākam paredzētās bērnu kopšanas atvaļinājuma daļas nav nododami otram vecākam. Tādējādi arī Latvijā tiks ieviesta bērna kopšanas atvaļinājuma tā saucamā "otra vecāka kvota" – divi mēneši, kurus bērna tēvam paredzēts izmantot faktiski (nenododamā BKA daļa nav izmantojama strādāšanas laikā). Faktiski, šo laiku neizmantojot, tas un tam piesaistītais naudas pabalsts netiks saņemts.

Veicinot vīriešu intensīvāku iesaistīšanos bērnu aprūpē, kā tas vērojams valstīs, kurās jau ieviesta "otra vecāka kvota", arī Latvijā varētu sagaidīt, ka mazāk cietīs sieviešu profesionālā izaugsme un mainīsies arī darba devēju attieksme.
 

Oktobrī Labklājības ministrija nāks klajā ar piedāvājumiem šī direktīvas ieviešanai Latvijā.