Pirmās palīdzības sniegšanas simulācija tiešsaistē – vai esi drošs, ka spētu palīdzēt cietušajam?

Atzīmējot Veselības aprūpes simulācijas nedēļu, 16. septembrī plkst. 10.00 Rimi sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru (MITC) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), kā arī ar citiem partneriem rīkos pirmās palīdzības sniegšanas simulāciju tiešsaistē, kur skatītāji varēs uzdot visus interesējošos jautājumus.
Lai arī Latvijas likumdošanā nav noteikta obligāta defibrilatoru uzstādīšana sabiedriskās vietās, Rimi hipermārketu informācijas centros visā Latvijā jau kopš 2019. gada ir pieejami ārējie automātiskie defibrilatori

FOTO: Publicitātes foto

Lai arī Latvijas likumdošanā nav noteikta obligāta defibrilatoru uzstādīšana sabiedriskās vietās, Rimi hipermārketu informācijas centros visā Latvijā jau kopš 2019. gada ir pieejami ārējie automātiskie defibrilatori

““Rimi darbinieki ir apmācīti sniegt pirmo palīdzību, tomēr ir svarīgi celt arī kopējās sabiedrības zināšanas un prasmes par iespējām sniegt palīdzību līdzcilvēkiem kritiskās situācijās, jo tas nav tik grūti, kā šķiet. Jo lielāka sabiedrības daļa zinās, kā rīkoties, jo vairāk dzīvību varēsim glābt. Tieši tāpēc ar simulācijas tiešraidi vēlamies reālā laikā parādīt, ka sniegt palīdzību var ikviens,” stāsta Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

 

 

Simulācijas laikā tiks izspēlēta situācija, kad veikala apmeklētājam kļūst slikti un viņš zaudē samaņu. Sniedzot pirmo palīdzību, simulācijas dalībnieki veiks netiešu sirds masāžu un izmantos automātisko ārējo defibrilatoru (AED), lai atjaunotu cietušajam sirdsdarbību.

 

“Uzsākt pirmās palīdzības sniegšanu ir svarīgi bez liekas kavēšanās. Mēs apzināmies, ka ne katrs aculiecinieks spētu veikt atdzīvināšanas pasākumus gan atbilstošu prasmju trūkuma, gan nedrošības un baiļu dēļ. Ar šo simulāciju vēlamies uzskatāmi parādīt, ka sniegt palīdzību nav sarežģīti, un motivēt cilvēkus apgūt pirmās palīdzības prasmes. Tā ir iespēja arī pievērst uzmanību tam, ka defibrilators būtiski uzlabo cietušā izredzes izdzīvot, kad tiek sniegta pirmā palīdzība. Defibrilatora lietošana ir vienkārša un droša, sekojot ierunātām instrukcijām, palīdzību spēs sniegt arī cilvēks, kurš iepriekš atdzīvināšanas pasākumus ar AED nav veicis,” norāda RSU MITC direktore, dr. Ieva Šlēziņa.

Reklāma
Reklāma

 

 

Lai arī Latvijas likumdošanā nav noteikta obligāta defibrilatoru uzstādīšana sabiedriskās vietās, Rimi hipermārketu informācijas centros visā Latvijā jau kopš 2019. gada ir pieejami ārējie automātiskie defibrilatori, kurus nepieciešamības gadījumos var izmantot un pirmo palīdzību sniegt gan Rimi darbinieki, gan lielveikalu apmeklētāji. NMPD brigādes ierašanās, lai cik ātra būtu, tomēr prasa laiku, tādēļ izšķiroši ir tieši pirmās palīdzības pasākumi, kas veikti līdz mediķu ierašanās brīdim.

 

Simulācijas tiešraidi noskatīties un uzdot visus ieinteresējošos jautājumus var Facebook lapā.