Kas draud cilvēkiem, kuri nopirkuši fiktīvus vakcinācijas sertifikātus?

Valsts policijas (VP) rīcībā esošā informācija liecina, ka varētu būt vairāki simti cilvēku, kuri nelikumīgi ieguvuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātus. Portāls Jauns.lv skaidroja, kas draud tiem iedzīvotājiem, kuri maksājuši naudu par fiktīviem vakcinācijas sertifikātiem.
Kas draud cilvēkiem, kuri nopirkuši fiktīvus vakcinācijas sertifikātus?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska Jauns.lv norādīja, ka tiks vērtēta iespēja atbrīvot no atbildības personas, kuras deva naudu ārstnieciskam personālam vai personām, kuras veic datu apstrādi vakcinācijas centros par fiktīvo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu iegūšanu, un, kuras pašas labprātīgi pieteikušās policijā. Tādējādi VP aicina fiktīvajā vakcinācijas procesā iesaistītos cilvēkus pašus labprātīgi pieteikties policijā.

 

Katrā situācijā atsevišķi tiks vērtēta iespēja fiktīvos vakcinācijas sertifikātus saņēmušās personas, kas pašas būs pieteikušās policijā, atbrīvot no kriminālatbildības.
 

Vairāki cilvēki jau pieteikušies

Pēc policijas izplatītā aicinājuma atsaukties personas, kuras devušas kukuli ārstniecības personām vai personām, kas veic datu apstrādi vakcinācijas centros par fiktīvo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu iegūšanu, šobrīd policijā ir vērsušās vairākas jaunas personas, kas ziņojušas par fiktīva sertifikāta iegūšanu.

Likumsargi aicina pieteikties arī citus, kuri saņēmuši fiktīvu vakcinācijas sertifikātu. Atkarībā no konkrētās situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādus cilvēkus no kriminālatbildības. Sazināties ar policiju var, zvanot pa tālruņa numuru 110 vai rakstot e-pastu uz adresi vadiba@vp.gov.lv.

 

Ņemot vērā, ka šobrīd notiek aktīva izmeklēšana, plašāku informāciju policijas pārstāve šobrīd nevarēja sniegt.
 

Kādi var būt sodi?

Gžibovska vērsa uzmanību, ka kriminālprocesi saistībā ar fiktīvo vakcināciju ir uzsākti pēc Krimināllikuma 326.2 panta otrās daļas, Krimināllikuma 275. panta otrās daļas un Krimināllikuma 323. panta otrās daļas.

Krimināllikuma 326.2 pants par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

Reklāma
Reklāma

Bargāks ir sods, ja darbības izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās saistītas ar materiālo vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu vai izspiešanu. Tad soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.
 

Sods par kukuļošanu

Savukārt Krimināllikuma 323. pants par kukuļdošanu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Sods ir lielāks, ja darbības veiktas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Tad soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.
 

Sods par dokumentu viltošanu

Bet likuma 275. pantā par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sods.

 

Arī par šīm darbībām ir bargāks sods, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm. Tad soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.


Vairāki sertifikāti jau anulēti

Jauns.lv jau ziņoja, ka policija Nacionālajam veselības dienestam (NVD) ir nosūtījusi informāciju par 12 personām, kas nelikumīgi saņēmušas vakcinācijas sertifikātu, lai šīm personām tie tiktu anulēti.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka varētu būt vairāki simti personu, kuras nelikumīgi ieguvušas Covid-19 vakcinācijas sertifikātus.

VP iepriekš ziņoja, ka saistībā ar fiktīvu vakcināciju ir aizturēti vairāki cilvēki.