Kardiologs Trušinskis: sirdi bojā Covid-19 vīruss nevis vakcīna

Plaši tiek runāts par iespējamām sekām, ko vakcīna pret Covid-19 it kā atstāj uz sirds veselību, taču gandrīz nemaz netiek pieminēts posts, ko sirdij nodara pats vīruss, ja gadās saslimt. Latvijas radio 1 raidījumā “Kā labāk dzīvot” skaidrību par šo viesa kardiologs, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrības vadītājs Kārlis Trušinskis.
Saslimšana ar Covid-19 var atstāt ļoti nelāgas sekas uz sirds un asinsvadu veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Saslimšana ar Covid-19 var atstāt ļoti nelāgas sekas uz sirds un asinsvadu veselību.

Lai gan ierasti dzirdam par Covid-19 plašo ietekmi uz elpceļiem, tostarp plaušām, viens no Latvijas izcilākajiem kardiologiem Kārlis Trušinskis pauda, ka 

šis vīruss spēj arī diezgan tieši iedarboties uz sirds muskuļa šūnām, izjaucot to struktūru un provocējot sirds mazspēju. 

“Šis vīruss var iedarboties arī uz asinsvadu iekšējā slāņa šūnām, ko saucam par endotēliju. Ja izklātu cilvēka arteriālās sistēmas iekšējā slāņa šūnas, tad iegūtu futbola laukumu. To uzskata par ļoti lielu orgānu. Un šis vīruss var iedarboties tieši uz šīm šūnām,” sacīja speciālists un paskaidroja endotēlija šūnu nozīmību: “Tās pasargā asinsvadu sienas no tā, ka tur iekļūst nevajadzīgas vielas; tās nodrošina trombu veidošanās un trombu šķīdināšanās līdzsvaru; tās lielā mērā nodrošina arī artēriju paplašināšanos/sašaurināšanos...”
Bet kā tad ar runām par iespējām iedzīvoties miokardītā pēc vakcinācijas pret Covid-19? Kārlis Trušinskis atklāja, ka 

signāli tiek saņemti par miokardītu saistībā ar vakcināciju, taču “tas ir ļoti, ļoti, ļoti reti – 0,004% risks iegūt miokardītu pēc vakcinācijas. 

Reklāma
Reklāma

Ja kāds ārsts pasaka, ka vakcinācijai nav saistības ar miokardītu vai trombozi, varu paskaidrot, ka medicīnā mēs šādu risku nevērtējam. Jo tad jau ir risks iziet uz ielas, lai gan iekļūt ceļu satiksmes negadījumā risks ir gandrīz lielāks”. 
Kardiologs arī pavēstīja, ka miokardīta gadījumi biežāk ir jaunu cilvēku, vīriešu vidū, taču līdz šim tie bijuši seši cilvēki, kuriem visiem vairs nav nekādu seku – viņi ir veseli.  

 

Visu raidījumu klausies šeit: https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/covid-19-un-sirds-asinsvadu-sistemas-darbiba.a147618/

Saistītie raksti