Infektoloģe Dace Zavadska nosauc sabiedrības grupu, kura nākamajā saslimšanas vilnī var tikt skarta ļoti smagi

Lai arī pasaulē turpinās pētījumi par bērnu pasargāšanu no Covid-19 ar vakcīnām, sabiedrībai kopumā ir daudz svarīgāk, lai pret saslimšanu aktīvāk vakcinētos riska grupas, piemēram, seniori, kas nākamajā saslimšanas vilnī var tikt skarti ļoti smagi, intervijā TV3 uzsvēra Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.
Infektoloģe Dace Zavadska nosauc sabiedrības grupu, kura nākamajā saslimšanas vilnī var tikt skarta ļoti smagi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mediķe stāstīja, ka pētījumi par vakcīnu pret Covid-19 lietošanu dažādu vecuma grupu bērniem turpinās, taču slimība bīstamāka ir citām iedzīvotāju grupām.

Runājot par vakcīnu efektivitāti, tostarp pret jaunajiem vīrusa variantiem, Zavadska uzsvēra, ka tās pasargā no smagas slimības gaitas un nāves, lai arī pret Covid-19 delta variantu varbūt pilnībā neizslēdz inficēšanos, attiecīgi pašlaik netiek gaidīti jauni vakcīnu varianti.

 

Par iespējamo revakcināciju pašlaik vēl neesot drošas informācijas, vai un kam to vajadzēs. Speciāliste pati domā, ka visai sabiedrībai revakcinācija varētu nebūt nepieciešama, bet tāda varētu būt vajadzīga augstāka riska grupām, piemēram, senioriem un mediķiem. "Normālai vakcīnai kādu gadu būtu jāstrādā," par vakcīnas aizsardzības termiņu izteicās Zavadska.

Reklāma
Reklāma

Zavadska atzīmēja, ka pēc Covid-19 pārslimošanas vislabāk būtu vakcinēties aptuveni pēc mēneša. Savukārt par dažādu ražotāju vakcīnu miksēšanu zinātnieku pētījumi liecinot, ka šāda tehnika strādā un aizsardzība nav sliktāka. Viņa vērtēja, ka varētu jaukt jebkuru vakcīnu ar jebkuru, bet ir jautājums, vai ir sagatavotas valsts sistēmas, lai pēc šādām potēm tiktu saņemts Covid-19 drošības sertifikāts.

 

Kopumā Zavadska vakcinācijas aptveri vēlētos lielāku. Viņa cer, ka saulainajā vasaras laikā cilvēki nonāks pie lielākas apskaidrības un mazāk uzticēsies viltus ziņām par vakcīnām, kas veicinās vakcinēšanos. Vakcinēšanās veicināšanai ļoti nepieciešams ir arī skaidrojošais darbs, atzina mediķe.