#laimiganometne pusaudžiem visas vasaras garumā

Ar saules stariem ir par maz, pusaudzim ir nepieciešams pusaudzis un atrast veidu, kā sevi izpaust.
Atsaucoties uz pašu pusaudžu un vecāku aicinājuma, #laimiganometne ir izveidojusi bagātīgu nometņu piedāvājumu pusaudžiem.

FOTO: Publicitātes foto

Atsaucoties uz pašu pusaudžu un vecāku aicinājuma, #laimiganometne ir izveidojusi bagātīgu nometņu piedāvājumu pusaudžiem.

Šajā vasarā nometnēm pusaudžu auditorijai - vai tās būtu dienas vai diennakts, ir īpaša nozīme. Pēc garā datora monitora priekšā aizvadītā mācību gada nometnes ir vieta, kur veidot jaunas draudzības, atjaunot komunikācijas prasmes, atrast un nostriprināt savas intereses un vienkārši pabūt kopā dzīvā kontaktā. Atsaucoties uz pašu pusaudžu un vecāku aicinājuma, #laimiganometne ir izveidojusi bagātīgu nometņu piedāvājumu pusaudžiem.

 

Šis gads bija īpašs. Nogurums no attālinātā mācību procesa skāra gan pieaugušos (pedagogus un vecākus), gan bērnus. Neskaitāmi ārvalstu un arī Latvijas eksperti prognozēja, ka pandēmijas ierobežojumu vājais posms ir pusaudži, kuru vecumposma attīstības vajadzību specifika paredz socializēšanos kā vienu no identitātes veidošanās un motivācijas mehānismiem. 

 

Ir ļoti būtiski apzināties, ka, lai atlabtu, ar saules stariem ir krietni par maz. Būtiski ir  resursi vidē – emocionāls atbalsts un nodarbes, kas veicina radošumu, pašizpausmi un sevis izpratni. Vide var kalpot kā balsts un resursu atjaunotājs pusaudžu labizjūtai, kā arī veicināt pašapziņu un pašefektivitāti, kas var būt pazeminājusies dēl dažādu attālināto mācību faktoru ietekmes, piemēram, tādiem kā sekmju kritums, motivācijas mazināšanās un sociālo saišu sairums ar vienaudžiem.  Vasaras nometnes tam ir visnotaļ piemērots un teicams risinājums, jo sniedz iespēju gan socializēties, gan apgūt noteiktas prasmes, veidot draudzības, pavadīt laiku konstruktīvu mērķu virzienā, realizējot savas intereses un aizraušanās, vai vismaz eksperimentējot, lai tās atklātu.

 

 

Nodibinājums ZINĀTNES UN MĀCĪBU CENTRS “CILVĒKS UN VISUMS” ar jauniešu auditoriju strādā jau 6 gadus. Šo gadu laikā  piesaistot ekspertus ir veidotas mācību programmas, kas veicina sociāli emocionālo prasmju attīstību pusaudžiem, kā arī pedagogiem. #laimiganometne ir radīta ar mērķi siltā, draudzīgā un radošā atmosfērā veicināt sociāli emocionālo prasmju attīstību un pašizpausmi. 

 

Lai sekmētu jauniešu emocionālu labsajūtu, gara spēku un motivāciju nākamjam mācību periodam, Laimīgās nometnes satura veidotāja Maira Dzene piesaistīja tādus jauniešu vidū populārus cilvēkus kā kulinārijas grāmatu autore Anna Panna, influencere, koučs un grāmatu autore, žurnāla meitenēm “Avene” redaktore Sanda Krasta, mūziķis,  hip hop mūzikas žanra viens no aizsācējiem Latvijā Arstarulsmirus (Gustavo), loģiskās domāšanas un robotikas nodarbību pasniedzēji no ROBO HUB, ilgtspējīgās modes māksliniece BaibuaLadiga Kobayashi, laikmetīgās dejas horeogrāfe un režisore Anna Dubrovska, Urban Yoga studijas vadītāja un jogas skolotāja Līva Veinberga, modes māksliniece Vita Radziņa un citi. “Laimīgā nometne” ir vērsta uz jauniešu izaugsmi un iekšējo resursu atjaunošanu, kā arī  uz iekšējās līderības attīstīšanu. 

 

 

Nometņu norises laiki:

  • No 19.-23.jūlijam dienas nometne Ilgtspējīga mode, dizains un pašizpausme ar ilgtspējīgās modes  dizaineri Baibu Ladigu Kobayashi un biodejas pasniedzēju Elizabeti Ozolu, Rīgā. Sīkāku informāciju meklē: www.laimiganometne.lv 

 

  • No 19.-23.jūlijam dienas nometne #laimiganometne Bulduros ar kulinārijas un gatavošanas meistarklasēm Anna Panna vadībā, floristika un koučings ar Sandu Krastu, sociāli emocionālās prasmes ar Mairu Dzeni, izkustēšanās ar horeogrāfi Kristīni Lorenci. Sīkāku informāciju meklē: www.nometnes.bulduri.lv 

 

  • No 19.-23.jūlijam dienas nometne #laimiganometne Bulduros ar robotikas nodarbībām ROBO HUB treneru vadībā,  iekšējā līderība ar mūziķi un hip hop mūzikas virziena vienu no pamatlicējiem Latvijā Arstarulsmirus (ex.Gustavo), Dungeons&Dragons lomu spēle D&D Latvija kopienas Dungeon Master vadībā. Sīkāku informāciju meklē: www.nometnes.bulduri.lv 

 

  • No 1.-7.augustam norisināsies diennakts nometne meitenēm Užavā, nometņu vietā “Ganības”.

Nometnē norisināsies nodarbības un meistarklases ilgtspējīgā modē ar Baibu Ladigu Kobayashi, joga, relaksācija un elpošana labākai pašregulācijai ar Urban Yoga studijas vadītāju Līvu Veinbergu, sociāli emocionālās prasmes ar Mairu Dzeni, grims un pašizpausme ar modes mākslinieci Vitu Radziņu, priekšstatu laušana, ka “futbols ir priekš puišiem” ar Latvijas futbola leģendu Kasparu Gorkšu, dejas nodarbības ar laikmetīgās dejas horeogrāfi Annu Dubrovsku u.c. brīnišķīgiem viesiem un, jo īpaši, audzinātājām/mentorēm, kas ir nometnes siltās atmosfēras uzturētājas.

Sīkāku informāciju meklē: www.laimiganometne.lv 

Reklāma
Reklāma

 

  • No 9.-13.augustam dienas nometne #laimiganometne Bulduros ar kulinārijas un gatavošanas meistarklasēm Anna Panna vadībā, floristika un koučings ar Sandu Krastu, sociāli emocionālās prasmes ar Mairu Dzeni, izkustēšanās ar horeogrāfi Kristīni Lorenci. Sīkāku informāciju meklē: www.nometnes.bulduri.lv

 

  • No 9.-13.augustam dienas nometne #laimiganometne Bulduros ar robotikas nodarbībām ROBO HUB treneru vadībā,  iekšējā līderība ar mūziķi un hip hop mūzikas virziena vienu no pamatlicējiem Latvijā Arstarulsmirus (ex.Gustavo), Dungeons&Dragons lomu spēle D&D Latvija kopienas Dungeon Master vadībā. Sīkāku informāciju meklē: www.nometnes.bulduri.lv

 

  • No 9.-13.augustam dienas nometne Dance Summer School ar laimetīgās dejas horeogrāfi Annu Dubrovsku. 5 dienās tiks veidota horeogrāfija, performance, kura nometnes pēdējā dienā tiks iemūžināta video. Nometnē būs arī aktiermeistarības un fotogrāfijas meistarklases. Sīkāku informāciju meklē: www.laimiganometne.lv

 

  • No 16.-20.augustam dienas nometne Māksla, uztvere un izpausme, Rīgā. Laikmetīgās dejas nodarbības ar horeogrāfi Agati Bankavu, “Zīmējumu un tekstu Dienasgrāmatas” veidošana ar dzejnieci un ilustratori Loti Vilmu Vītiņu. Urban sketching” ar mākslas terapeiti Sintija Bērziņu. Sīkāku informāciju meklē: www.laimiganometne.lv


Kāpēc tas ir īpaši būtiski šobrīd?

“Daudzi uzskata, ka viņi maksā cenu nevis par pandēmiju, bet gan par pasākumiem, kas veikti pret pandēmiju,” teicis Dr. Nicolas Franck, psihiatriskā tīkla vadītājs Lionā, Francijā. Francijā, kur pandēmijas rezultātā garīgās veselības līmenis nonāca mediju virsrakstos, profesionāļi mudināja varas iestādes apsvērt iespēju atsākt skolas, lai cīnītos ar vientulību. Un Lielbritānijā daži terapeiti atzina, ka viņi ir ieteikuši saviem pacientiem pārkāpt ierobežojumu noteikumu vadlīnijas, lai pacienti tiktu galā ar mentālās veselības krīzi.

 

Visvairāk tika vēstīts par pieaugošu depresiju, paškaitējumu un dažādu nelegālu vielu lietošanu. ASV dažos štatos varēja novērot daudzkārtēju tīņu pašnāvību pieaugumu. Lielbritānijā izdeva valsts mēroga rīkojumu nekavējoties pievērsties jauniešu mentālajai veselībai un mēģināt novērst augošo krīzi. UNICEF pētījums uzrādīja, ka 1 no 3 jauniešiem vēlas saņemt kāda veida palīdzību.

 

Kāda ir situācija Latvijā?

Būtu grūti noliegt, ka arī Latvijā viena no pandēmijas negatīvi ietekmētākajām grupām, neskatoties uz to, ka tai piemīt arī augsta adaptācijas kapacitāte, ir pusaudži. Par to daudz rakstījis un medijos izteicies pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nils Konstantīnovs. Viņš arī vērš uzmanību, ka šī pandēmijas laika ierobežojumu sekas atstās ilgtermiņa ietekmi uz Latvijas sabiedrību. 

 

Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs veica pētījumu par Covid-19 ietekmi uz pusaudžiem un jauniešiem 2. pandēmijas viļņa laikā, lai saprastu, kāda ir reālā situācija un kā savu mentālo veselību raksturo pati jaunā paaudze. 

 

Motivācijas  un ticības zudums nākotnei ir loģiskās sekas saskarsmes trūkumam šajā vecumā. Jo šajā vecumposmā dabiska vajadzība ir atdalīšanās no ģimenes un identitātes meklējumi caur iekļaušanos vienaudžu grupā, socializēšanos.  

 

Par šo var runāt un vicināt spilgtu krāsu karogus, bet faktiski mācību gads ir beidzies un šī vasara sniedz cerīgu iespēju. Skaidrs, ka ir pusaudžu loks, kuram nepieciešams nopietns speciālistu atbalsts, lai savāktu atpakaļ savus iekšējos resursus un sāktu orientēties savas dzīves arējos resursos. Tomēr ir arī liela daļa pusaudžu, kuri var atgūties, nododoties kopīgām radošām aktivitātēm, grupas garam un atbalstam, ko var  saņemt caur iespēju izrunāt grūtības, dalīties  bažās, uzklausīt, kā jutās un tika galā citi, kā arī atrast jaunas perspektīvas, caur kurām integrēt savu pieredzi veselīgi. Trauma nav notikums pats par sevi, trauma rodas no veida, kā konkrētā pieredze tiek apstrādāta un integrēta sevī.

 

Vairāk info: www.laimiganometne.lv un www.nometnes.bulduri.lv 

Rīgas nometnes top sadarbībā ar žurnālu “Avene”, savukārt Bulduru nometnes - sadarbībā ar Bulduru dārzkopības vidusskolu.