Vai Covid-19 mēdz noslēpties organismā, lai vēlāk atkal aktivizētos?

Kāds lasītājs ir satraucies par savu tēvu, kurš pēc slimošanas ar Covid-19 gandrīz nedēļu juties labi, bet nu atkal simptomi atgriezušies. Viņš dzirdējis runas, ka šis vīruss esot viltīgs un mēdzot noslēpties iekšējos orgānos, lai kādā brīdī atkal aktivizētos. “Vai tā ir taisnība?” viņš jautā un Latvijas infektoloģijas centra galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle atbild – nav viss taisnība!
Sars-CoV-2 vīrusa izraisītā slimība Covid-19 ir akūta augšējo elpceļu vīrusa infekcija, bet ne hroniska.

FOTO: Unsplash.com

Sars-CoV-2 vīrusa izraisītā slimība Covid-19 ir akūta augšējo elpceļu vīrusa infekcija, bet ne hroniska.

Lasītājs jautā: “Manam tētim ir 64 gadi, un viņš izslimoja ar Covid-19. Tētis ārstējās mājās, bet vairāk kā nedēļu bija diezgan grūti – katru dienu bijām gatavi zvanīt ātrajai palīdzībai, taču skābekļa rādījumi oksimetrā bija labi. Visu laiku sazinājāmies ar tēta ģimenes ārstu, kurš izrakstīja arī antibiotikas, jo simptomi liecināja par plaušu karsoni. Tētis izveseļojās, tikai klepus nav pārgājis, bet kādu nedēļu nekas cits nekaitēja, un tagad atkal ir temperatūra, arī galva sāpot, tikai ne tik stipri kā iepriekš. Man ir stāstīts, ka šis vīruss mēdz paslēpties iekšējos orgānos un tad atkal aktivizēties. Vai tā ir taisnība? Ģimenes ārst tam nepiekrīt, bet gribētu uzzināt vēl kāda mediķa viedokli.”  

Man ir stāstīts, ka šis vīruss mēdz paslēpties iekšējos orgānos un tad atkal aktivizēties. Vai tā ir taisnība? 

Atbild Baiba Rozentāle: “Sars-CoV-2 vīrusa izraisītā slimība Covid-19 ir akūta augšējo elpceļu vīrusa infekcija ar sarežģītu patoģenēzi, un pats būtiskākais, ka sīkajos asinsvados veidojas trombi.  

Ja slimība norit smagi, ir pamats domāt, ka vīruss inficē ne tikai augšējo elpceļu epitēlijšūnas un plaušaudus, bet arī citu orgānu epitēlijšūnas un asinsvadu endotēlijšūnas. Taču, kā jau minēju, tas viss notiek pie smagām slimības formām.

Reklāma
Reklāma

No jebkuras slimības, tostarp no Covid-19, cilvēks izveseļojas tajā brīdī, kad organismā vairs nav slimības ierosinātāja, viņam atjaunojušās visas orgānu funkcijas un vēl arī izveidojusies imunitāte. Covid-19 gadījumā nevar runāt par hronisku infekciju, kas integrējas kādās noteiktās organisma šūnās un saglabājas tajās, kā tas ir, piemēram, hepatītu gadījumā. Šis vīruss ir jauns un vēl ir daudz nezināmā, taču patreiz nav apstiprinātas vai pat apspriestas informācijas par to, ka tas mēdz paslēpties kādās organisma šūnās. Tā joprojām ir akūta augšējo elpceļu vīrusa infekcija, un smagākos gadījumos var būt nepieciešams ilgāks laiks, lai atveseļotos pilnībā.”