Seniorus pirms vakcinācijas pret Covid-19 rūpīgāk izvērtēs

Ņemot vērā, ka Norvēģijas Zāļu aģentūra ir ziņojusi par 23 senioru nāves gadījumiem pēc vakcinācijas pret Covid-19, Imunizācijas valsts padome izstrādās rekomendācijas senioru vakcinācijai, kas balstīsies uz zinātnisku izpēti un starptautiskajiem ieteikumiem, informē Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

 

Seniorus pirms vakcinācijas pret Covid-19 rūpīgāk izvērtēs

FOTO: Shutterstock.com

Šobrīd Eiropas Zāļu aģentūra un Pasaules Veselības organizācija veic padziļinātu izpēti, lai izprastu, kas ir bijuši nāves iemesli. Visi dati par "Pfizer/Biontech" vakcīnu pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti un šobrīd nav secināts, ka šo pacientu nāvi ir izraisījusi tieši vakcīna.

Latvijas imunizācijas padomes vadītāja Dace Zavadska Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" norādījusi, ka konkrētie cilvēki bijuši ar ļoti vāju veselību, respektīvi, bijis daudz smagu slimību vienlaikus.

"Mēs zinām, ka parastās iesnas šādiem cilvēkiem var būt liktenīgas, tāpēc vērsām uzmanību, ka ārstam būtu jāizvērtē, vai  kāds konkrētais pacients varbūt nav vakcinējams,” skaidroja Zavadska.

Tikmēr Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders  norādījis, ka brīdī, kad būs iespējams straujāk uzsākt vakcināciju aprūpes centros, tas noteikti tikšot darīts, piesaistot papildu resursus.

"Šajā gadījumā mēs runājam ne tikai par speciālām mobilajām brigādēm, kas izbrauc uz aprūpes centriem un varēs to tehniski īstenot, bet tieši arī saistībā ar pacienta veselības stāvokļa novērtējumu," skaidroja Šneiders.

Vecuma grupā virs 80 gadiem Norvēģijas pansionātos ik nedēļu mirst 300 līdz 400 cilvēku. Tomēr, reaģējot uz informāciju no Norvēģijas, Imunizācijas padome Latvijā izdarīja izmaiņas pagaidu rekomendācijās, aicinot rūpīgāk izvērtēt veselības stāvokli pirms vakcinācijas tām sabiedrības grupām, kuru veselības stāvoklis ir trauslāks.

Reklāma
Reklāma

Vakcinācija aprūpes centros Latvijā varētu sākties ap februāra vidu.

ZVA norāda, ka vakcinācija pret Covid-19 nemazinās citu iemeslu izraisītu mirstību. Ja nāve iestājas neilgi pēc vakcīnas saņemšanas, tas uzreiz nenozīmē, ka šo cilvēku nāvi noteikti izraisījusi vakcīna.

ES atbildīgās iestādes rūpīgi izvērtē visus saņemtos ziņojumus par veselības traucējumiem pēc vakcinācijas, lai noskaidrotu iespējamo saistību ar vakcīnu. Turklāt šo vakcīnu uzraudzība visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, tiek veikta ievērojami intensīvāk  nekā citām zālēm, lai nodrošinātu aktuālākās drošības instrukcijas, informācijas apkopošanu un analīzi.  Ja būs nepieciešams, Eiropas Zāļu aģentūra veiks reglamentējošas darbības, lai sekmētu vakcīnas drošu lietošanu. 

Jāuzsver, ka pēc visu vakcīnu un citu zāļu nonākšanas tirgū visas ES dalībvalstu zāļu aģentūras, Latvijā – Zāļu valsts aģentūra, pastāvīgi apkopo un vērtē jaunāko informāciju par zālēm un rūpīgi uzrauga un savlaicīgi izvērtē visus sniegtos ziņojumus par blaknēm. Ir nodrošināta operatīva un ātra ziņojumu sniegšanas, uzraudzīšanas un analīzes sistēma.

Jāatgādina, ka visām zālēm, tostarp vakcīnām, var būt blaknes. Par novērotajām blaknēm, ko, iespējams, izraisījušas zāles, jāziņo gan ārstam vai farmaceitam, gan Zāļu valsts aģentūrai.