Speciālisti un politiķi gatavojas lemt par vēl stingrāku ierobežojumu noteikšanu

Ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmijas dēļ situācija Latvijas ārstniecības iestādēs tuvojas kritiskai, speciālisti un politiķi gatavojas lemt par vēl stingrāku ierobežojumu noteikšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

 

Ciet būs viss!

FOTO: Shutterstock.com

Ciet būs viss!

Atbildīgās ministrijas un amatpersonas pagaidām publiski nekomentē jaunu ierobežojumu ieviešanas iespējamību, taču rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no apsvērtajiem variantiem paredz noteikt papildus ierobežojumus tirdzniecībā vismaz svētku nedēļu laikā.

Iespējams, varētu lemt arī par skolēnu ziemas brīvlaika pagarināšanu.

Ja situācija turpinās strauji pasliktināties, varētu apsvērt arī līdzīgus ierobežojumus tiem, kādi noteikti kaimiņvalstī Lietuvā un skar cilvēku pārvietošanos, liecina rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kā ziņots, Lietuvā Covid-19 izplatības ierobežošanai no trešdienas tiks slēgta lielākā daļa veikalu un cilvēkiem būs atļauts atstāt mājas tikai nopietnu iemeslu dēļ, nolēmusi valdība. Ģimenēm gan būs atļauts doties pastaigās svaigā gaisā savas pašvaldības robežās ar nosacījumu, ka viņi netiekas ar citiem cilvēkiem.
 

Iespējams, varētu lemt arī par skolēnu ziemas brīvlaika pagarināšanu.

 

Tāpat Lietuvā tiks slēgta lielākā daļa veikalu, izņemot tos, kas pārdod pārtikas produktus, bet darbu drīkstēs turpināt aptiekas, veterinārās klīnikas, optikas saloni un veikali, kas pārdos ortopēdisko aprīkojumu, taču tiem būs jānodrošina vismaz desmit kvadrātmetru liela platība uz vienu cilvēku. Darbību varēs turpināt arī interneta veikalu pasūtījumu savākšanas punkti.

Reklāma
Reklāma

Lietuvas mācību iestādes strādās attālināti, bet bērnudārzi uzņems tos bērnus, kuru vecāki nevar strādāt no mājām. No trešdienas cilvēkiem būs aizliegts atstāt savas pašvaldības, izņemot ar darbu saistītu iemeslu dēļ, bēru vai steidzamu medicīnisku iemeslu dēļ. Taču cilvēkiem būs atļauts doties uz saviem īpašumiem, kas atrodas citās pašvaldībās.

Tikmēr Vācijā no trešdienas tiks slēgti veikali, kas pārdod preces, kas netiek uzskatītas par pirmās nepieciešamības lietām. Tiks slēgtas arī frizētavas, skolas un bērnudārzi. Skolas aicinātas organizēt mācības attālināti vai pagarināt Ziemassvētku brīvdienas. Šie ierobežojumi būs spēkā līdz 10.janvārim.

Kā ziņots, pašreizējie Covid-19 epidemioloģiskie rādītāji Latvijā liek prognozēt, ka līdz gada beigām slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits pārsniegs 1000, pirmdien preses konferencē prognozēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem, pagājušajā diennaktī kopējais Covid-19 pacientu skaits slimnīcās pirmo reizi ir pārsniedzis 800 un sasniedzis 814 pacientus.

No visiem pašlaik Latvijas slimnīcās stacionētajiem Covid-19 pacientiem 775 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 39 - ar smagu slimības gaitu. Līdz šim kopumā stacionārus pametuši 2056 pacienti.