"Rimi" un "Latvijas Zaļais punkts" īpašā akcijā pieņems nevajadzīgos tekstila izstrādājumus

No modes izgājušas kleitas un kurpes, aizmirsti džemperi un bikses, apnikuši mēteļi un topiņi, kas ne reizi tā arī nav uzvilkti, – no šāda liekā svara cieš simtiem tūkstošu skapju Latvijā. Tāpēc lielveikalu tīkls “Rimi” un “Latvijas Zaļais punkts” no 1. līdz 15. novembrim rīko īpašu nevajadzīgā tekstila savākšanas akciju “Skapja šķirošanas dienas”. 

Foto: Toms Norde

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Toms Norde

Akcijas laikā ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts palīdzēt savam skapim atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un nodot nevajadzīgos tekstilizstrādājumus īpaši organizētos “Latvijas Zaļā punkta” tekstila atkritumu savākšanas mašīnu izbraukumos pie sešiem “Rimi” veikaliem Rīgā, Siguldā un Tukumā. Par katriem 10 nomestajiem jeb nodotajiem tekstila kilogramiem ikviens dāvanā no “Rimi” saņems “Rimi Labākai dzīvei” produktus. 

 

Lai risinātu tekstila atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras izaicinājumus Latvijā un apzinātu iedzīvotāju pieprasījumu pēc tekstila šķirošanas iespējas, pagājušā gada nogalē “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar SIA “Eco Baltia vide” Rīgā un Pierīgā sāka tekstila šķirošanas pilotprojektu. Iedzīvotājiem pieejamās vietās tika izvietoti 20 tekstila šķirošanas konteineri, tostarp seši konteineri pie “Rimi” lielveikaliem, aicinot iedzīvotājus nodot nevajadzīgo apģērbu, apavus un citus tekstila izstrādājumus. Jau pirmā pusgada laikā katrā konteinerā tika ievietoti vidēji 883 kg tekstīliju mēnesī, bet pie “Rimi” veikaliem novietotajos konteineros pat divreiz vairāk – 1500 kg jeb 1,5 tonnas mēnesī. Šogad septembrī tekstila šķirošanas tīkls tika paplašināts jau līdz 60 vietām, tostarp tekstila šķirošanas konteineri pieejami pie 14 “Rimi” veikaliem.     

 

“Pilotprojekts apliecināja, ka sabiedrībā ir liels pieprasījums pēc konteineriem ērti pieejamās vietās, ne tikai specializētos atkritumu laukumos. Mūsu mērķis ir sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” nodrošināt sabiedrībai ērti pieejamu tekstila nodošanas punktus Latvijā. Šobrīd jau pie 14 Rimi veikaliem pieejami 14 specializētie konteineri. Līdz gada beigām plānojam nodrošināt iespēju šķirot tekstilu pie 16 veikaliem,” stāsta “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala. 

 

Katras preces vai produkta ražošana prasa zināmus resursus, tāpēc atbildīga atkritumu apsaimniekošana ir svarīgs vides labklājības un iedzīvotāju pašsajūtas priekšnoteikums. Tekstila atkritumi, tāpat kā iepakojums vai citi atkritumi, nonākot vidē vai sadzīves atkritumos, var radīt bīstamu piesārņojumu. 

 

“Statistika rāda, ka eiropiešu skapjos vidēji 30% no apģērbiem stāv bez pielietojuma. Taču jaunas drēbes tāpat turpinām pirkt, un apģērbu patēriņš visā pasaulē aug. Tāpēc ir svarīgi, ka savās izvēlēs kļūstam daudz ilgtspējīgāki un atbildīgāki, tostarp arī attiecībā uz to, ko darīt ar šīm lietām, kad tās kļuvušas mums liekas. Tieši tāpēc jau tagad esam sākuši Latvijā attīstīt tekstila šķirošanas iespējas un sadarbībā ar vairākām organizācijām strādājam arī pie visaptverošas sistēmas izveides, kas palīdzētu palielināt to drēbju apjomu, kas tiek izmantotas atkārtoti vai pārstrādātas,” skaidro Kaspars Zakulis, AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors.

 

Viens no veselīga skapja dzīvesveida pamatprincipiem ir regulāra drēbju skapja satura pārskatīšana un atbildīga atbrīvošanās no liekā apģērba. Kā zināt, ko paturēt un ko nest uz konteineru?

 

Reklāma
Reklāma

 

“Neapaugt ar apģērbu, kas nolietojies vai bezcerīgi izgājis no modes, ir svarīgi ne tikai tāpēc, lai uzturētu patīkamu tīrības un kārtības sajūtu, bet arī paustu atbildīgu attieksmi pret dabu.

Es savu skapi pārskatu divreiz gadā – vasaras un ziemas sezonas beigās. No liekā apģērba nav nemaz tik grūti atbrīvoties, ievērojot dažus vienkāršus ieteikumus,” aicina modes mākslinieks Kašers.

1. Regulāri pārskati savu skapja saturu Ja kādu apģērba gabalu neesi vilcis pusgadu – bez žēlastības liec maisā. 

2. Nodod drēbes labdarībai vai atdod draugiem.

3. Kādreiz vecās drēbes pārveidoja par jaunām, bet tagad laika trūkuma dēļ gandrīz neviens vairs to nedara. Varbūt ir vērts izskatīt arī šādu iespēju un paildzināt iemīļotā apģērba mūžu? 

4. Neizmet drēbes, kur pagadās, bet nogādā tās speciālajā konteinerā – tīras un, vēlams, nesabojātas, lai tās varētu izmantot atkārtotai lietošanai vai pārstrādei.

 

 

Meklē tekstila šķirošanas konteinerus pie “Rimi” un atbrīvojies no liekajiem drēbju kilogramiem atbildīgi! Veikali, kas piedalās tekstila šķirošanas akcijā:

1. novembrī plkst. 11.00–14.00 t/c “Damme” Rīgā

2. novembrī plkst. 17.00–20.00 t/c “Valdemārs” Rīgā

8. novembrī plkst. 11.00–14.00 t/c “Mols” Rīgā

9. novembrī plkst. 17.00–20.00 “Rimi Hyper” Mārupē

14. novembrī plkst. 11.00–14.00 t/c “Šokolāde” Siguldā

15. novembrī plkst. 11.00–14.00 “Rimi Hyper” Tukumā