Precizē Covid-19 piesardzības pasākumus izglītības un sporta jomā

2020. gada 20. oktobrī Ministru kabinets veica grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, nosakot, ka pēc skolēnu rudens brīvlaika mācības klātienē varēs īstenot arī speciālās izglītības iestādes.

FOTO: Shutterstock.com

Līdzās tam tika precizēts nosacījums par individuālo nodarbību formātu, proti, tās var apmeklēt personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, un tas attiecas kā uz interešu izglītības, tā arī uz profesionālās ievirzes jomu. Tāpat tika precizēts nosacījums par nodarbību norisi klātienē vienas grupas ietvaros, kas ikdienā ir viena klase vai grupa vienā izglītības iestādē.

Šobrīd spēkā esošie noteikumi nosaka, ka no 2020. gada 26. oktobra līdz 30. oktobrim izglītības iestādēs mācības 7.–12. klasē notiek attālināti. Tomēr, ņemot vērā speciālo iestāžu darbības īpatnības, bērnu ikdienas gaitu raksturu un vajadzības pēc ikdienas atbalsta pasākumiem, šīm izglītības iestādēm būs atļauts mācības īstenot klātienē, kamēr vien to pieļaus epidemioloģiskā situācija konkrētajā pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Grozījumi paredz arī, ka interešu izglītības un profesionālās ievirzes programmu klātienē individuāli varēs apgūt kopā ar personu no vienas mājsaimniecības (piemēram, citu ģimenes locekli – māsu vai brāli), ar kuru tāpat bērns ir saskarsmē, un nav nozīmes, vai tie satiekas nodarbībā vai tikai mājās pēc savām ikdienas gaitām. Šāds nosacījums būs attiecināms arī uz individuālām sporta treniņu nodarbībām.

Interešu izglītības programmu apguve klātienē ir pilnībā iespējama, arī nepārkāpjot grupu (pirmsskolā) vai klašu (skolā) nepārklāšanās nosacījumu – tā var notikt vienas grupas un klases ietvaros, kas jau ikdienas mācību procesā izglītības iestādē darbojas kā vienots kopums esošā regulējuma izpratnē. Lai gan sporta treniņus grupā iekštelpās līdz 2020. gada 6. novembrim joprojām nevarēs organizēt, izmaiņas būs attiecināmas gan uz gadījumiem, kad interešu izglītības programma tiek īstenota uz vietas izglītības iestādē, gan arī uz gadījumiem, kad programmas specifikas dēļ to īsteno ārpus izglītības iestādes tās pašas administratīvās teritorijas robežās (piemēram, peldētapmācība peldbaseinā vai slidotapmācība ledus hallē). Līdz ar šodien veiktajiem grozījumiem noteikumos tas būs atļauts.

Reklāma
Reklāma

Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru ir izstrādājis Interešu izglītības vadlīnijas, kurās precīzāk skaidroti dažādi drošības pasākumu aspekti. Turklāt jāuzsver, ka Ministru kabineta noteikumos un vadlīnijās iekļautie ieteikumi nav attiecināmi uz administratīvajām teritorijām, kurās šobrīd noteikti īpaši drošības pasākumi (Aizputes novads, Daugavpils pilsēta, Daugavpils novads, Dundagas novads, Kuldīgas novads, Olaines novads, Talsu novads, Krāslavas novads).

Šodien pieņemto noteikumu grozījumu mērķis ir precizēt vairākus līdz šim noteiktos ierobežojumus un prasības Covid-19 izplatības ierobežošanai, lai mazinātu neskaidrības par to izpildi un uzlabotu to ieviešanu. Jāuzsver, ka regulējums attiecībā uz interešu un profesionālās ievirzes izglītības ierobežojumiem ir spēkā līdz 6. novembrim, un visus aicinām būt atbildīgiem, lai novembrī varētu atgriezties pie ierastā ritma.