PTAC nāk klajā ar ieteikumiem higiēnas masku izvēlē

Patērētāju tiesību aizsardzības centra aicina iedzīvotājus izvēlēties Eiropas Standartizācijas iestādes vadlīnijām vai citiem atzītiem standartiem atbilstošas higiēnas maskas, informēja PTAC Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viņa norādīja, ka līdz ar Covid-19 saslimstības pieaugumu gan pasaulē, gan Latvijā aizvien aktuālāks atkal kļūst jautājums par sejas maskām un respiratoriem.

Gertmane sacīja, ka elpošanas ceļu aizsardzības līdzekļus iedala trijās grupās: respiratoros, medicīniskajās maskās, kā arī higiēnas sejas maskās. Respirators paredzēts, lai aizsargātu lietotāju no pilienu un sīko daļiņu ieelpošanas, bet medicīniskās maskas, tiek izmantotas, lai ierobežotu maskas lietotāja infekcijas izraisītāju pārnešanu citiem cilvēkiem un galvenokārt paredzētas, lai sargātu pacientus.

Savukārt higiēniskās sejas maskas paredzētas lietošanai personām, kurām nav konstatēti vīrusu vai bakteriālo infekciju simptomi un kuras nesaskaras ar personām, kurām šādi simptomi ir konstatēti. Higiēniskās sejas maskas samazina runāšanas, klepošanas vai šķaudīšanas laikā izdalītos siekalu pilienus, krēpas vai elpceļu sekrētu. Tās ierobežo ārējā vidē esošu elpceļu pilienu nonākšanu maskas lietotāja mutes un deguna dobumos, tomēr tās negarantē aizsardzību.

Veicot monitoringu, PTAC secinājis, ka respiratoru un medicīnas masku piedāvājums ir ierobežots, bet higiēnisko sejas masku piedāvājums ir gana plašs - patērētājiem tiek piedāvātas gan vienreizējās, gan vairākkārt lietojamās sejas maskas. Ņemot vērā higiēnisko masku izgatavošanas metodi, materiālu, dizainu, lietošanas biežumu, cenu diapazons ir no 50 centiem līdz vairāk nekā 10 eiro par masku.
 

 
 

Monitoringa laikā arī konstatēts, ka higiēnisko masku tehniskais izpildījums un patērētājiem sniegtā informācija ir ļoti dažāda, tādēļ ir svarīgi, ka tās ražotas, izmantojot Eiropas Standartizācijas iestādes vadlīnijas, kur noteikti kritēriji masku īpašībām. Vadlīnijas pašlaik ir vienīgā saskaņotā metode higiēnisko sejas masku novērtēšanā Eiropas Savienībā.

Reklāma
Reklāma

Pēc PTAC skaidrotā, pārdošanai paredzēto higiēnisko sejas masku iepakojumam jābūt skaidri un noturīgi marķētam vai arī informācijai ir jābūt skaidri salasāmai caur iepakojumu, ja tas ir caurspīdīgs. Uz marķējuma jābūt norādītam ražotāja nosaukumam, preču zīmei vai citiem identificēšanas līdzekļiem un to adresei, kā arī izstrādājuma identifikācijas elementam un atsaucei noteiktajiem standartiem, piemēram, Eiropas Standartizācijas iestādei vai "AFNOR Spec S76-001".

Uz higiēnas maskas marķējuma jābūt norādītai arī filtrācijas efektivitātei (90% vai 70%) vai filtrācijas efektivitātes "iegūtā vērtība %" daļiņām, kuru izmērs atšķiras no 3 (± 0,5) mikrometriem (µm), maskas veidam (vienreiz lietojamā vai atkārtoti lietojamā) un skaidrotiem glabāšanas apstākļiem.

Papildus jābūt nodrošinātai lietošanas instrukcijai, kurā iekļauta, piemēram, maskas tīrīšanas instrukcija (mazgāšana, žāvēšana), atkārtoti lietotajām maskām maksimālais tīrīšanas ciklu skaits, kā arī brīdinājumiem par masku lietošanas un kopšanas ierobežojumiem, kā arī to pareizu lietošanu.