Tzaziki un gurķu-kaperu mērce

Gurķis ir neatņemama vasaras garšas sastāvdaļa. Gurķus var lietot uzturā dažādos viedos – sālītus, marinētus, aukstajā zupā, salātos vai svaigus kā uzkodu. Rimi Gardēde Signe Meirāne piedāvā tzaziki un gurķu-kaperu mērci. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pagatavošanas laiks : 15 min + 12 stundas liekā šķidruma notecināšanai + 2 stundas, lai ievilktos

 

Nepieciešams:

Tzaziki:

300 g grieķu jogurta; 

200 g nomizotu gurķu bez sēklām, rupji sarīvētu; 

4 ēd. k. Rimi Extra Virgin olīveļļas;

1 tējk. medus;

1 tējk. citrona sulas;

2 ēd. k. smalki sakapātas svaigas piparmētras;

1 ēd. k. smalki sakapāta bazilika;

1⁄2 tējk. kaltēta oregano; 

jūras sāls pēc garšas; 

svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

 

Reklāma
Reklāma

Gurķu-kaperu mērcei:

150 g nomizotu gurķu bez sēklām, smalki sakapātu; 

2 ēd. k. smalki sakapātu kaperu;

pa 1 ēd. k. smalki sakapāta bazilika, piparmētru un pētersīļu;

1 tējk. Dižonas sinepju;

1⁄2 tējk. medus;

1 liela ķiploka daiva, nomizota, izspiesta caur ķiplokspiedi;

20 ml Rimi Extra Virgin olīveļļas;

jūras sāls pēc garšas; 

svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

 

Pagatavošana:

Gatavo tzaziki. Sietā virs bļodas liec jogurtu un atstāj ledusskapī, lai notek liekais šķidrums (vislabāk uz 12 stundām). Citā sietā liec gurķus, kas samaisīti ar nelielu daudzumu sāls. Uzliec sietu virs bļodas un liec ledusskapī, lai notek liekais šķidrums, arī uz 12 stundām vai vismaz 2 stundas, pirms jogurts ir gatavs.

 

Kad jogurts un gurķi notecināti, gurķiem kārtīgi nospied lieko šķidrumu un samaisi tos ar eļļu. Iemaisi citrona sulu, medu, ķiplokus, garšaugus, piparus, notecināto jogurtu un visu samaisi. Pagaršo, vai pietiek sāls, un liec ledusskapī ievilkties uz vēl 2 stundām.

 

Gurķu-kaperu mērcei sajauc gurķus ar sāli, liec sietā, lai notekas 2 stundas. Nospied lieko šķidrumu un sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Pirms lietošanas ļauj ievilkties 2 stundas.