Vēža slimniece pusgadu gaida uz ārstēšanu, bet salūst Latvijā vienīgā starošanas iekārta. Ārvalstu klīnikas Covid-19 dēļ neuzņem

Zinot, cik svarīgi ir atklāt slimības savlaicīgi, Ieva regulāri veikusi veselības pārbaudes. Arī ginekologu apmeklējusi divas reizes gadā. Taču pārbaudē pēc Jaunā gada saņēmusi ziņu, kas šokējusi gan Ievu, gan viņas mammu, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Teica, ka ir aizdomas uz ļaundabīgu audzēju," raidījumam atklāj Ievas māte Vaira. "Nosūtīja mūs uz izmeklēšanu Paula Stradiņa klīniskajā slimnīcā. Jā, tur apstiprinājās, ka ir ļaundabīgs dzemdes kakla vēzis."

Taču slimība progresē, un iespējas tikt pie speciālista jau kopš Jaunā gada bijušas ierobežotas. "Covid-19 ir pirmajā vietā, pārējie, kas ir vēžinieki un citi, tie ir vispār atlikti malā, tie vairs nav cilvēki," sašutusi ir Ieva. 

Vien tad, kad Stradiņa slimnīcā diagnoze apstiprināta, pavērās zaļais koridors uz Onkoloģijas centru. 13.jūnijā tika nozīmēta nepieciešamā starošanas procedūra. Kā atklāj Ievas māte, dienu pirms gaidāmās procedūras piezvanījusi daktere un pavēstījusi, ka uz slimnīcu nav vērts braukt - aparāts ir salūzis.

"Teica, ka uz Latviju ir tikai viens. Es biju ļoti šokēta, jo Lietuvai ir četri," stāsta Ieva, norādot, ka ir sašutusi par Veselības ministrijas bezdarbību.

"Jūlija sākumā Austrumu slimnīca saņēma informāciju no piegādātāja, ka, lai šo terapiju nodrošinātu, ir nepieciešama speciāla katetru sistēma, kuru tehnisku iemeslu dēļ vienīgais piegādātājs vairs nevar mums piegādāt," skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ārstniecības direktors Haralds Plaudis. "Tas nozīmē, ka šo brahiterapiju pacienti Latvijā vairs nevar saņemt."

Tagad tiekot organizēta iepirkuma procedūra. Jaunā iekārta un iespēja veikt Ievai tik nepieciešamo terapiju Latvijā varētu būt vien ap Jauno gadu.

"Mēs nevaram tik ilgi gaidīt, mums tas audzējs iet strauji uz priekšu. Mums vispār kā pēdējais laiks bija nolikti seši mēneši, tagad ir palikuši tikai četri," izmisumā par meitu ir Vaira.

Ieva stāsta, ka viņai tagad visa informācija par to, kur ārzemēs turpināt ārstēšanos, ir jāmeklē pašai. Jaunā sieviete vērsusies arī Nacionālajā veselības dienestā (NVD), taču saņēmusi atbildi, lai vispirms atrod ārstniecības iestādi ārzemēs, aizpilda veidlapu, un tad NVD varēs šo pakalpojumu finansēt. Bet ārstniecības iestāde ir jāatrod pašai.

"Igaunija uzreiz atteicās Covid-19 dēļ, viņi pacientus neuzņem. Lietuva arī pēc divām nedēļām atbildēja, ka neuzņem ārvalstu pacientus Covid-19 dēļ," skaidro Ievas māte.

Reklāma
Reklāma

Tikmēr NVD Starptautiskās sadarbības nodaļas pārstāve Elīna Blūma saka, ka dienests apņemas apmaksāt Ievas ārstēšanās izdevumus, tomēr pirmais solis ir konsilijs un iestādes atrašana. Blūma apstiprina, ka vēža pacientiem tik tiešām šobrīd pašiem ir jāmeklē sev piemērotākā ārstniecības iestāde un jāvienojas par pakalpojumu saņemšanu.

RAKUS ārstniecības direktors Plaudis piekrīt, ka situācija, kādā nonākusi Ieva, nav pareiza: "Domāju, ka jums ir pilnīga taisnība - pacientam, kurš ir slims, ar šīm lietām nevajadzētu nodarboties. Kuram precīzi tas būtu jādara, ir diskutējams jautājums."

Radiologu terapeitu konsilijs ir noteicis, ka šis pakalpojums Ievai ir nepieciešams, lai novērstu dzīvības funkciju un veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos. Prognozes nav iepriecinošas, ja pakalpojums netiek saņemts savlaicīgi.

NVD Pakalpojumu nodaļas vadītāja Lelde Ģiga norāda, ka starošanas iekārtu daudzums jeb šī viena iekārta Latvijas pacientu skaitam ir atbilstošs: "Pacientu skaits, kuriem šis pakalpojums ir nepieciešams, gadā ir aptuveni 150. Līdz ar to tā ir ļoti šaura joma, tas ir ļoti specifisks pakalpojums. Papildus aparāta iegādi neuzskatam par ekonomiski izdevīgu."

"Tagad mokos ar sāpēm, gaidu aparātu, gaidu kaut kādus variantus. Varbūt cilvēki zina kaut ko un varētu padot ziņu," savu šī brīža stāvokli komentē Ieva.

Pēc "Bez Tabu" iesaistes NVD saņēmis atbildi no Lietuvas, ka pacienti no Latvijas apstarošanas pakalpojumu varot saņemt Šauļu slimnīcā un, visticamāk, arī Viļņā.

Jau pēc "Bez Tabu" sižeta tapšanas ar raidījumu atkārtoti sazinājās Ievas māte, kura norādīja, ka Šauļu slimnīcā apstarošanu varētu veikt, bet ne šobrīd, jo speciālisti ir atvaļinājumā līdz pat septembrim.

Savukārt Viļņas Onkoloģijas centra speciālisti atzinuši, ka šobrīd uzsākt procedūru ir par vēlu, un viņi šo risku neuzņemsies.

NVD savu vainu noliedz, jo viņi esot informējuši Ievu par to, ka viņa var aizpildīt S2 veidlapu jeb pieprasījumu apmaksāt terapiju ārzemēs arī gadījumā, ja viņa nav atradusi konkrētu klīniku, kur veikt procedūru.