Jāņos ikviens Latvijas iedzīvotājs valsts mežos drīkst iegūt ne vairāk kā 5 bērzu meijas

Arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gadus, ikviens Latvijas iedzīvotājs bez maksas "Latvijas valsts mežu" apsaimniekotajos mežos Jāņu svētkos drīkst iegūt ne vairāk kā piecas bērzu meijas, ievērojot vairākus nosacījumus, apstiprināja kompānijas komunikācijas speciālists Ainārs Sedlenieks.

FOTO: Shutterstock.com

Viņš teica, ka meijām bērzus atļauts cirst meža ceļu malās, uz stigām, grāvju malās, zem elektrolīnijām un pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. Bērza meija jānocērt līdz ar zemi.

Vienlaikus Sedlenieks uzsvēra, ka ir kategoriski aizliegts cirst bērzu meijas jaunaudzēs, izņemot priežu jaunaudzes, kurās drīkst cirst bērzus, kas nomāc jaunaudzē augošās priedes. Liegts cirst arī bērzus, kas garāki par trim metriem. Aizliegts cirst bērzus, kuru celma diametrs 10 centimetru augstumā virs sakņu kakla pārsniedz 12 centimetrus.

Ikviens iedzīvotājs svētku sajūtas radīšanai bez maksas drīkst iegūt arī koku zarus viena kubikmetra apmērā neatkarīgi no koku sugas.

Vienlaikus liegts bojāt koka stumbru un galotni. Tāpat jāievēro nosacījumus, ka zarus atļauts iegūt cirsmās pēc mežizstrādes darbu pabeigšanas no ciršanas atliekām, kā arī tos atļauts iegūt no augošiem kokiem, kas garāki par trim metriem. Koku augšējos zarus jāatstāj neskartus, lai to zaļais vainags būtu vismaz divas trešdaļas no koka augstuma.

Reklāma
Reklāma

"Latvijas valsts mežu" apsaimniekoto mežu izvietojumu var apskatīt kartē www.mammadabakarte.lv vai lietotnē “LVM GEO Mobile”, kur ar tumši zaļo krāsu ir atzīmētas valsts mežu teritorijas.

"Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

No portāla: www.jauns.lv