Lielā daļā Latvijas tiek izsludināts oranžais brīdinājums

Pirmdien gaidāmo bīstamo pērkona negaisu dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu valsts centrālajā un austrumu daļā, kas būs spēkā no plkst.14 līdz pusnaktij.

 

FOTO: Shutterstock.com

Tajā teikts, ka pēcpusdienā centrālajos un austrumu rajonos sāksies ļoti stipras pērkona lietusgāzes. Negaisa laikā vietām gaidāma lielgraudu krusa un krasas vēja brāzmas līdz 20-24 metriem sekundē. Pērkona negaiss teritorijas austrumu daļā turpināsies arī vēlāk vakarā un nakts sākumā.

Rīgā pērkona negaiss ar ļoti stiprām lietusgāzēm, krasām vēja brāzmām līdz 24 metriem sekundē un lielgraudu krusu visvairāk iespējams laikā no plkst.15 līdz 18.

Iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi no zibens. Iespējamas krasas vēja brāzmas, krusa un lietusgāzes, kas izraisa strauju ūdens līmeņa celšanos un teritorijas applūšanu. Nolauzti koku zari vai koki, nenostiprināti priekšmeti un atlūzas, iespējams, tiks nestas pa gaisu. Gaidāmi īpašumu bojājumi, traucēta transporta kustība un āra aktivitātes. Ieteicams meklēt patvērumu slēgtās telpās.

Reklāma
Reklāma

Jau ziņots, ka atbilstoši Eiropas Eksperimentālā vētru prognozēšanas centra (Estofex) prognozei lielākie draudi no negaisa šoreiz būs vairākus centimetrus lieli krusas graudi, taču pastāv arī vētras un plūdu risks.

Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka prognozēta visai reta dabas parādība, kas var radīt postījumus un zaudējumus. Iedzīvotājiem jābūt modriem, jāinteresējas par prognozētajām laikapstākļu izmaiņām, jāapzina riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.