Gripas epidēmijā daudz slimu bērnu; šogad smagas komplikācijas

Ar smagām komplikācijām, kas slimnīcā jāārstē vismaz nedēļu, Latvijā turpinās gripas epidēmija. Šogad tā sākās agrāk nekā citus gadus, un pārsvarā pacientiem nosaka B tipa gripas vīrusu. Tam raksturīga 40 grādu temperatūra, galvas sāpes, klepus. Bet infektologi brīdina, ka pat pārslimota gripa šogad var ķert vēlreiz jau ar A tipa vīrusu. Augstākā saslimstība reģistrēta tieši bērniem.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atceltas klases un skolas eglītes un dažādi citi pasākumi. Jaunākajam bērniņam, kurš Bērnu slimnīcā ārstējies no gripas, bija tikai divi mēneši, bet vecākais ir pusaudzis. Viņš guļ slimnīcā ar smagām komplikācijām.

Lielākajai daļa pacientu ir tieši B tipa gripa. "Tā izpaužas ar augstu temperatūru, sāpēm kaklā, laringīts, vemšana, bērniņi sūdzas par stiprām galvas sāpēm. Un B gripa šogad izpaužas smagi, nereti ilgi jāatrodas stacionārā," pastāstīja infektoloģe Liene Smane. Viņa gan skaidroja, ka galvenais ir mazināt augsto temperatūru. Neatliekamā palīdzība jāsauc vien tad, ja temperatūra nekrīt. 

"Bērns ir miegains, ja tā ir paaugstināta, tad paracetamols un ibuprofēns atbilstošās devās, arī daudz dzert ūdeni. Ja temperatūra ir augstos skaitļos, tad palīdz aukstuma aplikācijas. Ja bērns ir aktīvs, var dzert un ēst, nav jāskrien uz slimnīcu," stāstīja infektoloģe.

Telpu vēdināšana un roku mazgāšana gripas laikā ir īpaši svarīgas lietas, bet imunitāte pēc vakcinēšanās pret gripu iestājas pēc divām nedēļām. Un arī to laikā var saslimt. 

Reklāma
Reklāma

"Ja bērns izslimo B gripu, tad viennozīmīgi ir jārekomendē vakcinēties. Ja ir izslimojis B gripu, tas nenozīmē, ka nesaslims ar A gripu," norādīja infektoloģe.