Demogrāfs: Jaundzimušo skaits būs arvien zemāks; no valsts budžeta jāatvēl vairāk ģimenes politikai

“Jaunā valdība izceļas ar vislielāko taupību, skopumu – sauciet, kā gribat, – attiecībā pret ģimenes valsts politiku,” tā intervijā LNT rīta raidījumā “900 sekundes” izteicās demogrāfs Ilmārs Mežs.

Kadrs no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no video.

Gada pirmajā pusē Latvijā dzimuši teju 9000 mazuļu, un ļoti, ļoti iespējams, ka gada laikā jaundzimušo skaits būs mazākais pēdējā gadsimta laikā. Sliktāk bijis vien 1998. gadā.

Kā objektīvo iemeslu novērotajam jaundzimušo skaita kritumam demogrāfs min potenciālo jauno vecāku skaita straujo samazinājumu. Proti, to potenciālo vecāku skaits, kuri dzimuši 80. gados, ir vismaz pusotru reizi vairāk nekā iespējamo vecāku skaits, kuri dzimuši 90. gados.

Apkopotajā statistikā gan esot arī subjektīvi iemesli, un jaunā valdība tiek kritizēta neatkarīgi no tā, ka Ministru kabineta deklarācijā esot vesela nodaļa demogrāfijai.

“Jā, un tās tukšās mucas mēs varam skandināt nākamos 100 gadus. No tukšām mucām, no muldēšanas ģimenes, kā teikt, paēdušas netiek. Tikai tās prioritātes, kas izlaužas valsts budžetā, un tur ir tas, kā teikt, tā sarkanā līnija, tikai tās ietekmē valsts politiku. Visas pārējās ir tikai tukša runāšana,” viedokli pauž Mežs.

 

Ģimenes politikas veidošanā būtu nepieciešams ieguldīt vismaz 2% iekšzemes kopprodukta, līdzīgi kā tas tiek darīts aizsardzības nozarē.

Valdībā ir izveidots arī jauna ministra postenis demogrāfijas jautājumos, kurā iecelts Imants Parādnieks (NA). Demogrāfs gan pašreiz valdības darbā saskata regresu.

Reklāma
Reklāma

“Vispirms, sāksim ar parlamentu. Saeimā es neko neesmu dzirdējis par Demogrāfijas [lietu] apakškomisijas atdzīvināšanu vai atsākšanu – tur valda klusums. Demogrāfijas padomnieka amats ir būtībā atkal regress, jo padomnieku var uzklausīt, bet var arī ļoti viegli ignorēt, lai čivina,” uzskata Mežs.

Demogrāfs uzsver, ka šobrīd valdība nevelta pietiekamu uzmanību ģimenes politikas veidošanai un uzlabošanai, bet gan vairāk koncentrējas “uz politiskajiem cīniņiem”. Mežs norāda, ka pēdējos piecos, sešos gados atbalstītie priekšlikumi esot izcīnīti ļoti sīvu, smagu kauju dēļ. Viņš arī vēl piebilst, ka ģimenes politikas veidošanā būtu nepieciešams ieguldīt vismaz 2% iekšzemes kopprodukta, līdzīgi kā tas tiek darīts aizsardzības nozarē.

Mežs cer, ka demogrāfijas uzlabošanas jautājumos aktīvi iesaistīsies jaunievēlētais prezidents Egils Levits.