Gandrīz visi C hepatīta pacienti varēs saņemt bezmaksas ārstēšanu

No šī gada 1. janvāra ir paplašināta pacientu grupa, kurai ir iespējams saņemt valsts apmaksātu terapiju C hepatīta ārstēšanai. Tagad arī pacientiem ar aknu fibrozes pirmo stadiju (F1) ir pieejams valsts 100% atbalsts terapijas uzsākšanā. Tas nozīmē, ka terapija kļuvusi pieejama gandrīz visiem, kuri inficēti ar šo vīrusu. 

Labas ziņas - smagu saslimšanu varēs izārstēt!

FOTO: Shutterstock.com

Labas ziņas - smagu saslimšanu varēs izārstēt!

“Šobrīd mēs redzam ļoti labvēlīgu valsts attieksmi C hepatīta jomas sakārtošanā,” uzsver Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikas virsārste asoc. prof. Indra Zeltiņa. Jau vairākus gadus terapiju iespējams saņemt ne tikai Latvijas Infektoloģijas centrā, bet arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Gaiļezers” un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ambulatorajās nodaļās. Pēdējā pusgada laikā ievērojami uzlabojusies pacientu nokļūšana pie speciālista, jo C hepatīta ārstēšanu iespējams saņemt arī Daugavpils un Liepājas reģionos.

“C hepatīta ārstēšanas jomā ļoti daudz kas ir atkarīgs tieši no valsts labās gribas. Latvijā iespēja saņemt C hepatīta terapiju šobrīd ir tikpat laba kā citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un pat labāka, jo ne visur tik veiksmīgi iespējams ārstēt praktiski visus C hepatīta pacientus,” skaidro prof. Zeltiņa.

 

C hepatīta ārstēšanai paredzētos medikamentus pacients var lietot mājās bez bažām par sarežģījumiem

 

Reklāma
Reklāma

Terapija Rīgā pieejama vairākās vietās
Daudzu gadu garumā valsts apmaksātu C hepatīta terapiju bija iespējams saņemt tikai Latvijas Infektoloģijas centrā, kur no vīrushepatīta C atbrīvoti vairāki tūkstoši pacientu. Taču pēdējo piecu gadu laikā terapijas pieejamība Rīgā ir paplašinājusies, nodrošinot pacientiem iespēju ārstēšanu saņemt ātrāk, izvairoties no gaidīšanas garajās rindās. Gaiļezera slimnīcas poliklīnikas ambulatorajā daļā pieņemšanas gaidīšanas laiki ir salīdzinoši īsi un jau mēneša laikā ir iespējams nokļūt pie sertificēta hepatologa, jo savu darba apjomu ievērojami paplašinājusi dr. Sniedze Laivacuma. Šeit ārstēšanu jau ir saņēmuši 220 pacientu, no kuriem gandrīz visi ir izārstējušies no C hepatīta. 

Prof. Zeltiņa skaidro, ka pacients ar C hepatītu, saņems terapiju ar jaunākās paaudzes medikamentiem un ārstēšanas kurss ir no 8 līdz 12 nedēļām, tikai retos gadījumos tas var būt nedaudz ilgāks. Parasti šīm zālēm nav nekādu blakusparādību, cilvēks ir spējīgs strādāt un veikt ikdienas aktivitātes,” informē hepatoloģe.
 


Ārstēšana pieejama arī reģionos
Lai uzlabotu pacientu līdzestību ārstēšanā, ir nodrošināta speciālista pieejamība arī reģionos. No 2018. gada nogales ārstēšana ir uzsākta un tiks turpināta arī Daugavpils Centra poliklīnikā pie dr. Ivetas Jukšinskas un Liepājas reģionālajā slimnīcā, kur pieņem trīs ārsti infektologi-hepatologi dr. Ingūna Strika, dr. Andrejs Rimša, dr. Guna Retere  “Pacientam ir iespēja izvēlēties, kur viņš vēlas saņemt ārstēšanu. Tas arī veicina pacientu līdzestību ārstēšanā, jo nav nepieciešams mērot ceļu no reģioniem uz galvaspilsētu”, skaidro profesore.
 

Prof. Zeltiņa informē, ka C hepatīta ārstēšanai paredzētos medikamentus pacients var lietot mājās bez bažām par sarežģījumiem. “Katram pacientam tiek individuāli izskaidrots ārstēšanas plāns, kā arī tiek norunāta katra nākamā vizīte. Ārstēšanas process nav sarežģīts, bet pacientam ir jāsadarbojas ar ārstu un ir jāsaprot, ka ir ļoti svarīgi ievērot visas ārsta rekomendācijas.” 

Saistītie raksti