Vēlies ietaupīt un iekrāt? 5 efektīvi budžeta plānošanas padomi

Ikdiena nav iedomājama bez budžeta plānošanas, sākot no transporta izdevumiem un beidzot ar svētku rīkošanu. Atbildīgi sekojot līdzi finansēm, iespējams ne tikai samazināt stresa līmeni, bet arī ietaupīt un iekrāt sen kārotam pirkumam, kam citādi būtu nepieciešams, piemēram, patēriņa kredīts.

Atbildīgi sekojot līdzi finansēm, iespējams ne tikai samazināt stresa līmeni, bet arī ietaupīt un iekrāt.

FOTO: Shutterstock.com

Atbildīgi sekojot līdzi finansēm, iespējams ne tikai samazināt stresa līmeni, bet arī ietaupīt un iekrāt.

Lūk, 5 padomi, kā ikdienā efektīvi plānot savu budžetu!

 

1. Pieraksti savus tēriņus

Viens no budžeta plānošanas pamatprincipiem ir skaidri pārskatāma naudas plūsma. Konkrēti ienākumu un izdevumu cipari palīdz iegūt kopainu un atrast līdzekļus uzkrājumu veidošanai. Lai pierakstītu savus ikmēneša tēriņus un ienākumus, un pēcāk sastādītu arī budžeta plānu, izmanto, piemēram:

    • papīra kladi – ja dod priekšroku rakstīšanai ar roku. Sadali ienākumus un mājsaimniecības izdevumus kategorijās. Piemēram, pārtika, rēķini, apģērbs, transporta izdevumi utt.;

    • speciālu failu datorā – izveido pārskatāmas tabulas ar ienākumiem un izdevumiem;

    • mobilās lietotnes – ar budžeta plānošanas lietotņu palīdzību Tu vari izveidot un pārlūkot dažādas ienākumu un izdevumu kategorijas, atkarībā no vajadzības papildināt vai iztukšot tās, kā arī saņemt atgādinājumus, kad pienācis laiks nomaksāt ikdienas rēķinus. Gan iOS, gan Android lietotājiem pieejamas populāras budžeta plānošanas lietotnes, piemēram, YNAB vai Mint.

 

Kādu laiku sekojot saviem tērēšanas paradumiem, Tu iegūsi skaidrāku priekšstatu, kurās jomās nepieciešami uzlabojumi un kādas summas atvēlēt konkrētām izdevumu kategorijām, lai sastādītu jauno – vēlamo – budžeta plānu.

 

2. Nospraud konkrētus mērķus

Šis ir īpaši svarīgs punkts, ja esi nolēmis iekrāt naudu noteiktai lietai (piemēram, mājokļa remontam, ceļojumam vai jaunas tehnikas iegādei) un patēriņa kredīts šim nolūkam nešķiet piemērots.

 

Ir izpētīts, ka, neatkarīgi no ieceres, to ir vieglāk īstenot, ja nospraustais mērķis jau sākumā ir skaidri definēts. Šāda pieeja palīdz apzināt un izstrādāt nelielus, viegli īstenojamus solīšus, kas nepieciešami lielā mērķa sasniegšanai.

 

Piemēram, ja esi nolēmis krāt ceļojumam, noteikti aprēķini precīzas tā kopējās izmaksas ne tikai pašas ceļazīmes cenu. Tādējādi iegūsi konkrētu skaitli, uz ko fokusēties, un varēsi sakrāt šo summu pakāpeniski, neiecērtot robu ikdienas budžetā.

 

 

FOTO: Shutterstock.com

 

Reklāma
Reklāma

 

3. Iemīli sarakstus

Lai turēšanās pie vēlamā budžeta būtu vieglāka un iepirkšanās apzinātāka, veido sarakstus:

   • katru mēnesi sastādi ieplānoto pirkumu sarakstu – piemēram, ja zini, ka šomēnes sāksi apmeklēt gleznošanas nodarbības, iekļauj sarakstā mākslas piederumu iegādi un pievieno to budžeta plānam;

    • regulāri sastādi pārtikas produktu sarakstus – plāno maltītes un iegādājies tikai nepieciešamos produktus. Esot veikalā, „turēšanās” pie iepirkumu saraksta palīdzēs izvairīties no maciņam un veselībai nedraudzīgu našķu iegādes.

 

 

4. Atsakies no liekā

Krājot naudu, atteikšanās no ekstrām uz noteiktu laika periodu var būt labs gribasspēka un pacietības treniņš. Taču ne vienmēr atteikšanās ir sāpīga, dažkārt ikdienā var būt ieviesušies arī lieki tēriņi, piemēram:

    • sporta zāles abonements, ko neizmanto, bet esi aizmirsis atcelt;

    • regulāra ēšana ārpus mājas, jo ikdienā nav laika gatavot (labs risinājums savlaicīga maltīšu sagatavošana visai nedēļai);

    • neatbilstošs telefona tarifu plāns – vai Tu mēneša laikā tik tiešām iztērē visu sev pieejamo datu apjomu? Ja nē, varbūt ir vērts apsvērt kādu lētāku tarifu plānu?

 

 

FOTO: Shutterstock.com

 

 

5. Maksā skaidrā naudā

Šis ir psiholoģisks triks, kas var palīdzēt ietaupīt ievērojamas summas! Mūsdienās ir ļoti ērti norēķināties ar karti, ar vieglu rokas kustību aizskaitot prom „neredzamu” naudu. Norēķināšanās ar banknotēm un monētām iznīcina šo ilūziju – redzot, kā nauda fiziski pamet maku, ir vieglāk izvērtēt, vai pirkums ir tās vērts!

 

Pirms dodies uz veikalu, ņem līdzi tikai tik daudz naudas, cik nepieciešams konkrētajā situācijā!

 

Rakstu sagatavojis  Ondo.lv ātrais kredīts!