Ko topošie vecāki joprojām nezina par dzemdībām

Topošajiem vecākiem biežāk ir jāsniedz atgriezeniskā saite vecmātei vai ārstam pēc dzemdībām - gan par labām, gan ne tik labām situācijām. Tas veicinātu speciālistos vēlmi vairāk ieklausīties, iejusties māmiņā - sezināts vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv rīkotajā Vecāku sapulcē ar tematu "Ko topošie vecāki joprojām nezina par dzemdībām". 

Pazīstamā fizioterapeite Klaudija Hēla stāsta, cik svarīgi uzrez pēc dzemdībām jaundzimušajam nodrošināt nepārtrauktu ādas-ādas kontaktu vismaz 2 stundu garumā. Foto: Jānis Saliņš

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pazīstamā fizioterapeite Klaudija Hēla stāsta, cik svarīgi uzrez pēc dzemdībām jaundzimušajam nodrošināt nepārtrauktu ādas-ādas kontaktu vismaz 2 stundu garumā. Foto: Jānis Saliņš

 

Vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" regulāri rīko Vecāku sapulces - tematiskas tikšanās, kas kopā pulcē ekspertus, dažādu organizāciju un institūciju pārstāvjus, kā arī vecākus. Vecāku sapulces mērķis ir apzināt jomas aktualitātes un problēmas, par kurām organizācijai ir jārunā, jāiestājas valstiskā līmenī, un par kurām organizācijai būtu jāveic vecākus un/vai sabiedrību izglītojošs darbs, piemēram, gatavojot rakstu sērijas portālā Mammamuntetiem.lv vai arī organizācijas izdotajos žurnālos.


16.oktobrī tikāmies ar speciālistiem un topošajiem vecākiem, lai noskaidrotu, kādi jautājumi visvairāk satrauc un interesē topošos vecākus, kā arī, kādi jautājumi joprojām ir neatbildēti, runājot par dzemdībām.

Topošajiem vecākiem aktuālie temati, par kuriem nepieciešama plašāka informācija:
1. Cik būtiski pirms dzemdībām ir atvēlēt laiku dzemdību vietas un vecmātes izvēlei.
2. Kā veicināt cieņpilnu komunikāciju starp grūtniecēm un ārstiem, speciālistiem.
3. Kā veicināt medicīnas personāla ieintersētību iesaistīties dialogā ar jauno ģimeni.
4. Kā izvēlēties vecmāti.
5. Ko būtu svarīgi ņemt līdzi uz dzemdībām un kā sagatavoties sarunai ar vecmāti.
6. Nepieciešams uzlabot savstarpējo komunikāciju un iejūtību vecāku, speciālistu un dzemdību iestāžu starpā.
7. Mudināt topošos vecākus nevairīties no sarunas, rosināt uzņemties atbildību un sniegt atgriezenisko saiti speciālistiem - kā par neveiksmīgām, tā par veiksmīgām situācijām.

8. Informēt vecākus par to, ka viņi dzemdībās grūtniece drīkst dzemdēt sev ērtākajā pozā.

Reklāma
Reklāma

Ja arī Tev par kādu no šiem tematiem ir kas sakāms, vai arī vēlies rosināt aktuālo jautājumu, raksti uz fonds@mammamuntetiem.lv.


Materiāla "Kas aktuāls topošajiem vecākiem?" tapšanu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par tā saturu atbild "Fonds Mammām un tētiem".