Daudzbērnu ģimenei no Tērvetes jāmaksā 2000 eiro nekustamā īpašuma nodoklis - tas saimei nav iespējams

Daudzbērnu māmiņa no Tērvetes novada vēlējusies saņemt nekustamā īpašuma atlaidi, jo gadā ģimene spiesta maksāt 2000 eiro, taču saņēma atteikumu. Kāpēc tā un kādas ir iespējas?

Mūsu gadījumā apvienot zemesgrāmatas nevaram, jo domājamajai daļai (zemei zem mājas) nevar pievienot lauksaimniecībā izmantojami zemi. Kādas mums ir iespējas saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi?

FOTO: Shutterstock.com

Mūsu gadījumā apvienot zemesgrāmatas nevaram, jo domājamajai daļai (zemei zem mājas) nevar pievienot lauksaimniecībā izmantojami zemi. Kādas mums ir iespējas saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi?

Māmiņa žurnālam "Likums un Taisnība" stāsta: "Esam daudzbērnu ģimene. Dzīvojamā māja ir kopīpašums, mums pieder domājamā daļa. Visi, gan mājas īpašnieks – ģimenes galva, gan visi bērni, ir deklarēti šajā mājā. Vēl īpašumā ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme, vairāki zemes gabali, kuriem katram ir atsevišķa zemesgrāmata. Lauksaimniecības zeme tiek izmantota graudaugu audzēšanai – saimnieciskās darbības nodrošināšanai un ģimenes uzturēšanai. Kopā gadā nekustamā īpašuma nodoklis par zemi gadā mums ir ap 2000 eiro."

Vēlējāmies pašvaldībā lūgt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi par lauksaimniecībā izmantojamo zemi, jo tā varētu būt definēta dzīvojamajai mājai piekritīgā zeme, taču saņēmām atteikumu.


Vai tas tāpēc, ka lauksaimniecībā izmantojamai zemei un dzīvojamajai mājai ir atsevišķas zemesgrāmatas? Mūsu gadījumā apvienot zemesgrāmatas nevaram, jo domājamajai daļai (zemei zem mājas) nevar pievienot lauksaimniecībā izmantojami zemi. Kādas mums ir iespējas saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi?"

Vai tas tāpēc, ka lauksaimniecībā izmantojamai zemei un dzīvojamajai mājai ir atsevišķas zemesgrāmatas?

Tērvetes novada domes izpilddirektors Māris Berlands žurnālam skaidro, ka saskaņā ar likuma Par nekustamā īpašuma nodokli nosacījumiem daudzbērnu ģimenēm ir tiesības saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 50 procentu apmērā no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 500 eiro tikai par šā likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā minētajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem – dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi.

Likums Par nekustamā īpašuma nodokli neparedz citus atvieglojumus, arī par lauksaimniecībā izmantojamo zemi ne.

Reklāma
Reklāma

Likums nedefinē jēdzienu piekritīgā zeme, tāpēc pašvaldības jēdzienu piekritīgā zeme definē pašas. Tērvetes novada pašvaldība jēdzienu piekritīgā zeme ir definējusi kā zemes vienību, uz kuras atrodas ēka vai būve.

Tātad iesniedzējai nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus ir tiesības saņemt tikai par to zemes vienību, uz kuras atrodas dzīvojamā māja, kurā dzīvo viņas ģimene.

 

Informācija no Jauns.lv