Invaliditāte nav šķērslis. Skaties, ko sasnieguši Latvijas jaunieši!

Neredzīgo un citu personu ar invaliditāti integrācijas biedrība "Es redzu" atbalsta «Bizness 24H» konkursa Babītes vidusskolas jauniešu komandu, kuras sastāvā ir neredzīgais Georgs Bārda, un aicina būt klāt fināla pasākumā 2018. gada 9. aprīlī TC Spice (galvenajā ēkā pa A ieeju, tad 2. stāvā pie „Lido”) no plkst. 12:00 līdz 17:00.  

Ralfam no bērnības ir cerebrālā trieka. Viņš mācās kokapstrādi, un viņa darbi ir fantastiski! Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ralfam no bērnības ir cerebrālā trieka. Viņš mācās kokapstrādi, un viņa darbi ir fantastiski! Publicitātes foto.

Babītes vidusskolas 11. B klases puiši iekļuvuši uzņēmējdarbības uzsākšanas konkursa «Bizness 24H» finālā, kur sola parādīt radošus biznesa projektus, tajā skaitā saistītu ar personu ar invaliditāti nodarbinātību. Konkurss «Bizness 24H» ir lielākais ikgadējais Latvijā, ko organizē Banku augstskola sadarbībā ar Nordic Training International, Swedbank, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un tirdzniecības centru «Spice». Šī konkursa mērķauditorija ir vidusskolas vecāko klašu skolēni un Latvijā studējošie jaunieši vecumā no 16 līdz 24 gadiem. Konkurss savā 10. norises gadā ap sevi pulcējis rekordlielu dalībnieku skaitu – 1.kārtai pieteicās aptuveni 600 skolēni un studenti.

 

Neredzīgais jaunietis Georgs Tadejs Bārda (18 gadi) kopā ar diviem klases biedriem no Babītes vidusskolas sīvā 600 dalībnieku konkurencē iekļuvis jauniešu konkursa ”Bizness 24H” finālā, kurā 7. un 8. aprīlī t/c “Spice” par “Biznesa Guru 2018” titulu sacentīsies 20 spēcīgākās komandas. Viņiem jārada produkts, kuru pārdot. Lai popularizētu savas biedrības 21 gadu vecā drauga Ralfa Johansona koka produkciju un viņa jaunradīto zīmolu “Ralfs Rada”, ko jaunieši īstenoja pirms mēneša, tiek radīts VIP noformējums Babītes novada uzņēmumu produkcijai (“Lāči”, “Spilva” u.c.), kuru iepakojumā tiek izmantots AS “Latvijas Finieris” materiāls. Ralfam no bērnības ir cerebrālā trieka. Viņš mācās kokapstrādi un viņa darbi ir fantastiski!

Šobrīd Latvijā startē sociālās uzņēmējdarbības idejas un uzņēmumi. Šis būtu aizsākums šādam uzņēmumam. Produktu grupas finiera kastīšu iepakojumā būtu veltījums Latvijas simtgadei, stāstot par tās stiprajiem iedzīvotājiem. Georgs pagājušajā gadā ieguva ASV Vēstniecības stipendiju un mācījās Minesotas Neredzīgo Akadēmijā, pārsteidzot ar savu mērķtiecību un labajām sekmēm. Tādēļ skola ir uzaicinājusi viņu mācības turpināt ASV. Georgs Latvijā kopā ar saviem vienaudžiem organizē un vada līderības nometnes, arī Ralfs ir šo nometņu dalībnieks.

 

Reklāma
Reklāma

„Pēc ASV pavadīta gada es skaidri saprotu, ka veiksme uzņēmējdarbībā un dzīvē ir atkarīga gan no paša prāta un gribas spēka, gan no izglītības kvalitātes. Tāpēc es ar prieku un cerību piedalos „Es redzu” projektos, kas ir vērsti uz iekļaujošās izglītības pilnveidošanu Latvijā. Bet šoreiz aicinu visus, kas dzīvo Babītē un Jūrmalā, ar savu klātbūtni atbalstīt mūsu komandu. Mēs tiktiešām esam daudz pastrādājuši, lai tiktu finālā. Ceram, kā arī uzvara būs mūsu!” – tā Babītes vidusskolas 11. B klases skolnieks, kas dzīvo Jūrmalā, Georgs Bārda. 

 

Paralēli mācībām skolā un gatavošanās uzņemējdarbības konkursam 11.B komanda, kuras sastāvā ir Georgs Bārda, Rūdolfs Bērziņš un Ēriks Puriņš, aktīvi piedalījušies „Es redzu” programmas „Pasaule visiem Latvijā” Babītes posma pasākumiem. Tā mērķis ir apspriest un risināt iekļaujošās izglītības problēmas Babītes novadā, arī popularizēt tā ievērojamus cilvēkus un to veiksmes stāstus. Projektā „Pasaule visiem: Babīte” iesaistījās Babītes rododendru audzētava, kas ir viens no novada lepnumiem. Projektu atbalsta arī maizes ceptuve Lāči, ko 1993.gadā dibinājis un kopš tā laika vada Normunds Skauģis. Slavenā maiznieka pirmā skolotāja ir projekta iniciatoru no 11.B klases audzinātāja Anita Švītiņa.

 

Pirms tam 2018. gada februārī Georgs Bārda ar „Es redzu” aktīvistiem „Ēnu dienas” pasākumu ietvaros 14. februārī apmēklējuši SEB bankas Finanšu centru, kur meklējuši atbildi uz jautājumu, vai banku infrastruktūra ir piemērota darbiniekiem ar redzes invaliditāti.


20. februārī TC Dino Zoo Pasaule sagaidīja Dzeltenā Zemes Suņa gadu (pēc Ķīniešu kalendāra) ar Latvijas Kinoloģijas federācijas ekspertu un Niklāva Senkāna paraugdemonstrējumiem, Ralfa Johansona koka izstrādājumu izstādi un brenda „Ralfs rada” prezentāciju. 22. februārī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā tika eksponēta ceļojošā fotoizstāde "Pasaule visiem Latvija" un notika virkne citu pasākumu ar skolnieku un pedagogu piedalīšanos. 28. februārī Babītes vidusskolā notika „Es redzu” ceļojošās fotoizstādes kārtējā posma atvēršana ar īpašo jauniešu mūzikas, suņu dresūras un citiem priekšnesumiem. Turpat norisinājās apaļā galda diskusija "Neredzīgais skolnieks kā izaicinājums vispārizglītojošai vidusskolai. Vai esam gatavi?", kurā piedalījās  valsts, pašvaldību un NVO pārstāvji, kā arī iekļujošās sporta spēles Latvijas basketbola jauniešu izlases galvenā treniera Uvja Helmaņa vadībā.