Kas, kā un kur vislabāk var atgūt pārmaksātos nodokļus

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iedzīvotāji brīvprātīgi var iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2017. gadu un pretendēt uz pārmaksāto nodokļu atmaksu.
 

Pārmaksāto nodokli var saņemt ne tikai par sevi, bet arī par bērniem, mazbērniem, vecākiem, vecvecākiem, laulāto un par apgādībā esošiem cilvēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Pārmaksāto nodokli var saņemt ne tikai par sevi, bet arī par bērniem, mazbērniem, vecākiem, vecvecākiem, laulāto un par apgādībā esošiem cilvēkiem.

Šogad pārmaksātos nodokļus var atgūt arī iedzīvotāji, kuri, iespējams, uzskata, ka viņiem nekas nepienākas, jo saņēmuši tikai minimālo algu. Par pagājušo gadu deklarāciju varēs iesniegt līdz pat 2021. gada 16. jūnijam.

 

Kas var atgūt
Atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, piemēram, ārstniecības, zobārstniecības vai izglītības pakalpojumiem, var tie, kas maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) 23% apmērā, bezdarbnieki, kuri vēlas saņemt nodokļu pārmaksu par laiku, kurā maksājuši IIN, ilgstoši slimojošie, kuri saņem slimības pabalstu, un pensionāri, kuru pensija ir lielāka par neapliekamo minimumu – 235 eiro.
Pārmaksāto nodokli var saņemt ne tikai par sevi, bet arī par bērniem, mazbērniem, vecākiem, vecvecākiem, laulāto un par apgādībā esošiem cilvēkiem.

 

Izglītība, ārstniecība, ziedojumi
* Par izglītību (arī bērnu interešu izglītību) un ārstniecību var iesniegt izdevumus attaisnojošus dokumentus 215 eiro apmērā pašam nodokļu maksātājam un tikpat par katru ģimenes locekli, ja deklarē tuvinieku attaisnotos izdevumus, saņemot 23% atmaksu no šīs summas.

Ja izdevumi ir lielāki, pārmaksātā nodokļa atmaksa pārceļas uz nākamo gadu, bet ne ilgāk par pieciem gadiem. Pārmaksāto nodokli par izglītību atmaksā tikai gadījumos, ja izglītība iegūta Latvijas vai Eiropas Savienības valsts akreditētās izglītības iestādēs. Par bērnu interešu izglītību – tikai tad, ja bērns apmeklējis pašvaldības licencētu iestādi.

* Izdevumiem par plānveida operācijām un zobārstniecību (ieskaitot protezēšanu), par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, par olšūnu iegūšanu punkcijas ceļā nekādu griestu nav un pārmaksāto nodokli var atgūt 23% apmērā.

 
* Par ziedojumiem (gan sabiedriskā labuma organizācijām, gan valsts iestādēm un partijām), iemaksām pensiju fondos un uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu nodokli var atgūt par summu, kas nepārsniedz 20% no ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. Gan pensiju 3. līmeņa, gan dzīvības apdrošināšanai ar līdzekļu uzkrāšanu iemaksu attaisnotie izdevumi nevar pārsniegt 10% no gada algas.



Ja bijusi maza alga
Šogad daudziem strādājošajiem nodokļa pārmaksa var būt izveidojusies, jo mainās diferencētā neapliekamā minimuma daļa, no kuras nav jāmaksā nodokļi, atkarībā no ienākuma apmēra.

Reklāma
Reklāma

Ja pērn kopējie ienākumi pirms nodokļu nomaksas mēnesī bija mazāk par 1100 eiro, visticamāk, ir izveidojusies nodokļa pārmaksa. 2017. gadā visiem piemēroja vienādu diferencēto neapliekamo minimumu – 60 eiro.

Tiem, kuri ik mēnesi nopelnīja mazāk par 1100 eiro, pienācās lielāks neapliekamais minimums. Piemēram, ja nopelnījāt 400 eiro mēnesī, neapliekamais minimums bija 115 eiro, un gada laikā esat pārmaksājis 151,80 eiro. Ja mēnešalga bija 800 eiro, pārmaksāti nodokļi ir 65,03 eiro apmērā.

Jāņem vērā, ka nodokļu pārmaksu atgūsiet tikai tad, ja jums nebūs nodokļu parāda. Ja izrādīsies, ka tāds ir, to nāksies samaksāt. Aprēķināto pārmaksu VID iesniedzēja norādītajā bankas kontā atmaksā trīs mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas brīža.

Gada ienākuma deklarācijas joprojām var iesniegt par pagājušajiem gadiem: par 2014. gadu – līdz šā gada 18. jūnijam; par 2015. gadu – līdz 2019. gada 17. jūnijam; par 2016. gadu – līdz 2020. gada 16. jūnijam.

Trīs veidi, kā iesniegt deklarāciju
Visērtāk deklarāciju var iesniegt, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) – elektroniskā veidā.
Deklarāciju var nosūtīt pa pastu, izdrukājot un aizpildot VID mājaslapā deklarācijas veidlapu, pievienojot visus vajadzīgos maksājumus apliecinošos dokumentus.

Var iesniegt arī klātienē VID klientu apkalpošanas centrā vai kādā no Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā. Tur var arī saņemt bezmaksas konsultāciju.

Sīkāku skaidrojumu var iegūt VID mājaslapā: vid.gov.lv, konsultatīvais tālrunis – 67120000.