Rosina palielināt maksimālo sodu par tālruņa lietošanu pie stūres līdz 100 eiro

Satiksmes ministrija (SM) rosina vairāk nekā sešas reizes palielināt maksimālo sodu par tālruņa lietošanu pie stūres. Šobrīd par to pienākas brīdinājums vai 15 eiro naudas sods, taču ministrija vēlas soda apmēru noteikt robežās no 25 līdz pat 100 eiro. Pagājušajā gadā par tālruņa lietošanu pie stūres autovadītāji sodīti gandrīz 3400 reižu. Lai ar to cīnītos, policija plāno aprīkojot ar kamerām netrafaretās policijas ekipāžās.

Pērn par tālruņa lietošanu pie stūres autovadītāji sodīti 3390 reižu. 2016. gadā protokolu bijis vairāk – 4120.

FOTO: Shutterstock.com

Pērn par tālruņa lietošanu pie stūres autovadītāji sodīti 3390 reižu. 2016. gadā protokolu bijis vairāk – 4120.

Sods par tālruņa lietošanu pie stūres Latvijā šobrīd ir daudz zemāks nekā citviet Eiropā. Lietuvā sods ir vismaz 85 eiro, savukārt Igaunijā – 100 eiro, norāda Satiksmes ministrija. Tikmēr Dānijā, Nīderlandē, Lielbritānijā un Spānijā telefona izmantošana pie stūres var izmaksāt pat 200 un vairāk eiro. Latvijas Radio uzrunātais autovadītājs Armands uzskata, ka sods Latvijā ir jāpalielina: “Tāpēc ka tas galu galā ir diezgan bīstami. Es domāju, ka cilvēka dzīvība un veselība ir daudz vērtīgāka par šo sodu. Diemžēl jāatzīst, ka esmu grēkojis. Bet es cenšos izmantot “hands free” sistēmu, bet es saprotu, ka arī tā “hands free” sistēma nav tas pats labākais, ko darīt pie stūres.''


SM parlamentārais sekretārs Edgars Tavars no Zaļo un Zemnieku savienības stāsta, ka sodu palielināšanas galvenais mērķis ir novērst avārijas. Tavars uzsver, ka bieži vien negadījumi notiekot pat uz labiem, izremontētiem ceļiem sausā laikā. Viens no iemesliem – uzmanības novēršana no ceļa.

Valsts policijai nav datu par to, cik negadījumu uz ceļa izraisījusi telefonu lietošana, jo vaininieki labprātīgi neatzīstas.

Valsts policijai nav datu par to, cik negadījumu uz ceļa izraisījusi telefonu lietošana, jo vaininieki labprātīgi neatzīstas. Tomēr par šī bīstamā ieraduma popularitāti liecina sodu skaits – pērn par tālruņa lietošanu pie stūres autovadītāji sodīti 3390 reižu. 2016. gadā protokolu bijis vairāk – 4120. Tas gan nenozīmē, ka situācija uzlabojas.

 

Reklāma
Reklāma

Sodu celšana par telefona izmantošanu pie stūres vēl būs jāapspriež Saeimas Juridiskajai komisijai. Tās priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš no Nacionālās apvienības stāsta, ka komisija grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā varētu skatīt aprīlī.

 

Ieskaties: www.lsm.lv