Valsts valodas centrs populāro "fidžet spinneru" rosina saukt par grozāmgrābsli

Šobrīd tik pulāro mantiņu, ko angliski sauc par 'fidget spinner', latviešu valodas vārdu burvji rosina saukt par 'grozāmgrābsli' vai 'virpināmo', šodien vēsta "Dienas Bizness". Ja otrais vārds latvieša mēlei ir pierasts un fonētiski problēmas nesagādā, tad par grozāmgrābsli sociālajos tīklos jau saņemtas pretrunīgas reakcijas.

 

Nemiervilciņš un virpinātājs arī ir viens no piedāvātajiem nosaukumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Nemiervilciņš un virpinātājs arī ir viens no piedāvātajiem nosaukumiem.

"Fideget spinner" ir rotaļlieta, ko šobrīd iecienījuši kā bērni, tā pieaugušie. Bērni ar tiem taisa dažādus trikus, savukārt stresa pārņemtos pieaugušos šī mantiņa gluži vienkārši spēj maģiski nomierināt. Daži atzinuši: tas veicina domāšanas procesu.

Valsts valodas centrs tam jau devis divus iespējamos latviskojumus - šis priekšmets būtu saucams vai nu par grozāmgrābsli, vai par virpināmo, noskaidrojis "Dienas Bizness".

Jāteic gan, ka grūti iedomāties, kā 'grozāmgrābslis' varētu iedzīvoties ikdienas sarunvalodā, ja tīri fonētiski tas nav viegli izrunājams. Savukārt par 'virpināmo' varam dēvēt jebko, kas ļaujas pavirpināšanai pirkstos.

Aprunājot jauno Valsts valodas centra ieviesumu, tviterī jau rindojas asprātības. Piemēram, Jānis Baltiņš norāda, ka līdz šim par grozāmgrābsli saucis hroniskus deputātus: "Man šķita, ka grozāmgrābslis jau ir aizņemts kā deputāts, kurš katrās vēlēšanās iegrozās tā, lai varētu turpināt grābstīties gar budžetu".

Tvitera lietotājs Viesturs Lācis norāda, ka centram nav iepaticies latviskojuma variants 'nemiervilciņš'.

Savukārt Aija Kaija uzskata: "Man patiktu 'grozītis' grozāmgrābšļa vietā - ko tādu laikam tika VVC mēles var izrunāt..."
 

Kas ir šī populārā rotaļlieta?
Spineri 1993. gadā izgudroja kāda sieviete, kura slimības dēļ nevarēja rotaļāties ar savu mazo meitu. Mantiņa iemantoja samērā lielu interesi, tāpēc tika patentēta un pārdota vairākos tūkstošos eksemplāru. 2003. gadā spinera patenta darbības termiņš beidzās. Lai to pagarinātu, bija jāsamaksā vien 400 dolāri, ko autore neizdarīja un uz visiem laikiem zaudēja tiesības uz šīs spēlītes vienpersonisku izgatavošanu un tirgošanu.

Visi par spineriem aizmirsa līdz brīdim, kad biznesa žurnāls "Forbes"  vienpadsmit gadus vēlāk publicēja datus par ofisa darbinieku darba apstākļiem un izplatītākajām sūdzībām. Izrādījās, ofisa darbinieki sūdzējās par to, ka ilgstošs darbs pie datora un klaviatūras pārpūlē pirkstus. Kā risinājumu fizioterapeiti ieteica izmantot agrāk populāro "Fidget Spinner" vilciņu.

Un tad tik sākās.... Pirkstu atslogotāju sāka tirgot 2016. gada nogalē, bet jau drīz tas tika pasludināts par 2017. gada populārāko rotaļlietu. Milzīgu popularitāti tas ieguva skolās, tāpēc vairākos simtos ASV skolu spineri ir aizliegs, lai nenovērstu uzmanību no mācībām.

Lai arī spēlīte šķiet nevainīga un drīzāk atgādina bērnībā tik populāros " vilciņus", tomēr tā var kļūt bīstama neprasmīgās rokās vai neievērojot piesardzību. Ir bērni, kas guvuši nopietnas acu traumas, iegriežot "Fidget Spinner" un nepareizi to pozicionējot. Šādu fotogrāfiju feisbukā izplatījusi kāda mamma, kuras dēls vienā no Spinnera atverēm iebāza pirkstu.

Reklāma
Reklāma

Patreiz šī rotaļlieta ir pārdota vairākos desmitos miljonu eksemplāru.

Latvijā šīs mantiņas cena svārstās no 4 līdz 35 eiro. Atrodas gan arī dempingotāji, kas cenu nolaiž arvien zemāk.

 

Avots: www.kasjauns.lv