Skolās atļauj tirgot šķīstošo kafiju, žāvētu ogu konfektes un piena saldējumu

7. martā Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumiem*, kuros noteiktas uztura normas izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un ārstniecības iestādēs. 

Būs arī saldējums!

FOTO: Shutterstock.com

Būs arī saldējums!

Ar grozījumiem tiek papildināts pārtikas produktu saraksts, ko drīkst izplatīt vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei. 

Izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei turpmāk drīkstēs izplatīt: produktus, kas tiek gatavoti no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm, piemēram, žāvēto augļu un ogu konfektes. Šiem produktiem būs jāatbilst arī noteiktiem kvalitātes kritērijiem - tiem jābūt bez pievienotā cukura un sāls, kā arī daļēji hidrogenētiem augu taukiem.

Tāpat izglītības iestādēs atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts ar šķīstošo kafiju (t.sk. karsto dzērienu aparātos). Papildus ir noteiktas sastāvdaļas, piemēram,piens un medus kuras, drīkst izmantot karsto dzērienu pagatavošanā, t.sk. dzērienos no kafijas, cigoriņiem, kakao vai zaļās, melnas un augu tējas. Karsto dzērienu aparātos, kur tiek izmantoti gatavi kakao maisījumi kopā ar cukuru, dehidrētu pienu un garšvielām pievienotā cukura daudzums nedrīkstēs pārsniegt 5 g uz 100ml produkta.

Atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts arī ar dzērieniem, kas pagatavoti no upenēm, jāņogām, smiltsērkšķu ogām, cidonijām, dzērvenēm u.c. un atbilst noteiktām kvalitātes prasībām (sastāvā ir ne mazāk kā 18% sulas un satur ne vairāk kā 15g ogļhidrātu uz 100ml produkta u.c. prasības).

Lai dažādotu pārtikas produktu piedāvājumu un nodrošinātu iespēju pagatavot dažāda veida maizītes, salātus u.c. ēdienus, papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs atļaus izplatīt no zivs filejas vai liesas gaļas pagatavotus produktus, piemēram, tvaicētu zivs fileju vai krāsnī ceptu vistas fileju. Iepriekšminētajiem produktiem būs jāatbilst noteiktām kvalitātes prasībām.

Tāpat izglītības iestādēs turpmāk drīkstēs izplatīt piena saldējumu ar augļiem un ogām, kas iegūts tikai no piena vai piena produktiem ar ierobežotu tauku un pievienotā cukura daudzumu.

Uztura speciāliste Olga Ļubina norāda: "Lai arī  Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) nav noteikusi konkrētu daudzumu, cik daudz kofeīna būtu atļauts dienas laikā uzņemt bērnam, tomēr ir skaidrs, ka kofeīna lietošana uzturā bērniem nav ieteicama. Kofeīnu saturošie produkti ir dabīgā un šķīstošā kafija, tiesa, šķīstošajā kafijā kofeīna koncetrācija nedaudz ir mazāka, tēja, šokolāde, kakao, enerģijas un saldinātie dzērieni.  Nav skaidrs, priekš kam šādus produktus ir nepieciešams pārdot skolās un citās izglītības iestādes, jo tas noteikti nav pirmās nepieciešamības produkts.  Šiem dzērieniem ir arī daudz pievienota cukura - 5g cukura uz 100ml dzēriena. Tas  nozīme, ka izdzerot kafijas dzēriena krūzi, bērns uzņems apmēram 2 tējkarotes cukura." 


*Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumi Nr.172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem"

Reklāma
Reklāma