Somijā no 1.marta stājusies spēkā norma, kas ļauj laulāties viendzimuma pāriem

Pirms četriem gadiem Somijā sāka vākt parakstus, lai viendzimuma pāru laulības tiktu atzītas par spēkā esošām. Pilsoņu iniciatīva ar nosaukumu “Jā2013” (Tahdon2013, somiski) drīz kļuva ļoti populāra: mazāk kā dienas laikā iniciatīva savāca vairāk kā 50 000 parakstu, un kopumā par iniciatīvu parakstījās 166 851 cilvēku.

Nu Somijā homoseksuāli pāri var oficiāli laulāties.

FOTO: Shutterstock.com

Nu Somijā homoseksuāli pāri var oficiāli laulāties.


Parlaments atbalstīja iniciatīvu vēsturiskā balsojumā ar 105 pret 92 balsīm, kas norisinājās 2014.gada rudenī. Somijas prezidents Sauli Niinisto parakstīja likumu 2015.gada februārī.
Vienlīdzīgu laulību likums pēdējo gadu laikā ir veicinājis sabiedrībā spraigas diskusijas. Tika izveidota arī iniciatīva, lai apturētu vienlīdzīgu laulību likumu, bet tas tika noraidīts ar balsojumu 120 pret 48.
Homoseksuālas attiecības Somijā bija nelegālas līdz 1971.gadam. Likumā bija vairāki ierobežojumi, kas neveicināja cilvēku izpratni par homoseksuāļiem un nepalīdzēja risināt homoseksuālu pāru tiesību jautājumus.


Medijiem tika aizliegts runāt atklāti par šo jautājumu. Atklāts atbalsts šādām attiecībām tika smagi sodīts.
Attieksme pret homoseksuālām attiecībām mainījās 1999, gadā, kad vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki atklāti atzina savu homoseksuāli.

 

Pekka Haavisto, kas ir Somijas Zaļās Partijas pārstāvis un 2012. gadā bija kandidāts uz Somijas prezidenta amatu, atzīst, ka jaunā likuma pieņemšana ir milzīgs sasniegums. 
“Šis ir bijis garš piedzīvojums. Bez kampaņas “Jā2013” likums nebūtu pieņemts. Visu cieņu tiem, kas šo iniciatīvu padarīja par īstenību. Ik pa brīdim ticība šim ir bijusi iedragāta. Šī ir tēma, kas izraisa dažādas emocijas. Pat sarunas parlamentā vienmēr nebija gana profesionālas.”


Haavisto pats ir viens no pirmajiem politiķiem, kas ir reģistrējis savas attiecības ar savu viendzimuma partneri, un par to ir runājis publiski. ”Tiklīdz bija iespējams reģistrēt attiecības ar savu viendzimumu partneri, es ar savu partneri Antonio Floresu to tūdaļ izdarījām. Mums ir jautāts, vai šobrīd mēs plānojam arī apprecēties. Jāatzīst, es biju pārsteigts, kad likums tika pieņemts tik ātri. Mēs neesam vēl šo tēmu mājās pārsprieduši, un mums arī nav īsti steigas,” ar smaidu nobeidz politiķis. ”Tomēr daudziem viendzimumu pāriem šim likumam ir liela nozīme,” Haavisto piemetina.

FOTO: Pekka Haavisto (pa labi) kopā ar dzīvedraugu. 

Reklāma
Reklāma


Haavisto savas attiecības ar partneri reģistrēja jau 2002.gadā. Haavisto atzīst, ka ceremonija bija svinīga un īpaša, lai arī tā norisinājās dzimtsarakstu nodaļā, nevis baznīcā. ”Var jau būt, ja būtu bijusi iespēja - tad 2002. gadā mēs būtu izvēlējušies īstu laulību ceremoniju, bet toreiz tās iespējas nebija. Tomēr ceremonija mums bija ļoti īpaša, un dzimtsarakstu nodaļas personāls izturējās ļoti saprotoši - tāda ir vismaz mūsu pieredze. Tomēr, ja viendzimuma laulību likums būtu bijis spēkā toreiz, mēs gan jau būtu izmantojuši iespēju salaulāties jau tad.” Haavisto ir priecīgs, ka Somijā politiķiem ir atļauts dzīvot savu dzīvi.


”Laiki ir mainījušies, atvērtība ir pieaugusi, un politiķiem ir tiesības uz savu personīgo dzīvi. Šāda tipa iniciatīvas veicina cilvēku izprati par homoseksuāļu attiecībām.” Haavisto izvairās atbildēt uz jautājumu, vai viņš pats ir pieredzējis pret viņu vērstu agresiju par to, ka ir gejs: ”Cilvēkiem vienmēr ir kas negatīvs sakāms par politiķiem. Seksuālā orientācija vienmēr ir bijusi sāpīga tēma daudziem. Teiksim tā - politiķiem jebkurā gadījumā ir jāaudzē bieza āda”.

 

Rakstu publicēšanai sagatavojusi Ita Petrika, speciāli Mammamuntetiem.lv

Avots: http://www.is.fi