Gaidot gripas sākumu, gādā par vakcīnu skaita palielināšanu

Pērn pirmie saslimušie ar gripu pacienti Latvijā oficiāli tika reģistrēti jau oktobra sākumā, bet gripas epidēmiju izsludināja janvāra beigās. Šogad mediķi ikgadējai epidēmijai gatavojas laicīgi un sākuši gādāt par vakcīnu pieejamību. 

Katru gadu gripu pārslimo aptuveni 10% iedzīvotāju.

FOTO: Shutterstock.com

Katru gadu gripu pārslimo aptuveni 10% iedzīvotāju.

Šodien, 13.oktobrī, Veselības ministrijā norisinājās preses konference, kurā veselības nozares speciālisti aicināja iedzīvotājus gatavoties gripas sezonai un savlaicīgi vakcinēties pret gripu.
 
Veselības ministre Anda Čakša norādīja, ka šogad iedzīvotājiem būs pieejams lielāks vakcīnu skaits, kā arī pieejamība tiks monitorēta katru nedēļu, lai būtu droši, ka vakcīnu nepietrūks. 

Katru gadu gripu pārslimo aptuveni 10% iedzīvotāju. Lai gan lielākoties gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, iespējama arī smaga saslimšana ar nopietnām sekām. To pierāda arī ikgadējā SPKC veiktā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti. Aizvadītajā, 2015./2016. gada gripas sezonā, monitoringa ietvaros saņemta informācija par 2082 stacionētiem pacientiem gripas un gripas izraisītās pneimonijas gadījumos. 2015./2016. gada gripas sezonā SPKC saņemta informācija par 70 gripas izraisītiem nāves gadījumiem.

 

Izlasi arī:  Ne katra saaukstēšanās ir gripa. Noskaidro gripas pazīmes
                 Grūtniece un gripa. Ieteikumi, kā sevi sargāt
                 
Vakcīna - laimes spēle, C vitamīns - placebo. Gripa jāizslimo prātīgi

 
 
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā prof. Uga Dumpis uzsvēra, ka vakcinācijas aptvere Latvijā, salīdzinot ar citam Eiropas Savienības valstīm, ir ļoti maza (zem 1% no kopēja iedzīvotāju skaita), kas īpaši bīstami ir gripas komplikāciju riska grupām: veciem cilvēkiem, maziem bērniem, sirds un asinsvadu slimniekiem, ar plaušu un citām hroniskām slimībām slimojošajiem, kā arī cilvēkiem, kam ir novājināta imunitāte un grūtniecēm. Konkrētajām riska grupām tiek piešķirta atlaide pretgripas vakcinācijai 100% apmērā - bērniem no 6 līdz 24 mēnešiem un bērniem līdz 18 gadu vecumam ar noteiktām saslimšanām, vai 50% apmērā - grūtniecēm, cilvēkiem virs 65 gadu vecuma un noteiktu slimību pacientiem. Ņemot vērā, ka gripa ir nopietnākā infekcijas slimība Latvijā, tā rada lielu noslodzi veselības aprūpes sistēmai Latvijā.
 
Veselības ministrijas galvenā speciāliste ginekoloģijā prof. Dace Rezeberga atgādināja, ka grūtniecības laikā gripa ir ļoti smaga saslimšana, kas apdraud gan topošās māmiņas, gan bērna veselību un dzīvību. Prof.Rezeberga uzsvēra, ka par vakcināciju vēlams padomāt, plānojot grūtniecību, kā arī vakcinācija ir droša arī grūtniecības laikā.
 
Plašāka informācija par iespēju vakcinēties pret gripu, kā arī par iespēju saņemt valsts kompensētu vakcināciju iedzīvotāji var iegūt informāciju pie sava ģimenes ārsta.

Reklāma
Reklāma