Vakcīna - laimes spēle, C vitamīns - placebo. Gripa jāizslimo prātīgi

Parasta saslimšana, kas jāārstē ar paracetamolu un lielu daudzumu šķidruma - tā ikgadējo gripas uzliesmojumu raksturo infektologi. Izrādās - citu zāļu gripai nav. Vakcinācija ir laimes spēle, bet C vitamīna dzeršana – placebo efekts, kad ārstē pati ticība, nevis tablete. Pašlaik gan panikai par epidēmiju nav pamata. Galvenais ir neaplipināt citus un tiešām ārstēties, nevis tikai gulēt gultā un gaidīt, kad jāsauc ātro palīdzību komplikāciju dēļ, stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas infektologs Māris Liepiņš. 

 Galvenais ir paša organisma aizsargspējas

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais ir paša organisma aizsargspējas

 

Par gripu ir daudz mītu un puspatiesību, bet maz zināšanu. Panikai par epidēmiju nav pamata. Galvenais - ārstēties pašiem un neaplipināt citus. Nepaiet ne diena, kad ārstam zvana kāds paziņa un izmisis prasa, ko darīt, šķiet, ka ir saslimis ar gripu. " Mieru, tikai mieru!” skaidro infektologs. Gripa ir vīruss, parasta ziemas saslimšana, kuru var var ārstēt arī mājās.


Dzert un gulēt
Lai pārslimotu gripu, pilnīgi pietiek ar paracetamolu un lielu daudzumu šķidruma. Der jebkurš šķidrums, tā vitamīnus sastāvam nav nozīmes. Svarīgi ir dzert daudz un regulāri. Ja temperatūras vairs nav, tad var atkal iet uz darbu.

Toties ir cilvēku grupas, kuriem gripa nav noritēt smagāk. Tie ir astmas, cukura diabēta pacienti. Šiem cilvēkiem būtu savlaicīgi jāvakcinējas. Tāpat speciālie pretvīrusa līdzekļi jālieto saslimušajam tad, ja salīdzinoši vesels cilvēks sāk just sirds apvidū sāpes, ir izteikti slikti.


Potes - laimes spēle
Potēšanās pret gripu ir laimes spēle. Vienu gadu gaidāmo vīrusu izdodas paredzēt, un vakcīna pasargā. Piemēram, šogad aprēķinos bijusi kļūda, tāpēc šogad vankcīna ir mazāk efektīva. Līdzīgi bija 2009. gadā, kad izplatījās cūku gripa. Tāpēc vakcīnai efektivitāte no 40 līdz 60%. Tā nav panaceja, intervijā norāda Liepiņš. Tāpat starptautiski pētījumi rāda, ka pēc pārslimotas gripas imunitāte ir daudz ilgāka nekā saņemot ikgadējo gripas vakcīnu. 

Profilakse jāsāk jau vasarā
Panaceja nav arī daudzu tik ļoti piesauktais C vitamīns: „Placebo efekts. Pētījumi pierāda, ka tie, kas nedzer C vitamīnu, un tie, kas dzer, izārstējas vienādi ātri.”

Masu pasākumus var apmeklēt, var neapmeklēt. Galvenais ir paša organisma aizsargspējas. „Profilakse nevar sākties ar gripas laiku, tai jāsākas jau vasarā, kad peldamies, tad ēdam vitamīnus, bet svaigus augļus un dārzeņus, nevis ķīmiju,” skaidro mediķis.

Reklāma
Reklāma

Vīruss cirkulē arī slēgtās telpās un atvērta tipa birojos, kur gaisa apmaiņu nodrošina kondicionieri. „Es par kondicionieri zinu, ka tur visi vīrusi iet uz riņķi. Nekas jauns nav izdomāts – jāvēdina ir telpas!”