Kādēļ sievietes Latvijā ir mazliet laimīgākas par vīriešiem?

Laimīgo īpatsvars Latvijā audzis par 11%, tomēr vīriešu un sieviešu laimes izjūtas atšķiras - sievietes Latvijā pērn bijušas nedaudz laimīgākas nekā vīrieši.

Kādēļ sievietes Latvijā ir mazliet laimīgākas par vīriešiem?

FOTO: Shutterstock.com

Laimīgo īpatsvars Latvijā audzis par 11%, tomēr vīriešu un sieviešu laimes izjūtas atšķiras - sievietes Latvijā pērn bijušas nedaudz laimīgākas nekā vīrieši. Lielāka iesaiste sabiedriskos notikumos, ticība citu atbalstam un sava atbalsta sniegšana liek sievietēm justies labāk, bet ne mazāk svarīgi ir tas, vai sievietēm līdzās ir tuvinieki, ar kuriem kopā viņas var justies laimīgas. To, kādēļ sievietes Latvijā ir nedaudz laimīgākas nekā vīrieši, atklāj "Amigo laimes indekss".

Laimīgas sievietes dzīvo ģimenē

Vislaimīgākie iedzīvotāji Latvijā ir sievietes vecumā no 25 līdz 35 gadiem, kuras ir precējušās vai dzīvo kopā ar partneri, turpretim nelaimīgākie ir vientuļi vīrieši vecumā no 55 līdz 74 gadiem, kuri piedzīvojuši attiecību izjukšanu, šķiroties no partnera vai kļūstot par atraitni. Cilvēka kopējai laimes sajūtai ir cieša saistība ar laimes sajūtu, kas valda ģimenē, un sievietes savu ģimeni raksturo nedaudz laimīgāku nekā vīrieši. Tas ir zīmīgi, jo pētījuma rezultāti parāda, ka tie aptaujātie, kuri sevi uzskata par laimīgiem, savas pašreizējās attiecības vērtē ar 7,96 ballēm no 10, savukārt nelaimīgie cilvēki arī savās pašreizējās attiecībās ģimenē ir nelaimīgi, vērtējot tās krietni zemāk – vien ar 3,9 ballēm.

Laimīga ģimene rada pārliecību, ka tajā ir cilvēki, uz kuriem varam paļauties arī visgrūtākajā brīdī. Kā liecina aptaujāto atbildes, tie, kas sevi dēvē par laimīgiem, daudz biežāk (64%) paļaujas uz radinieku atbalstu, bet nelaimīgo vidū radiniekiem uzticas vien 37%. Būtiski, ka sievietes par to, ka grūtā brīdī saņems savu radinieku atbalstu, ir pārliecinātākas vairāk nekā vīrieši.

Ja mēs analizējam sieviešu un vīriešu laimes sajūtu vērtējumu kopumā, sasaistot to ar savas ģimenes attiecību vērtējumu, tad Latvijā bieži ir vērojams, ka, attiecībām izirstot, sievietes paliek ar bērniem, tādējādi arī pēc attiecību izbeigšanas ar savu partneri, sievietei saglabājas plašāks ģimenes loks nekā vīrietim. Ja varam ticēt statistikas datiem, vīriešu algas ir lielākas nekā sievietēm, tomēr laimes sajūtas novērtējums liecina, ka finansiālie faktori tomēr pilnībā nekompensē tos dažus aspektus, kas ir saistīti ar attiecībām, kā rezultātā sievietes tomēr jūtas labāk, ” skaidro socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Vīriešiem biežāk raksturīgs noslēgtāks dzīvesveids

Reklāma
Reklāma

Atvērti un sabiedriski aktīvi cilvēki ir dzīvespriecīgāki, jo ir spējīgi uzticēties, paļauties uz cilvēkiem sev apkārt un veltīt laiku ne vien personīgās, bet arī apkārtējo labsajūtas veicināšanai. Savukārt uzticēšanās trūkums un skatīšanās uz citiem cilvēkiem ar aizdomām traucē veidot harmoniskas attiecības un izbaudīt saskarsmi ar apkārtējiem. Vīrieši, atšķirībā no sievietēm, biežāk labprāt dzīvo noslēgti, citus pārāk tuvu sev nepielaižot. Vien katrs piektais aptaujātais vīrietis norādījis, ka kopumā bieži izjūt uzticību apkārtējiem, turpretim sieviešu vidū uzticību citiem izjūt jau katra trešā sieviete.

Spēja un vēlme veidot attiecības ar citiem ir saistīta arī ar vēlmi citiem palīdzēt. Nelaimīgi cilvēki trīs reizes biežāk izvairās palīdzēt svešiniekam pat ikdienišķā situācijā. Aptaujātie vīrieši nedaudz retāk nekā sievietes atzinuši, ka savā ikdienā ir spējuši atrast brīdi un vēlmi, lai izpalīdzētu kādam, kuru nepazīst.

Arī labdarība ir viens no veidiem, kā palīdzēt tiem, kuriem šobrīd klājas grūti, un vairāk nekā puse (54%) to, kuri nekad neiesaistās labdarībā, atzīsta, ka kopumā nav laimīgi. Izrādās, ka sievietes labdarības aktivitātēs iesaistās vairāk, proti, vienmēr vai bieži ziedo 75% aptaujāto sieviešu, savukārt vīriešu vidū savas mantas un līdzekļus ir ziedojusi nedaudz vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto. Tas parāda, ka sievietēm Latvijā ir spēcīgāks sociālais kapitāls, kas ļauj vairāk iesaistīties dažādos notikumos un arī izjust atbalstu un rūpes no apkārtējiem, savukārt vīrieši apkārtējo atbalstu izjūt mazāk, kā rezultātā arī paši retāk iesaistās atbalsta sniegšanā citiem.

Vīriešu un sieviešu laimes izjūtās lielu lomu spēlē spēja veidot pozitīvas attiecības ar ģimeni un apkārtējiem. Attiecību grūtības traucē izjust laimi, un vīrieši ar šādām attiecību grūtībām gan ģimenē, gan saskarsmē ar citiem cilvēkiem saskaras biežāk nekā sievietes.

Amigo laimes indekss ir ikgadējs Latvijas iedzīvotāju laimes un ģimenes attiecību un tradīciju mērījums, kas tiek veikts Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm ietvaros. Pētījums veikts 2015. gada decembrī, un tajā tiešajās intervijās piedalījās 1000 iedzīvotāju, aptverot visus Latvijas reģionus.