Pašnāvību ar mazu zīdaini uz rokām mēģināja izdarīt meitene no ļoti labas ģimenes. VIDEO

Jaunā māmiņa, kura 22. martā, nolecot no 12 metrus augstas kraujas dolomīta karjerā ar savu nedēļu veco bērniņu mēģināja izdarīt pašnāvību, ir no ļoti labas un pozitīvas ģimenes. Viņa bērniņu esot ļoti gaidījusi. Nu viņš ir miris, bet māte atrodas psihiatru aprūpē, Kasjauns.lv atklāj traģēdiju piedzīvojušās ģimenes tuvi paziņas.

Māte, kura Cēsīs ar savu mazo bērnu uz rokām, nolecot no kraujas dolomīta karjerā, mēģināja izdarīt pašnāvību, ir no labas ģimenes. Māte izdzīvoja, bet zīdainis aizgāja bojā. Traģēdiju saista ar pēcdzemdību depresiju.

FOTO: Shutterstock.com

Māte, kura Cēsīs ar savu mazo bērnu uz rokām, nolecot no kraujas dolomīta karjerā, mēģināja izdarīt pašnāvību, ir no labas ģimenes. Māte izdzīvoja, bet zīdainis aizgāja bojā. Traģēdiju saista ar pēcdzemdību depresiju.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Cēsīs pirms vairāk nekā nedēļas pašnāvību centās izdarīt kāda jaunā māmiņa ar nedēļu veco bērniņu, nolecot no kraujas dolomīta karjerā. Jaunā sieviete izdzīvoja, bet bērniņš gāja bojā. Pašlaik sieviete atrodas mediķu aprūpē un tiek veiktas ekspertīzes, vai viņa bijusi pieskaitāma.
 

Lasi arī: 
Cēsīs māte ar nedēļu vecu zīdaini nolec no 12 metru augstas klints. Bērns miris
Kas par pēcdzemdību depresiju ir jāzina ikvienai jaunajai mammai un tētim

 

„Viņa bija tik laimīga, ka gaida bērniņu”
Cēsniece Ilze (vārds mainīts), kura labi pazina jauno māmiņu Kasjauns.lv pastāstīja: „Meitene ir no labas ģimenes, un bērniņš bija gaidīts. Kā bijis pirms tam, es, protams, nezinu, bet liels pārsteigums bija arī par pašnāvības mēģinājumiem, kas tika pieminēti. Sieviete ir izglītota, ļoti pozitīva un vienmēr bija izpalīdzīga. Viņa bija tik laimīga, ka gaida bērniņu.

Tā ir šausmīga nelaime, kas notikusi. Šis tiešām nav gadījums, kad kaut kāda dzērājģimene izdomāja sīko noslaktēt.

Vairāk es gribētu uzsvērt, ka ir jārunā par pēcdzemdību depresijas (vai psihozes) problēmu, lai cilvēki būtu kam tādam gatavi un laicīgi noreaģētu, lai nebūtu šādas traģēdijas. Jādomā, kā palīdzēt šādiem cilvēkiem. Cilvēki nesaprot, ka pēcdzemdību depresija ir reāla un bīstama problēma, nevis kaut kāda kaprīze”.
 

Pēcdzemdību depresija Latvijā ļoti aktuāla problēma
Psihoterapeite Vita Kārkliņa Kasjauns.lv teica, ka pēcdzemdību depresijas un to izraisītās psihozes Latvijā ir ļoti, ļoti aktuāls jautājums, ar ko saskaras daudzas māmiņas. Tām būtu jāpievērš daudz lielāka uzmanība nekā pašlaik.


Kasjauns.lv jau rakstīja, ka psiholoģe un psihoterapeite Diāna Zande pērn veikusi Latvijā pirmo vērienīgo zinātnisko pētījumu par depresijas simptomiem vecākiem pirms un pēc bērna piedzimšanas. Pēdējo 20 gadu pētījumos atzīts, ka pēcdzemdību depresija ir izplatītākais emocionālais traucējums periodā pēc dzemdībām, no kura cieš 10 līdz 20 procentu jauno māmiņu. Situācija Latvijā visdrīzāk būtiski neatšķiras no pasaules tendencēm, uzsvēra Zande. Pēcdzemdību depresijai ir vairākas izpausmes – pēcdzemdību nomāktība, pēcdzemdību depresija un pēcdzemdību psihoze. Sievietei depresijā ir ļoti grūti veidot emocionāli ciešas attiecības ar zīdaini, atsaukties uz bērna signāliem un apmierināt viņa vajadzības. Ieilgusi mammas depresija ietekmē mazuļa emocionālo, fizisko un kognitīvo attīstību un, protams, skar attiecības ar partneri un pārējiem ģimenes locekļiem, kā arī pazemina dzīves kvalitāti uz ilgu laiku. Sākoties psihozei mātei var rasties domas par pašnāvību. Zande atklāj, ka šādu problēmu gadījumā ir steidzami jāmeklē speciālistu palīdzība.

Reklāma
Reklāma


Viņa jau vairākas reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību...
Kasjauns.lv jau ziņoja, ka 22. martā pašnāvību centās izdarīt māmiņa, kura nakts laikā, tuviniekiem nemanot, izlavījusies no mājām un paņēmusi līdzi savu septiņas dienas veco mazuli. Sieviete ar bērnu uz rokām ielēkusi dolomīta karjerā no vairākus metrus augstas klints. Sieviete pati izķepurojusies un ir dzīva, bet mazulis – miris.


LNT raidījuma „Degpunktā” rīcībā ir oficiāli neapstiprināta informācija, ka cietusī sieviete jau vairākas reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību, taču tas viņai nav izdevies. Iespējams, viņas garīgās veselības stāvoklis pasliktinājies tieši pēc dzemdībām.


Policija Cēsīs sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Tālāk jau likumsargiem būs jāskaidro, vai tā bijusi tīša slepkavība un vai vispār nozieguma izdarīšanas brīdī sieviete bijusi pieskaitāma. Tiks veiktas vairākas ekspertīzes, tostarp psihiatrijas ekspertīze par viņas garīgās veselības stāvokli.


Avots: www.kasjauns.lv