Labdarība. Mīti un patiesība. Pirmā daļa. Administratīvie izdevumi

Mani sauc Aleksandrs Čistovs. Es esmu labdarības un sabiedriskās darbības jomas speciālists. Es Jums pastāstīšu patiesību par labdarību. Parādīšu, kas patiesībā ir labdarība. Atklāšu daudzus šī darba noslēpumus un sagraušu neskaitāmos mītus, kuri valda par šo tēmu. Jūs uzzināsiet patiesību par ziedojumu tālruņiem, reklāmu televīzijā un avīzēs, sponsoriem un administratīvajiem izdevumiem, brīvprātīgiem palīgiem, darbiniekiem, algām utt. Ir pienācis laiks parādīt pasaulei labdarības īsto seju.

Nodarboties ar labdarības darbu nopietni un profesionāli, palīdzot simtiem bērnu un sniedzot palīdzību tūkstošiem palīdzības lūdzēju, bez administratīvajiem izdevumiem nav iespējams. Publicitātes foto.

FOTO: Shutterstock.com

Nodarboties ar labdarības darbu nopietni un profesionāli, palīdzot simtiem bērnu un sniedzot palīdzību tūkstošiem palīdzības lūdzēju, bez administratīvajiem izdevumiem nav iespējams. Publicitātes foto.

 

Šodien es pastāstīšu Jums par jautājumu, kas satrauc ļoti daudzus: administratīvie izdevumi labdarībā.

 

Pirmais mīts: var uzturēt profesionālu labdarības darbu bez administratīvajiem izdevumiem.
Patiesība: bez administratīvajiem izdevumiem labdarības darbības veikšana nekādi nav iespējama.

Sāksim ar to, ka nodarboties ar labdarības darbu nopietni un profesionāli, palīdzot simtiem bērnu un sniedzot palīdzību tūkstošiem palīdzības lūdzēju, bez administratīvajiem izdevumiem nav iespējams. Gadījuma darbības palīdzības sniegšanai slimam bērnam, teiksim reizi trīs mēnešos vai reizi pusgadā – jā, to var paveikt pašu spēkiem bez fonda speciālistu piesaistes. Turklāt neviens nevar garantēt, vai palīdzība tiks sniegta un kā tiks izmantoti savāktie līdzekļi. Tādēļ pilnvērtīgi un garantēti godīgi veikt labdarības darbību var tikai nopietns labdarības fonds. Mūsu valstī tādu ir ļoti maz, un viens no tiem ir Labdaris.lv.

 

Otrais mīts: labdarības organizācijas paņem sev 20% no ziedojumu summas.
Patiesība: ir tiesīgas izmantot 20% administratīvajiem izdevumiem, tomēr daļa fondu, ņemot vērā ziedotāju vēlmes, to nedara.

Valsts nodrošina, ka labdarības fondu darba īstenošanai tie ir tiesīgi izmantot 20% no saņemtajiem ziedojumiem. Liela daļa sabiedrības uzskata, ka neskatoties uz likumā noteikto, 20% ieturēšana nav ētiska un pieļaujama. Cilvēki vēlas ziedot konkrētu mērķu sasniegšanai – ārstēšanai, cilvēku dzīvību glābšanai, nevis ar to saistītajiem administratīvajiem izdevumiem. Tiesa, bez administratīvajiem izdevumiem sniegt godīgu un efektīvu palīdzību nav iespējams. Ņemot vērā ziedotāju vēlmes, fondi neizmanto likumā atļautos 20% administratīvo izdevumu segšanai. Risinājumi ir dažādi, piemēram, ziedojumu vākšana tieši administratīvajiem izdevumiem vai ziedojumu bez noteikta mērķa izmantošana.

Nevaru apgalvot, kā šo jautājumu risina citi fondi, un kur tie ņem desmitiem tūkstošu eiro ikmēneša administratīvo izdevumu segšanai, bet fonds Labdaris.lv ir atrisinājis šo jautājumu šādi:

Labdaris.lv ir atteicies no darbavietām, telpu īres, reklāmas apmaksas, darba transporta izmantošanas un citiem administratīvajiem izdevumiem. To vienkārši nav. Izņemot vienīgi bankas komisijas, kuras pastāvēs vienmēr un jebkādā darbības jomā.

 

Visus administratīvos izdevumus ir pārņēmusi cita organizācija – SNPC “VARONIS”, kura vada visus Labdaris.lv administratīvos jautājumus: apmaksā speciālistu darbu, īrē telpas, nodrošina transportu utt.
Kur SNPC “VARONIS” ņem šos līdzekļus? Viss ir ļoti vienkārši: saimnieciskā darbība, sponsori un brīvprātīgie palīgi. Organizācija SNPC “VARONIS” nodarbojas ar to, ka realizē un administrē sociāli nozīmīgos projektus. Labdaris.lv ir viens no tādiem projektiem. VARONIS sadarbojas ar virkni uzņēmumu, kuri nodrošina visus nepieciešamos administratīvos resursus.

Reklāma
Reklāma

Citiem vārdiem sakot, viss administratīvais darbs norit citās organizācijās, pateicoties sponsoru un partneru atbalstam. Un Labdaris.lv ir tikai sabiedrisks fonds cilvēkiem, caur kuru ziedotāji var droši sniegt palīdzību slimiem bērniem un trūkumcietējiem bez jebkādiem administratīvajiem izdevumiem.

 

Trešais mīts: labdarības fondi melo cilvēkiem, izmantojot administratīvos izdevumus.
Patiesība: oficiāli strādājoši labdarības fondi nevar samelot.

Ja jūs ziedojat uz kādas personas privāto kontu, jums nav nekādas iespējas pārbaudīt, cik daudz naudas ir savākts, cik ir iztērēts un kas tur vispār notiek. Sniedzot palīdzību caur labdarības fondu, jūs vienmēr varat:

  • Būt pārliecināti, ka visa darbība notiek saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem un normatīvajiem aktiem. To rūpīgi uzrauga Finanšu ministrija un VID;
  • Droši zināt, ka palīdzības lūdzējs saņems tieši to, kas viņam ir nepieciešams problēmas risinājumam, un nauda netiks iztērēta personīgiem tēriņiem.
  • Ienākt www.lursoft.lv un pārbaudīt, cik no ziedotās naudas katrs fonds izmanto administratīvajiem izdevumiem. Ikvienam interesentam ir pieejama informācija par visiem lielākajiem labdarības fondiem un to administratīvajiem izdevumiem.

 

Tādēļ, ja jūs vēlaties darīt labu un sniegt palīdzību tiem, kam tā ir ļoti nepieciešama, palīdzēt glābt bērnu dzīvības, tad ideālākais variants ir izmantot labdarības fondu.

Labdarības fonds Labdaris.lv pilnībā garantē godīgu un atklātu palīdzību jūsu cēlajai rīcībai. Visi jūsu ziedojumi tiks izmantoti tikai un vienīgi mērķtiecīgai palīdzības sniegšanai slimiem bērniem.

 

Ārkārtas situāciju fonds veselības problēmu risināšanai
Ziedojumu tālruņi:
90006881 (ziedojums – 1,42 EUR);
90006771 (ziedojums – 7,11 EUR);

Ārkārtas situāciju fonds sociālo problēmu risināšanai
Ziedojumu tālrunis:
90006787 (ziedojums – 1,42 EUR)

Ārkārtas situāciju fonds katastrofu upuriem
Ziedojumu tālrunis:
90006989 (ziedojums – 1,42 EUR)

Ārkārtas situāciju fonds dzīvniekiem
Ziedojumu tālrunis:
90006080 (ziedojums – 1,42 EUR)

Starptautiskās palīdzības fonds ārkārtas situācijās
Ziedojumu tālrunis:
90006782 (ziedojums – 1,42 EUR)