Nosaukti 2015. gada labākie ārsti, "Gada cilvēks medicīnā" un 2015. gada notikums medicīnā

12. februārī svinīgā ceremonijā Latvijas Ārstu biedrība pasniedza „Gada balvu medicīnā 2015”. Šogad balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņēma onkoloģe Sarmīte Baltkāje un bērnu ķirurgs profesors Jānis Gaujēns. 
Sabiedrības balsojumos visaktīvāk balso Latgales iedzīvotāji. Tā tas bijis arī balsojumā par labākajiem mediķiem. Divi pretendenti uz „Gada ārsta” balvu strādā tieši Latgalē, arī nominācijās „Gada zobārsts”, „Gada farmaceits” un „Gada māsa” ir pārstāvji no Latgales.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sabiedrības balsojumos visaktīvāk balso Latgales iedzīvotāji. Tā tas bijis arī balsojumā par labākajiem mediķiem. Divi pretendenti uz „Gada ārsta” balvu strādā tieši Latgalē, arī nominācijās „Gada zobārsts”, „Gada farmaceits” un „Gada māsa” ir pārstāvji no Latgales.

Nominācijā „Gada ārsta” balsots par 654 ārstiem, bet kopumā sabiedrības balsojumā paldies teikts 1500 medicīnas speciālistiem. 
 

„Gada balvas medicīnā 2015” nominācijā Jāzeps Pogumirskis, ģimenes ārsta un neirologa prakse Latvijas tālākajā novadā Indrā. Savulaik bijis fizikas skolotājs, tad Polijā studējis medicīnu un ieguvis medicīnas zinātņu doktora grādu par resnās zarnas inervācijas pētījumiem vēža pacientiem. Atgriezies dzimtajā pagastā un strādā par ģimenes ārstu un neirologu. Pacienti stāsta, ka Jāzeps Pogumirskis meklē slimību cēloņus, ne tikai cīnās ar sekām. Viņu raksturo klīniska domāšana un rūpes par savu pacientu veselību, kā arī gatavība sniegt palīdzību cauru diennakti 7 reizes nedēļā.


"Gada zobārsts” Gaļina Grunšteine, ārsta prakse zobārstniecībā, Kalupē. Gaļina Grunšteine Kalupē strādā jau kopš studiju beigšanas. Iedzīvotāji Gaļinu pazīst kā zinošu un gudru speciālisti. Zobārste ar zelta rokām, kura ne tikai profesionāli veic savu darbu, bet vienmēr iesaka kādu prātīgu un labu padomu. G. Grunšteine pacientus pieņem arī Daugavpilī.
 

"Gada farmaceits”  - Maiga Liepiņa, SIA „LIEP”, Salacgrīva.
Maiga Liepiņa medicīnā ir visu savu mūžu, sākotnēji bijusi vecmāte, vēlāk farmaceite. Savulaik strādājusi Bērnu klīniskās slimnīcas aptiekā. Sagaidījusi pensijas vecumu, Maiga Liepiņa izlēma atvērt savu aptieku Salacgrīvā. Mīlestību pret farmāciju mantojusi gan viņas meita, gan mazdēls. Aptieka strādā diennakts režīmā, un visa Liepiņas kundzes ģimene rūpējas, lai cilvēki zāles var iegādāties vienmēr. 
 

Gada funkcionālais speciālists” Hardijs Ķīsītis, SIA „Amicus Pro”, Rūjienas senioru māja un Veselības sporta studija „Vingrotava”.
Hardijs Ķīsītis ir ne tikai fizioterapeits, bet arī ugunsdzēsējs un pirtnieks. Pacienti par viņu saka – cilvēks ar zelta sirdi un zelta rokām, kas nekad neatteiks savu palīdzību. Hardija pacienti ir gan sportisti, gan slimnieki pēc smagām traumām, gan veci ļaudis senioru mājā.


„Gada māsa” Anna Duļkeviča, SIA „Daugavpils reģionālā slimnīca”, Daugavpils
Daugavpils slimnīca jau 34 gadus ir Annas Duļkevičas darbavieta, un viņa ar lepnumu saka, ka medicīna ir viņas mūža aicinājums. Anna ir enerģiska, māk pieņemt lēmumus, organizēt un vadīt kardioloģijas nodaļas māsu kolektīvu, kā arī labi saprasties ar pacientiem. Pastāvīgi apgūst jaunas pacientu aprūpes metodes. 


Gada vecmāte” Vija Kalniņa, SIA „Jūrmalas slimnīca”, Jūrmala
Vija Kalniņa ir vecmāte, kas pirms 36 gadiem sāka strādāt Bulduru slimnīcā, kura joprojām ir viņas vienīgā darbavieta. Jaunās māmiņas stāsta, ka Vija ir iedvesmojoša vecmāte, kura vienmēr māk atrast īstos vārdus. Ir iejūtīga, saprotoša un ar lielisku humora izjūtu.


„Gada ārsta palīgs”  Inita Opmane, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Zemgales reģionālais centrs, Neretas NMP punkts. Nereta ir viens no ģeogrāfiski sarežģītākajiem neatliekamās palīdzības punktiem valstī, jo visi stacionāri atrodas tālu, tādēļ neatliekamās palīdzības ārstu palīgam ir milzu atbildība. Inita Opmane ir strādājusi par medicīnas māsu un tagad ir neatliekamās palīdzības ārsta palīdze. Neretas iedzīvotāji Initu raksturo kā gudru, labsirdīgu un prasmīgu medicīniskās palīdzības sniedzēju. 
 

Šogad pasniegtas kopumā 12 balvas, katrs no nomināciju uzvarētājiem saņēma mākslinieka Armanda Jēkabsona izstrādātu statueti – Dzīvības asnu, kurš simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, kas pieder ikvienam no mums, – dzīvību un veselību. Tradicionāli Gada balva medicīnā tiek pasniegta arī nominācijās Gada notikums medicīnā, Gada cilvēks medicīnā, Gada slimnīca, kā arī tiek pasniegta balva par mūža ieguldījumu.
 
„Gada notikums medicīnā”
Par gada notikumu atzīsta sirds transplantācija bērnam, ko 2015. gada 6. septembrī profesora Romana Lāča vadībā veica Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra mediķi. Lai veiktu Latvijā pirmo sirds transplantāciju bērnam, neatsverama bija daudzu specifisku apstākļu sakritība un ciešs komandas darbs, kurā tika iesaistīti kardiologi, sirds ķirurgi, transplantologi, anesteziologi, imunologi un daudzi citi speciālisti.

Reklāma
Reklāma

 

„Gada cilvēks medicīnā”
LU profesors Uga Dumpis ir infektologs un epidemiologs, medicīnas zinātņu doktors, kurš zinātniskā darba pieredzi guvis arī Karolinskas institūtā Zviedrijā, Tropiskās medicīnas zinātniskajā institūtā Gambijā, bet medicīnas zinātņu doktora disertāciju izstrādājis Oksfordas Universitātē. 2002. gadā Uga Dumpis Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā izveidoja Infekciju uzraudzības dienestu, kas viņa vadībā nozīmīgi ierobežojis un mazinājis nozokomiālo – slimnīcā iegūto – infekciju izplatību. Kolēģi viņu raksturo kā cilvēku ar ģeniālu prātu un unikālu domāšanu, kurš vienlaikus stāv ar abām kājām uz zemes.


„Gada slimnīca”
Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir moderna labiekārtota daudzprofilu slimnīca, kuru raksturo mīlestība pret pacientu. Pieejamība un kvalitāte raksturo Ventspils slimnīcu, kura pēc rekonstrukcijas un jaunā korpusa izbūves lepojas ar modernu diagnostisku aparatūru, labiekārtotām un profesionāli aprīkotām operāciju zālēm un intensīvās terapijas nodaļu, hemodialīzi un citām mūsdienīgām ārstniecības metodēm. Tomēr galvenā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas bagātība ir tās personāls. 
Slimnīca gadu laikā ir attīstījusies. 2010. gadā, apvienojot Ventspils un Talsu slimnīcu, tika izveidota Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. 2014. gadā Talsos tika uzbūvēta jauna slimnīca, kuru pamatoti var uzskatīt par modernāko šāda līmeņa slimnīcu Latvijā.


Balva par mūža ieguldījumu medicīnā
Balvu par mūža ieguldījumu saņēma onkoloģijas ķirurģe Sarmīte Baltkāje un bērnu ķirurgs profesors Jānis Gaujēns. 

Sarmīte Baltkāje savā mūžā veikusi vairākus tūkstošus vēža operāciju. Operējusi visā Latvijā un strādājusi ar visām vēža formām. Līdz pat šā gada janvārim strādājusi Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā. Sarmīte Baltkāje krūts vēzi ne tikai ārstējusi, bet arī pati uzveikusi šo slimību un aktīvi iesaistās sabiedrības un pacientu izglītošanā, aicinot ikvienu sargāt savu veselību un laikus veikt veselības pārbaudes. 

Ķirurgs profesors Jānis Gaujēns savu dzīvi veltījis bērnu ķirurģijai. Darba gaitas sācis Alojas slimnīcā, pēc tam strādājis Bērnu klīniskajā slimnīcā par Ķirurģijas nodaļas vadītāju, ieguvis medicīnas zinātņu doktora grādu un kļuvis par Rīgas Medicīnas institūta Bērnu ķirurģijas katedras profesoru. Profesora Jāņa Gaujēna vadībā Bērnu ķirurģijas dienests izveidojies par modernu medicīnas centru, kurā veic vēdera un krūšu dobuma, neiroķirurģiskas, ortopēdiskas, uroloģiskas un citas operācijas bērniem. 


            

Balsot par gada ārstu un medīcnas darbinieku varēja arī ikviens Latvijas iedzīvotājs. Šogad Latvijas Ārstu biedrības balsojumā kopā balsots vairāk nekā 5000 reižu.