Siguldā realitātes sajūtu zaudējis 14 gadus vecs tīnis ar nazi uzbrūk kaimiņienei. Pie vainas videospēles

Kasjauns.lv lasītāja Santa raksta: „Siguldā īsi pirms Ziemassvētkiem notika kas tiešām šausmīgs! Tīnis, kas bija aizrāvies ar datorspēlēm, acīmredzot nebija gluži realitātē, nokāpis pie kaimiņiem uz pirmo stāvu, kur kādreiz dzīvoja viņa tante, un sadūra kaimiņieni ar nazi. Četri dūrieni mugurā un viens aknās! Paldies Dievam, šī sieviete ir palikusi dzīva, taču šobrīd cilvēks iziet nopietnu rehabilitācijas kursu, lai spētu kustēties! Dzīvoklī atradās arī sievietes mazā meitiņa. Pats briesmīgākais ir tas, ka uz kliedzieniem neviens nereaģēja, līdz pretējā dzīvokļa kaimiņiene, nobijusies pavēra durvis, lai apskatītos, kas īsti noticis!”

Foto: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv. Siguldā kāds 14 gadus jaunietis ar nazi uzbrucis savai kaimiņienei un viņu sadūris gan mugurā, gan aknās. Tiek pieļauts, ka viņam agresivitāte radusies pēc ilgstošas videospēļu spēlēšanas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv. Siguldā kāds 14 gadus jaunietis ar nazi uzbrucis savai kaimiņienei un viņu sadūris gan mugurā, gan aknās. Tiek pieļauts, ka viņam agresivitāte radusies pēc ilgstošas videospēļu spēlēšanas.

Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciālists Dairis Anučins Kasjauns.lv pastāstīja, ka šāda notikums tiešām bijis. 18. decembrī 14 gadus vecs puisis piezvanīja pie kaimiņienes durvīm, un kad viņa tās pavēra tīnis viņai nezināmu iemeslu vadīts uzbruka ar nazi, sievieti sadurdams. Policijai nav zināms, kāpēc puisis uzbrucis sievietei un viņš to arī nav paskaidrojis. Tomēr, kā ziņo Kasjauns.lv lasītāja, par iemeslu varētu būt datoratkarība un halucinācijas, kas radušās pēc ilgstošas datorspēļu spēlēšanas.
 

Kad notikuma vietā ieradās izsauktā policija, jaunietis turpat vien bija un viņš tika aizturēts. Sākumā puisi aizveda uz slimnīcu, lai pārbaudītu viņa veselības stāvokli. Pārbaude liecināja, ka viņa veselības stāvoklis ir normāls, viņš nebija ne alkohola, ne narkotisko vielu reibumā. Tagad viņam nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze un policija viņam piemērojusi apcietinājumu. Iepriekš puisis nebija nonācis policijas uzmanības lokā. Savukārt cietušai dzīvības briesmas nedraud, informēja policijā.
 

Policijai nav zināms, kāpēc puisis uzbrucis sievietei un viņš to arī nav paskaidrojis. Tomēr, kā ziņo lasītāja, par iemeslu varētu būt datoratkarība un halucinācijas, kas radušās pēc ilgstošas datorspēļu spēlēšanas.


Jautāts, kāpēc par šo notikumu policija atklātībai ziņo tikai tagad – pēc vairāk nekā trīs nedēļām, Anučins teica: „Pirmkārt, policija jau neziņo par visiem noziegumiem. Otrkārt, katra informācija, kaut vai minimāla, var ietekmēt lietas izmeklēšanu”.


Kasjauns.lv pieļauj iespēju, ka informācija par drausmo atgadījumu tika noklusēta tādēļ, ka uzbrucējs bija nepilngadīgs, Sigulda ir mazpilsēta un vietējie it viegli varētu atpazīt gan cietušo, gan viņas pāridarītāju, ko, iespējams, viņi nav vēlējušies. Policija notikušā detaļas, kaut arī visnotaļ skopas, atklāja tikai pēc tam, kad par to sāka interesēties Kasjauns.lv. Jāpiebilst, ka Kasjauns.lv par notikušo interesējās arī Siguldas novada pašvaldībā un Siguldas pašvaldības policijā, kur skopi atbildēja, ka viņiem par šo gadījumu „informācijas nav”.


Datoratkarība rada traģiskas sekas
Jāteic, ka šis nav pirmais traģiskais gadījums, kad aizraušanās ar datorspēlēm vai filmām nepilngadīgajiem rada halucinācijas, kuru iespaidā viņi izdara ko šausmīgu.


Piemēram, 2013. gada septembra kāda sešgadīga meitene Ķekavā, iespējams, noskatoties multenīti par pasaku tēlu – auklīti Mēriju Popinsu, izdomāja iejusties viņas tēlā un nolēma palidot. Viņa apsēdās savā dzīvoklī piektajā stāvā uz palodzes, satvēra rokās neizlaistu lietussargu un laidās pāri malai, domādama, ka lietussargs varētu kalpot kā izpletnis. Kritiens beidzās bēdīgi. Par laimi meitenīte palika dzīva, bet viņa ieguva kājas lūzums, traumēja gūžas kauls, kā arī cieta arī mugura.

Reklāma
Reklāma


Valsts policijas mājaslapā jauniešiem rakstīts: „Atkarībai no videospēlēm visvairāk ir pakļauti tieši jaunieši. Ir tādi, kas spēlē videospēles līdz pat 30 stundām nedēļā, kas nenoliedzami norāda uz to, ka tā ir nopietna atkarība. Zinātnieki apgalvo, ka šīs alkas pēc videospēlēm ir tikpat spēcīgas kā narkomāniem pēc kārtējās devas. Parasti pēc videospēļu spēlēšanas viņi ir uzvilkti un ļoti viegli aizkaitināmi.
 

Tieši jaunākiem pusaudžiem datoratkarība var būt visbīstamākā, jo tas ir laiks, kad viņi attīstās, kad veidojas viņu pasaules uztvere. Pavadot daudz laika atkarības varā, jaunieši var pazaudēt svarīgākās lietas savā dzīvē – attiecības ar draugiem un ģimeni. Atkarības rezultātā izmaiņas vispirms rodas emocionālajā sfērā, tikai vēlāk iestājas fiziskās izmaiņas, kuras pamanāmas jau dziļas slimības gadījumā”.

 

Avots: www.kasjauns.lv