Ģimenei draudzīgas darba vietas piemērs – Rimi Latvia

Kā viens no lielākajiem Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Rimi Latvia ikdienā rūpējas par vairāk nekā 5500 darbinieku labsajūtu, tostarp pauž atbalstu ģimenes un darba dzīves līdzsvara saglabāšanai.

Ģimenei draudzīgas darba vietas piemērs – Rimi Latvia

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā viens no lielākajiem Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Rimi Latvia ikdienā rūpējas par vairāk nekā 5500 darbinieku labsajūtu, tostarp pauž atbalstu ģimenes un darba dzīves līdzsvara saglabāšanai, nodrošinot iespējas pavadīt laiku kopā ar bērniem arī vecāku darbavietā. Rimi ģimenei draudzīgā darba kultūra vairākkārt novērtēta ar Ģimenei draudzīga komersanta statusu.

 

Ar uzņēmuma pieredzi ģimenei draudzīgas darba kultūras veidošanā dalās Rimi Latvia personāla vadītāja Līga Stabulniece

 

Kas Jūsu uzņēmumu motivē rūpēties par darbinieku ģimenes un darba dzīves līdzsvaru?
Mēs apzināmies savu lomu rādīt labo piemēru, lai veicinātu ģimenei draudzīgas prakses ieviešanu arī citos uzņēmumos. Turklāt ģimene ir sabiedrības fundaments, kas ir būtiska vērtība mūsu darbiniekiem un klientiem. Mēs regulāri rūpējamies par darbinieku apmierinātību ar savu darba vietu, un viens no veicinošiem faktoriem ir iespēja savienot darbu un personīgo dzīvi – arī zinātniskie pētījumi apliecina, ka laimīgāki cilvēki strādā efektīvāk un viņu darba produktivitāte ir daudz augstāka. Tāpat apmierinātība ar darba vietu iet roku rokā ar strādājošo cilvēku lojalitāti, tādēļ raugāmies uz to kā uz ilgtermiņa investīciju un daļu no mūsu korporatīvās atbildības stratēģijas.

 

Esam gandarīti, ka mūsu paveikto arī novērtē, jo šogad jau ceturto gadu pēc kārtas Rimi Latvia saņēma Labklājības ministrijas piešķirto Ģimenei draudzīgā komersanta statusu. Savā ikdienā mēs rūpējamies par darbinieku veselību un iespējām savienot personīgo dzīvi ar darbu.

 

Ko no paveiktā uzskatāt par lielāko ieguvumu darbiniekiem?
Rimi Latvia organizē, atbalsta un iesaistās dažādos pasākumos, lai veidotu ģimenei draudzīgu vidi. Viens no svarīgiem ieguvumiem Rimi Latvia darbiniekiem ir iespēja pavadīt vairāk laika ar ģimeni, strādājot nepilnas darba stundas, kā arī iegādāties veselības apdrošināšanas polises saviem ģimenes locekļiem.

Reklāma
Reklāma

Uzņēmums rūpējas arī par darbinieku pozitīvu noskaņojumu un aicina atpūsties dažāda veida izklaides pasākumos. Piemēram, sportiskajiem Rimi Latvia darbiniekiem tiek apmaksāta dalība Lattelecom Rīgas Maratonā kopā ar savu ģimenes locekli. Pagājušajā gadā tika ieviesta arī jauna tradīcija – Rimi ģimeņu velobrauciens. Tas pagājušā gada septembrī Siguldā pulcēja vairākus desmitus Rimi un Supernetto darbinieku un viņu ģimenes, kuriem sirdij tuva ir braukšana ar velosipēdu.

Kā vēl viena aktivitāte ir minama Ģimenes diena, kas ik gadu norisinās augustā. Tās laikā bērni un arī citi pieaugušie radinieki ir aicināti apmeklēt darba vietu gan centrālajā birojā Rīgā, gan Rimi un Supernetto veikalos visā Latvijā. Bērniem tā ir lieliska iespēja iepazīties ar vecāku darbu un piedalīties dažādās aktivitātēs kopā ar vienaudžiem. Jau tradicionāli vislielākā interese ir par darbu veikalos, kur bērniem patīk strādāt kasē vai iejusties pavāru lomās kulinārijas nodaļā.

Rimi domā ne tikai par svētkiem un izklaides pasākumiem, bet arī atbalstu darbinieku bērniem. Mēs aicinām viņus pieteikties vasaras darbam Rimi, kas sniedz iespēju viņiem patstāvīgi nopelnīt algu un iepazīties ar daudzveidīgajām profesijām uzņēmuma ietvaros. Jāpiebilst, ka ik vasaru ap 300 skolēniem piedāvājam darba vietu mūsu uzņēmumā, un priekšroka tiek dota tieši darbinieku bērniem.

Sākot skolas gaitas, visiem darbinieku pirmklasniekiem tiek dāvinātas skolas somas, un 2014.gadā somas saņēma ap 200 pirmklasnieku. Savukārt viņu vecākiem 1.septembris ir apmaksāta brīvdiena, jo mēs vēlamies, lai darbinieki varētu būt kopā ar savām atvasēm šajā nozīmīgajā brīdī. Rimi darbinieki saņem pabalstu, kad ģimenē piedzimst mazulis.

Mums ir svarīgi atbalstīt ne tikai savu darbinieku ģimenes, bet arī sniegt palīdzību citiem Latvijas vecākiem un viņu bērniem, tādēļ kopā ar Ziedot.lv atbalstām vairākus sociālos projektus, piemēram, Labestības dienu.

Kāds ir Jūsu ieteikums citiem uzņēmējiem - kā veidot ģimenēm draudzīgu darba kultūru?
Lai radītu ģimenei draudzīgu darba kultūru, būtiski ir saprast, kādas ir darbinieku vajadzības un kādas ir uzņēmuma iespējas tās apmierināt, piemēram, vai ir iespējams nodrošināt papildu brīvdienas darbiniekiem, kuriem ir bērni, un piedāvāt noteiktās situācijās arī materiālo atbalstu. Taču veidi, kā sekmēt ģimenei draudzīgu vidi uzņēmumā, ir ļoti dažādi un tie var būt ļoti individuāli, taču galvenais ir uzņēmuma vēlme patiesi rūpēties par saviem darbiniekiem.

 

Foto: Rimi Latvia arhīvs