Topošā māmiņa dodas dekrēta atvaļinājumā. Kas pienākas grūtniecei, ja uzņēmums bankrotē?


"Plānoju doties dekrētā, bet apzinos, ka uzņēmums, kurā strādāju, ir uz bankrota sliekšņa. Līdz gada beigām darbs noteikti vēl būs, bet tā kā dzemdēšu janvārī, tad iespējams, ka uzņēmuma vairs nebūs. Esmu nostrādājusi jau vairāk kā gadu, tādēļ man pienākas arī māmiņu nauda, jo godīgi maksāti nodokļi. Uzzināju, ka ja mana dekrēta laikā uzņēmums bankrotē, tad no tā brīža man pārstās maksāt tos 45% no algas (jo domāju iet 1,5 gada bērna kopšanas atvaļinājumā). Vai tā tiešām ir?"

Vēl viens ieteikums - ja jūti, ka uzņēmums var bankrotēt, meklē citu darba devēju, lai uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku esi darba attiecībās.

FOTO: Shutterstock.com

Vēl viens ieteikums - ja jūti, ka uzņēmums var bankrotēt, meklē citu darba devēju, lai uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku esi darba attiecībās.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras  (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dzidra Vanaga skaidro "Ja topošā māmiņa dzemdēs 2016. gada janvārī, tad viņai pārejoša darbnespēja sakarā ar  grūtniecību iestāsies vēl 2015. gadā. Ja tajā laikā, kad ārsts būs izsniedzis pirmo darbnespējas lapu un  noteicis pirmo darbnespējas dienu sakarā ar grūtniecību, jautātāja būs darba tiesiskajās attiecībās, tad viņai tiks piešķirts maternitātes pabalsts un to izmaksās par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, arī gadījumā,  ja šo atvaļinājumu laikā tiks pārtrauktas darba tiesiskās attiecības.
 

Ja runājam par vecāku pabalsta piešķiršanu tiesisko pamatojumu, tad obligāta prasība vecāku pabalsta piešķiršanai ir tāda, ka uz pabalsta pieprasīšanas brīdi, pabalsta pieprasītājam ir jābūt sociāli apdrošinātai personai - darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kurš veic obligātās sociālās apdrošināšnas iemaksas.  Ja vecāku pabalsts būs jau piešķirts un tā saņemšanas laikā darba devējs bankrotēs  un  tiks pārtrauktas darba tiesiskās attiecības ar darba ņēmējiem, tad piešķirtā vecāku pabalsta izmaksa pārtraukta netiks.*"    

 

Ir vērts ieskatīties arī VSAA sagatavotās tabulās: "Pabalsti, kuri piešķirti no 2014.gada 1.oktobra"  un "Bērnu pabalstu tabula sociāli apdrošinātiem un sociāli neapdrošinātiem vecākiem"  

 

Reklāma
Reklāma

Lasi vēl: Situācija Latvijā: Grūtniece, atlaista no darba, paliek bez māmiņalgas