Amigo laimes indekss - jauns skatījums uz sabiedrības labklājību

23. aprīlī Latvijas cilvēki tika iepazīstināti ar pirmo padziļināto laimes un ģimenes attiecību mērījumu Latvijā - "Amigo laimes indeksu".

Amigo laimes indekss  -  jauns skatījums uz sabiedrības labklājību

FOTO: Mammamuntetiem.lv

23. aprīlī Latvijas cilvēki tika iepazīstināti ar pirmo padziļināto laimes un ģimenes attiecību mērījumu Latvijā - "Amigo laimes indeksu". Pētījumu veikusi "Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm", piesakot fundamentāli jaunu pieeju sabiedrības labklājības novērtēšanā. 

Apjomīgo pētījuma prezentāciju atklāja Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Reiņa Uzulnieka uzruna, kurā viņš atzina, ka valsts var palīdzēt nodrošināt tikai daļu cilvēku laimei nepieciešamo lietu. Kamēr visvarīgākais ir pašu iedzīvotāju rokās - veltot laiku tam, lai iepriecinātu un atbalstītu viens otru, kopā veidojot augsni laimīgai sabiedrībai. Pasākumā piedalījās vairāki ģimenes attiecību un sabiedrības labklājības eksperti: psiholoģe, krīzes centra „Skalbes” vadītāja Marija Ābeltiņa, filozofs un pārmaiņu treneris Atis Zakatistovs, Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa un mammamuntetiem.lv un Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm vadītāja Inga Akmentiņa Smildziņa, kas pēc iepazīšanās ar pētījumu iesaistījās diskusijā, lai rastu atbildes uz jautājumu “Kā Latvijai kļūt laimīgākai?”. Uz diskusiju bija ieradušies arī pārstāvji no dažādu nozaru organizācijām, piemēram, centra “Dardedze”, biedrības “Nepaliec viens”, asociācijas “Ģimene”, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, LDDK, biedrības “Babyroom”, Latvijas Zvērinātu notāru padomes u.c., kas dalījās savā pieredzē un pārdomās par pētījuma rezultātiem.

 

“Pasaulē ir virkne piemēru, kas pierāda, ka iekšzemes kopprodukta pieaugumā vien nevaram mērīt dzīves kvalitāti. Laimes sajūta ir tas, kas parāda, cik labi cilvēki jūtas savā valstī. Šis pētījums nepārprotami apliecinājis – laimes pamatā ir laimīga ģimene. Amigo izveidotās iniciatīvas mērķis ir aicināt Latvijas cilvēkus aizdomāties un pārskatīt savas prioritātes. Iniciatīva sniegs savu ieguldījumu, piedāvājot ekspertu konsultācijas un praktiskus padomus ģimenes attiecību stiprināšanai, tādējādi veicinot pārmaiņas ikdienā un vairojot Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtu ģimenēs,” skaidroja Amigo vadītājs Artūrs Freimanis, iepazīstinot ar "Amigo iniciatīvu laimīgām ģimenēm".

Tikai ceturtā daļa aptaujāto finanšu problēmas norāda kā iemeslu sarežģījumiem attiecībās. Daudz būtiskāki ir tādi emocionāli faktori kā, piemēram, atšķirīgs skatījums uz dzīvi un kopīgu interešu trūkums.

Par jaunās "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" vadītāju kļuvusi mammamuntetiem.lv dibinātāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, kura atsaucoties uz pētījumu norāda: “Nauda laimi nenes. Tikai ceturtā daļa aptaujāto finanšu problēmas norāda kā iemeslu sarežģījumiem attiecībās. Daudz būtiskāki ir tādi emocionāli faktori kā, piemēram, atšķirīgs skatījums uz dzīvi un kopīgu interešu trūkums (39%), kā arī kopā pavadīta laika trūkums (32%). Savukārt kopīgas ģimenes tradīcijas, hobiji, regulāri ģimenes pasākumi ir tas, kas vislielākajā mērā atšķir laimīgas ģimenes no tām, kas sevi par laimīgām neuzskata. Pētījums atklāj nepatīkamu ainu Latvijas sabiedrībā, kur tikai 40% ģimeņu ir regulāras kopīgas tradīcijas un vaļasprieki, turklāt 72% Latvijas ģimenēm pietrūkst laika, ko pavadīt kopā ar bērniem.” 

 

Par laimīgiem Latvijā sevi uzskata 59% cilvēku, un vislaimīgākie ir jauni cilvēki, precētie pāri, cilvēki ar bērniem un tie, kuri dzīvo lielās ģimenēs – vismaz četri cilvēki zem viena jumta. Taču lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (62%) mēdz justies vientuļi, un katrs trešais baidās no vienatnes. Vientuļie cilvēki nesaņem atbalstu no līdzcilvēkiem, kas tiešā veidā ietekmē arī laimes sajūtu. 

Iepazīsties ar "Amigo laimes indeksa" pētījuma svarīgākajiem secinājumiem, lai uzzinātu cik laimīgi jūtamies Latvijā un ko varam darīt, lai justos vēl laimīgāki – Amigo laimes indekss.

 

Reklāma
Reklāma

Savukārt šeit vari noskatīties video no pētījuma prezentācijas pasākuma un ģimenes labklājības ekspertu diskusijas: