Rīgas Dzemdību namā jauna iekārta sievietes un bērna drošībai. Jaundzimušo varēs reanimēt pat ar nepārgrieztu nabassaiti

Grūtniecības laikā un īpaši dzemdībās gan sievietes, gan bērna veselības un dzīvības saglabāšanu var izšķirt sekundes. Ar patiesi kritiskiem gadījumiem Rīgas Dzemdību namā nākas saskarties samērā reti, tomēr ir svarīgi būt uz to gataviem jebkurā brīdī. Šādās situācijās var palīdzēt tas, ka klīniskajā praksē ir ieviestas jaunākās tehnoloģijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par Dzemdību nama līdzekļiem ir iegādāta Latvijā vienīgā lielas plūsmas intravenozi ievadāmā šķidruma ātras sildīšanas sistēma, videolaringoskopa komplekts, kā arī pārvietojamais jaundzimušo reanimācijas galds un parenterālās barošanas šķīdumu pagatavošanas ierīce. Rīgas Dzemdību nams ir pirmā dzemdību palīdzības iestāde valstī, kura ir iegādājusies medikamentu intrapartālai tokolīzei terbutalīnu.
 

„Dzemdību nams jau vismaz 20 gadus darbojas pēc principa – pa solim uz priekšu katru dienu. Pēc Latvijas Ārstu biedrības pasniegtā godpilnā apbalvojuma „Gada slimnīca 2014”, esam guvuši iedvesmu savas pūles dubultot. Medicīnā, īpaši dzemdniecībā, svarīgi ir nemitīgi sekot jaunākajām tendencēm un ieviest labo praksi savā darbā. Mēs esam pārliecināti, ka pēdējo mēnešu laikā iegādātie jaunievedumi palīdzēs mūsu personālam darbā un sniegs papildus drošības sajūtu māmiņām, kas plāno savas dzemdības pie mums,” komentē Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dr.med. Ilze Kreicberga.
 

Lielas plūsmas intravenozi ievadāmā šķidruma ātras sildīšanas sistēma (rapid infusion system) ir viena no iekārtām, ko ārsti cer izmantot pēc iespējas mazāk. Ierīce, kas līdz šim nebija pieejama nevienā ārstniecības iestādē Latvijā, nodrošina ātru intravenozo šķīdumu un asins komponentu ievadi ķermenim atbilstošā temperatūrā. Masīvas asiņošanas gadījumā šķidruma sildīšanas sistēma ir īpaši vērtīga, jo spēj nodrošināt strauju uzsildīta šķidruma pārliešanu lielā daudzumā, tā pēc iespējas ātrāk stabilizējot situāciju un novēršot draudus pacientes veselībai. Lai arī ķeizargrieziena operācija mūsdienās pārsvarā notiek spinālā vai epidurālā anestēzijā, atsevišķos gadījumos ir nepieciešama vispārējā anestēzija un mākslīgā elpināšana. Grūtnieču fizioloģisko īpatnību dēļ elpināšanas nodrošināšana ir sarežģītāka un riskantāka, un dažos gadījumos ar parasto laringoskopu nav iespējams pacienti intubēt (ievadīt speciālu caurulīti elpvadā (trahejā)). Jaunais videolaringoskops ir neatsverams palīgs anesteziologam - reanimatologam operācijas laikā, palīdzot ātri un efektīvi nodrošināt mākslīgo elpināšanu un, iespējams, tādā veidā glābt dzīvību.
 

Reklāma
Reklāma

Rūpējoties par augļa veselību un drošību, Rīgas Dzemdību nams ir iegādājies arī terbutalīna ampulas – medicīniskus preparātus dzemdes kontrakciju samazināšanai. Lai gan tās ir neaizvietojama dzemdību sastāvdaļa, pārmērīgi biežas vai stipras dzemdes kontrakcijas ir viens no izplatītākajiem augļa skābekļa apgādes traucējumu iemesliem. Auglim pilnvērtīgs nodrošinājums ar skābekli notiek tikai kontrakciju starplaikos, un, ja tie nav pietiekoši ilgi, var iestāties skābekļa trūkums, ko var konstatēt ar augļa sirdsdarbības izmaiņām. Ar medikamentiem apstādinot kontrakcijas, ir iespējams atjaunot skābekļa piegādi auglim, lai ārsti bez bažām varētu turpināt vadīt dzemdības. Šādu medikamentu pielietošanu sauc par „augļa intrauterīno reanimāciju”, un šis princips turpmāk, ja būs tāda nepieciešamība, tiks pielietots dzemdību vadīšanas procesā Rīgas Dzemdību namā. Jaunums Dzemdību namā un arī Latvijā ir mobilais jaundzimušo reanimācijas galds, kas ļauj uzsākt jaundzimušā reanimāciju vai elpošanas atbalstu pie dzemdību gultas, nepārgriežot nabassaiti. Visiem jaundzimušajiem būtiska ir vēlīna nabassaites pārgriešana, jo īpaši svarīgi tā ir priekšlaikus dzimušiem bērniem vai bērniem, kuri piedzimst asfiksijā."

Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļai savukārt ir iegādāta jauna parenterālās barošanas šķīdumu pagatavošanas ierīce, kas ļaus mazināt stacionāra infekcijas risku un nodrošinātu šķīdumu precīzu dozēšanu.