Slimnīca aicina: parūpējies, lai brīvdienās būtu mājās pietiekami medikamentu hroniskajām kaitēm

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā aizvadītājās 5 svētku brīvdienās pēc mediķu palīdzības vērsušies kopumā 1008 cilvēki jeb vidēji 202 diennaktī, 40% bija ieradušies paši.

Jāatceras, ka situācijās, ja pacientam nav dzīvības apdraudējuma, pakalpojumiem var tikt piemērota pilna maksa.

FOTO: Shutterstock.com

Jāatceras, ka situācijās, ja pacientam nav dzīvības apdraudējuma, pakalpojumiem var tikt piemērota pilna maksa.

„Šajās brīvdienās un svētku dienās Neatliekamās palīdzības klīnika strādāja tipiskā darba dienas režīmā, cilvēku bija daudz, tomēr tikai 15% no tiem, kuri pie mums bija ieradušies paši, bija nepieciešama tālāka ārstēšanās stacionārā,” norāda klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs, „tas nozīmē, ka pārējiem faktiski bija nepieciešama ģimenes ārsta palīdzība.” Daudzi bija atnākuši nevis akūtas vajadzības spiesti, bet, pēc viņu vārdiem, gribējuši vēl šogad paspēt veikt vienu vai otru manipulāciju, piemēram, nodot analīzes, citiem bija beigušās pretsāpju, pretspiediena zāles, pēc citrusaugļu lietošanas sākušās dažādas vieglas alerģiskas reakcijas un sāpes vēderā pēc pārmērīgām svētku vakariņām un alkohola lietošanas, cilvēkus bija skārušas arī augšējo elpceļu slimības.


„Šīs ir sūdzības, ar kurām universitātes slimnīcai primāri nebūtu jānodarbojas, bet cilvēkiem palīdzība būtu jāsaņem pie primārās aprūpes speciālistiem tuvākajās poliklīnikās,” uzsver A. Višņakovs. Visvairāk pacientu bija tieši diennaktī no 26. uz 27.decembri – 230, vismazāk Ziemassvētku vakarā – 180. Tādu cilvēku, kuriem tika konstatēta tikai alkohola intoksikācija bez medicīniskām indikācijām, bija 59(no tiem stacionēti Toksikoloģijas un sepses klīnikā – 4).

 

Priekšā ir piecas gada nogales brīvdienas, un slimnīcas mediķi aicina cilvēkus:

  • savlaicīgi parūpēties par medikamentiem, lai nebūtu jāvēršas pēc palīdzības slimnīcā
  • atcerēties par alerģijām un nelietot pārtikas produktus, uz kuriem iepriekš ir bijusi alerģiska reakcija
  • neēst daudz! Vismaz lai vēders nesāpētu
  • pirms doties uz slimnīcu, piezvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.
Reklāma
Reklāma

 

Tāpat ir jāatceras, ka situācijās, ja pacientam nav dzīvības apdraudējuma, pakalpojumiem var tikt piemērota pilna maksa. Ja tomēr pacients vēlas saņemt ārsta konsultāciju Neatliekamās palīdzības klīnikā, ir jārēķinās, ka var nākties gaidīt pat vairākas stundas, jo prioritāri palīdzība tiek sniegta pacientiem kritiskā stāvoklī.


Sagaidot Jauno gadu, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas 1000 ārsti un vairāk nekā 1600 ārstniecības un pacientu aprūpes speciālistu novēl visiem stipru veselību.