Kā noteikt ēteriskās eļļas kvalitāti

Pēdējā laikā visai daudz tiek runāts par ēterisko eļļu pozitīvo iedarbību uz cilvēka ķermeni, bet, vai tu zini, kas vispār ir ēteriskās eļļas un kā tad noteikt to kvalitāti? Mēģināsim rast atbildes.

Piemēram, lavandas ēteriskā eļļa palīdz pārvarēt iekšēju nemieru un saspringumu, miega traucējumus, nervu spriedzi, garīgas un fiziskas sāpes. Foto iesūtīja Ivanda Sivare.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piemēram, lavandas ēteriskā eļļa palīdz pārvarēt iekšēju nemieru un saspringumu, miega traucējumus, nervu spriedzi, garīgas un fiziskas sāpes. Foto iesūtīja Ivanda Sivare.

Kas ir ēteriskās eļļas?

Ēteriskās eļļas ir koncentrētas un komplicētas augu esences, kas tiek iegūtas destilēšanas, izspiešanas vai ekstrakcijas ceļā. Par ēteriskām šīs eļļas dēvē tāpēc, ka tās ātri izgaro. Tā ir augu savsatarpējās komunikācijas valoda, tā ir augu aizsardzība pret ienaidmiekiem vai kukaiņu pievilināšanas līdzeklis. 

Ēteriskās eļļas sastāv no bioķīmiskajām vielām, pēc kurām eksperti spriež par katras ēteriskās eļļas iedarbību. 

Kā iedarbojas ēteriskās eļļas?

Ēteriskās eļļas iedarbojas uz ķermeni, garu un dvēseli. Tās uzlabo veselību, samazina baktēriju koncentrāciju telpas gaisā, labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu un nogalina vīrusus, baktērijas, kā arī sēnītes.

Svarīgi ir arī tas, kādam mērķim un ar kādu nolūku ēteriskās eļļas tiek lietotas. Ja vēlies panākt noteiktu efektu, bet konkrētā eļļa tev ir netīkama, gluži vienkārši izvēlies līdzīgas iedarbības eļļu, kura tev raisa pozitīvas emocijas. Tas pats attiecas uz augiem: katrā ziņā rezultāts būs labāks.

Garīgajā un dvēseles jomā ēteriskās eļļas uzlabo omu un rada omulības sajūtu, mazina stresu un harmonizē, atbrīvo, atsvaidzina un attīra, nomierina un atslābina.

Kā noteikt ēteriskās eļļas kvalitāti?

- Sintētiskie aromāti tiek veidoti ķīmiski, tāpēc nereti piemīt smaržas, kādu dabiskajām ēteriskajām eļļām nemēdz būt, piemēram, okeāna, plūškoka, melones, svaigas maizītes, zaļās zāles un citas smaržas. Tās tiek pievienotas mazgāšanas un skalošanas līdzekļiem, kosmētikai, smaržīgajiem kociņiem, gaisa atsvaidzinātājiem. Arvien lielākam skaitam cilvēku veidojas alerģija pret tiem. Šie aromāti neaizvieto ēteriskās eļļas, tie neiznīcina baktērijas un vīrusus telpas gaisā.

- Dabiskajām līdzvērtīgās eļļas veidotas no dabiskajām un sintētiskajām vielām un smaržo kā dabiskās, piemēram, egļu skujas, citrons un citas. Tās ir samērā lētas, tā kā ražošanas izmaksas ir daudz zemākas nekā dabisko ēterisko eļļu ieguvē. Tās nav piemērotas aromterapijai.

- Dabisikās eļļas sastāv tikai no dabiskajām vielām, tomēr tās iespējams iegūt ne tikai no konkrēta auga, bet arī no augiem, kuru sastāvā ir līdzīgas vielas. Šāds paņēmiens tiek izmantots dārgu eļļu iegūšanai, lai samazinātu to cenu. Piemēram, rožu eļļai var pievienot ģerānijas ēterisko eļļu.

- Simtprocentīgas dabiskās eļļas tiek iegūtas tikai no konkrētā auga un ir pakļautas ļoti stingrai kvalitātes kontrolei. Tiek pārbaudīti kvalitātes raksturlielumi:

* Piemēram, tiek piešķirta speciāla biodinamiskās saimniekošanas produktu preču zīme. Tā tiek piešķirta biloģiskajai ražošanai, kad tiek ievērots arī gadalaiku ritums. Augsnes ražīgums tiek aktivizēts ar minerālu un augu preperātiem. Šī preču zīme tiek piešķirta tikai pēc rūpīgas pārbaudes.

* Eļļu bioloģiskā ieguve saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvām par ekoloģisko lauksaimniecību nepieļauj ķīmisko un sintētisko mēslojumu un augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu, kā arī gēnu tehnoloģiju lietošanu.

Reklāma
Reklāma

* Pastāv arī savvaļas augu ievākšanas metodes. Šie augi aug savvaļā, un cilvēki tos nekopj. Licences regulē legālu un organizētu augu ievākšanu konkrētā reģionā vai apgabalā.

* Ēteriskās eļļas tiek iegūtas no līgumu ietvaros audzētiem augiem. Šajos gadījumos pastāv lelas kvalitātes atšķirības. Nopietni un atbildīgi ražotāji katru eļļas partiju pārbauda ar gāzu hromatogrāfu un veic masspektrometriju.

Uz etiķetes jābūt šādām norādēm:

- 100% dabisma ēteriskā eļļa;

- tās botāniskais nosaukums latīņu valodā;

- izmantotā auga daļa;

- izcelsmes valsts, iespēju robežās audzētāja nosaukums vai vārds;

- audzēšanas metode;

- ieguves metode, piemēram, destilēšana;

- partijas numurs, kas tiek piešķirts pēc katras ražas novākšanas - tas nozīmē, ka ražotājs garantē uzticamību un kontroli.

Ēteriskās eļļas, tāpat kā sintētiskās smaržvielas, iedarbojas uz ķermeni, garu un dvēseli. pa degunu un ādu tās iekļūst arī asinsritē. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi, lai eļļām būtu visaugstākā kvalitāte, lai tās būtu simtprocentīgi dabiskas un iegūtas biloģiski tīrā vidē.

Ikviena ēteriskā eļļa sastāv no vairākām bioķīmiskajām vielām, turklāt daudzas no tām nav piolnīgi izpētītas un izzinātas. Tā kā daudzas no šīm vielām iedarbojas tikai kompleksā ar pārējām, nav ieteicams izmantot sintētiskās un dabiskajām līdzvērtīgās eļļas. Dabas gudrību un inteliģenci nav iespējams atdarināt.

Ēteriskās eļļas ir gaismjutīgas, tādēļ iegādājies tās tikai tumšā stikla tarā!

 

Citā reizē rakstīsim par ēterisko eļļu pielietošanu un dažādu eļļu sajaukšanu.

 

Avots: Kurts Ludvigs Nīblings "Aromterapija iesācējiem" (Izd.Jumava).