Vīrietis no cūku mēra skartā reģiona mēģina iznest cūkgaļu

30.jūnijā Krāslavas novada Robežnieku pagasta Robežniekos Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbinieki, veicot personu un transportlīdzekļu pārbaudi Āfrikas cūku mēra karantīnas zonā, aizturēja 1983.gadā dzimušu vietējo iedzīvotāju.  Pie vīrieša tika atrasts 1,5 kg gaļas, ko viņš mēģināja iznest no epidēmijas rajona. 
PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes cūkgaļu! Slimības ierosinātāju var pārnest ar cūkgaļu un cūkgaļu saturošiem produktiem! Foto: Inese Stuģe

FOTO: Mammamuntetiem.lv

PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes cūkgaļu! Slimības ierosinātāju var pārnest ar cūkgaļu un cūkgaļu saturošiem produktiem! Foto: Inese Stuģe

 

Informācija par notikušo tālākai pārbaudei tika nodota Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldei.

 

Valsts policijas darbinieki turpina pārbaudīt personas un transportlīdzekļus gan Krāslavas novada Robežnieku pagastā, gan arī Dagdas novadā, portālu mammamuntteiem.lv informēja policijas pārstāve Zane Arāja.

 

Saskanā ar PVD informāciju, uz 30.jūniju Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts 7 meža cūkām un 3 mājas cūkām. Meža cūku līķi tika likvidēti, tos sadedzinot.

Reklāma
Reklāma


PVD inspektori aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 324 saimniecības. No tām tikai 69 novietnēs tiek turētas cūkas. Pārbaužu laikā inspektori 26 novietnēs konstatēja cūku kustības pārkāpumus: nebija ziņots par to pirkšanu un pārdošanu. Šobrīd nav konstatētas nereģistrētas cūku novietnes. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 355 asins paraugi. Jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām nav konstatēti.  

Atkārtoti PVD aicina ikvienu cūku turētāju par savā īpašumā esošajām mājas cūkām ziņot Lauksaimniecība datu centram (LDC) un veikt novietnes reģistrāciju. Cūku saslimšanas vai ārkārtas situācijas gadījumā kompensāciju varēs saņemt tikai tie, kuri būs reģistrējuši cūkas.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina:
• Aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas!
• Mājas cūkām tiek ņemti asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai. Mājas cūkas, kuras nebūs inficētas ar ĀCM vīrusu, netiks izņemtas no saimniecības un dedzinātas! Veselās cūkas nav arī jānokauj, tās var turpināt audzēt, pasargājot no inficēšanās ar ĀCM.
• Bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus dzīvniekus!
• Cūkas jātur iekštelpās, lai izslēgtu to iespējamo kontaktu ar meža cūkām!

Tāpat PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes cūkgaļu! Slimības ierosinātāju var pārnest ar cūkgaļu un cūkgaļu saturošiem produktiem!

PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem, taču cilvēkiem tā nav bīstama. 

Par operatīvu sadarbību, ar mērķi mazināt slimības izplatību meža cūku populācijā, šodien, 30.jūnijā, tikšanās laikā lēma arī PVD un Valsts mežu dienesta (VMD) speciālisti.