Padomi Dziesmu svētku dalībniekiem, kā rūpēties par veselību

Mazgāt rokas, dzert ūdeni, neuzturēties caurvējā - tie ir tikai daži Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu un Veselības inspekcijas speciālistu ieteikumi ikvienam Dziesmusvētku dalībniekam, lai saudzētu savu veselību.

Lai nesabojātu sev un citiem svētkus, parūpējies pats par savu veselību, bet neatliekamos gadījumos - laikus vērsies pēc palīdzības pie mediķiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai nesabojātu sev un citiem svētkus, parūpējies pats par savu veselību, bet neatliekamos gadījumos - laikus vērsies pēc palīdzības pie mediķiem.

 

- Lai nesaslimtu ar dažādām zarnu trakta infekcijām, biežāk rūpīgi mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni. Ja nav pieejamas ziepes un ūdens, vari izmantot arī mitrās salvetes. Atceries, ka lielākā daļa slimību izplatās tieši tādēļ, ka netiek ievērota personīgā higiēna! 

- Lai pasargātu sevi no saaukstēšanās, uz mēģinājumiem paņem līdzi rezerves krekliņu, ko pārvilkt pēc fiziskas slodzes, ja būsi sasvīdis. Ilgstoši neuzturies caurvējā.

- Dzer pietiekamā daudzumā ūdeni, nevis limonādes vai enerģijas dzērienus. 

- Ja ārsts ir izrakstījis medikamentus, kas jālieto regulāri, ņem vienmēr tos līdzi pietiekošā daudzumā un lieto precīzi, kā norādījis ārsts. 

 

...karstā laikā un fiziskas slodzes rezultātā alkohola ietekme pastiprinās, tāpēc atturies no alkohola lietošanas...


- Ja pasniegtajai vai iegādātajai pārtikai ir neraksturīgs izskats, smarža vai garša, to nekādā gadījumā nelieto uzturā! Pārliecinies par pārtikas produktu derīguma termiņiem.

- Atceries, ka karstā laikā un fiziskas slodzes rezultātā alkohola ietekme pastiprinās, tāpēc atturies no alkohola lietošanas. 

- Esi piesardzīgs, lietojot enerģijas dzērienus – to regulāra lietošana, kā arī lietošana kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem var radīt nopietnus veselības traucējumus.

- Lieto galvassegu un aizsargkrēmu pret saules staru iedarbību.

Reklāma
Reklāma

- Mežaparkā gadu no gada tiek konstatēta plaša ērču izplatība, tādēļ aicinām neuzturēties krūmainās vietās un nekoptā zālienā. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, tāpēc vērsies pēc palīdzības pie mediķiem pasākuma norises vietā. 

- Kad izjūti nogurumu - atpūties! Atvēli pietiekamu laiku miegam.

 

Atceries, ka par savu veselību atbildīgs esi tu pats! Ja mēģinājumu vai svētku pasākumu laikā nejūties labi, pasliktinās pašsajūta un veselība, uzreiz vērsies pie mediķiem, lai laikus saņemtu palīdzību un konsultētos par tālāko dalību pasākumos. Svētku pasākumu norises vietās meklē kādu no medicīniskajiem punktiem palīdzības saņemšanai - pirmās palīdzības punktos varēsi saņemt palīdzību vienkāršākos gadījumos, piemēram, nobrāzumi, uzberztas tulznas, sīku brūču apstrāde, asinsspiediena kontrole u.c., savukārt neatliekamo palīdzību sniegs mediķi speciālās teltīs un brigādes automašīnās.

 

Atrodoties ārpus pasākumu norises vietām, veselības pasliktināšanās gadījumā ieteicams sazināties pa tālruni ar sava ģimenes ārsta praksi. Darbdienu vakaros no plkst.17 līdz 8 mediķa padomu būs iespējams saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo telefonu 66016001, brīvdienās tas strādā visu diennakti. Vienkāršāku saslimšanu vai traumu gadījumos iespējams vērsties pie mediķiem pēc palīdzības tuvākajā ārstniecības iestādēs - informāciju par  šīm vietām var uzzināt darbdienās no plkst.8.30 līdz 17, zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas tālruni 80001234 vai sūtot e-pastu uz nvd@vmnvd.gov.lv. 

 

Atgādinām, ka dzīvībai kritiskos gadījumos jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113.