Rīgā šodien var apmeklēt mobilo mamogrāfu

Šodien kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" īstenošanas gaitā no plkst.10 līdz plkst.18 pie tirdzniecības centra "Origo" darbojas mobilais mamogrāfs. Sievietes var apmeklēt mamogrāfu un veikt krūts vēža skrīningu.

Agrīnā stadijā atklājot krūts vēzi, to veiksmīgi var izārstēt. Foto autore - Laura Bārdiņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Agrīnā stadijā atklājot krūts vēzi, to veiksmīgi var izārstēt. Foto autore - Laura Bārdiņa.

 

 

Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā krūts pārbaudi reizi divos gados. Lai veiktu mamogrāfiju, līdzi obligāti ir jāņem Nacionālā veselības dienesta vēstule - tad pārbaude ir bez maksas. Ar ārsta nosūtījumu - 2 lati. Ja vēstule nav līdzi, bet ir vēlme veikt pārbaudi, jāzvana pa bezmaksas informatīvo telefonu 80001234, lai noskaidrotu savu vēstules numuru.

 

Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana. 

 

Nākamais datums, kad mobilais mamogrāfs būs pie "Origo", ir 27.aprīlis.

 

Iespējams, daudziem liekas, ka krūts vēzis nav viņu problēma. Cilvēki par to nevēlas runāt, domādami, ka tad vēzis viņus neskars. Tomēr par šo problēmu ir jārunā, jo tā jau ir skārusi gandrīz katru ģimeni, draugu vai paziņu lokā. Sievietes par atklāto diagnozi klusē, baidoties, ka tiks pamestas, atlaistas no darba, atstumtas. Klusē, kamēr ir par vēlu...

Reklāma
Reklāma

 

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm un pērn tas tika konstatēts rekordlielam sieviešu skaitam - aptuveni 1200 pacientēm. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka 60% Latvijas sabiedrības ir zema interese vai pat vienaldzīga par krūts vēža saslimšanu un ar to saistītiem riskiem. Vairumā gadījumu slimība tiek ielaista un netiek konstatēta agrīnā stadijā.

 

Ik gadu vidēji 500 sievietes zaudē vienu vai abas krūtis un diemžēl no šīs slimības mirst vairāk nekā 400 sievietes.

 

Ja slimība tiek konstatēta agrīnā stadijā, tad savlaicīgas un kvalitatīvas ārstēšanas rezultātā ir iespējams izārstēties no krūts vēža. Lai savlaicīgi atklātu saslimšanu ar krūts vēzi, speciālisti iesaka sievietēm regulāri sekot līdzi krūšu veselībai. Sievietēm paaugstināta saslimšanas riska vecumā no 50 līdz 69 gadiem ir ieteicams izmantot valsts dāvāto iespēju piedalīties krūts vēža agrīnas atkalšanas programmā un veikt valsts apmaksātu mamogrāfiju

 

Materiāls tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".