Pieaug saslimstība ar tuberkulozi bērnu un pusaudžu vidū

Pagājušajā gadā saslimstība ar tuberkulozi, salīdzinot ar 2011.gadu, pieaugusi par 12%. Tomēr visatriecošākais ir fakts, ka par 30% pieaugusi saslimtība ar šo plaušu slimību pusaudžu vidū, portālu mammamuntetiem.lv informēja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. 

Par 30% pieaugusi saslimšana ar tuberkulozi pusaudžu vidū.

FOTO: Marika Eglīte

Par 30% pieaugusi saslimšana ar tuberkulozi pusaudžu vidū.

 

Latvijā 2011.gadā reģistrēta trešā augstākā saslimstība ar tuberkulozi Eiropas Savienības valstu grupā pēc Rumānijas un Lietuvas.

 

Pērn pirmreizēja saslimšana ar tuberkulozi reģistrēta 56 bērniem, bet no visiem pirmreizēji reģistrētajiem tuberkulozes pacientiem 54% ir no sociāli nelabvēlīgas vides (pacientam reģistrēts vismaz viens no riska faktoriem).

 

2012.gadā no tuberkulozes (TB) mirušas 54 personas, 27 gadījumos nāves cēlonis bija TB/HIV.

 

Novēlota tuberkulozes diagnoze ir 41% no visiem mirušajiem.

 

Kā portālam mammamuntetiem.lv norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa, Veselības ministrija ir apstiprinājusi tuberkulozes ierobežošanas plānu 2013.-2015.gadam, kurā akcents likts uz agrīnu diagnostiku. Patlaban medmāsas regulāri apmeklē zupas virtuves un aicina uz pārbaudēm to apmeklētājus, kuriem ir ilgstošs klepus. Tāpat plānots iesaistīt pašvaldības. Piemēram, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija ir nosūtījusi vēstuli Latvijas Pašvaldību savienībai, kā arī pilsētu un novadu pašvaldību deputātiem, informējot par problēmām tuberkulozes apkarošanā valstī.

 

Reklāma
Reklāma

Vēstulē norādīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) pēc īpašas formulas veic aprēķinus, cik procenti no tuberkulozes gadījumiem valstī tiek diagnosticēti. Ja līdz 2010.gadam Latvijā tika diagnosticēti 90-100%, tad 2011.gadā tikai 75% pirmreizēji ar tuberkulozi saslimušo. Pēc PVO aprēķiniem 2011.gadā valstī netika diagnosticēti 300-400 tuberkulozes gadījumi, no kuriem 150-200 slimniekiem ir atklāta (bacilāra) tuberkulozes forma. Nav nekāda pamata uzskatīt, ka 2012.gadā šie rādītāji ir bijuši labāki. 

 

Visefektīvākā intervence tuberkulozes izplatības ierobežošanā ir saslimšanas gadījumu (īpaši, bacilāro) savlaicīga diagnostika un izārstēšana. Nacionālais Veselības dienests reģionos līgumu slēdz ar veselības iestādēm, kuru akcionāri gandrīz visos gadījumos ir pašvaldības. No veselības iestāžu vadības ir atkarīgs, vai no kopējās rentgenoloģisko izmeklējumu kvotas pietiekams skaits tiek izdalīts savlaicīgai tuberkulozes diagnostikai. Vai pietiks resursu telefona zvaniem un vēstulēm iespējamo tuberkulozes slimnieku meklēšanai. Vai šajā darbā palīdzēs ģimenes ārsti un sociālie darbinieki, jo tuberkuloze visbiežāk skar tieši dzīves pabērnus, teikts vēstulē.

 

Tuberkulozes medikamentozā ārstēšana ir ilgstošs process (vismaz 6 mēneši), kura lielāko daļu pacients pavada ārpus slimnīcas. Tuberkulozes ārstēšana ir specifiska ar to, ka zāles drīkst dzert tikai mediķa uzraudzībā, tādēļ pacientam katru dienu jādodas pie ģimenes ārsta vai pneimonologa māsiņas. Visa sabiedrība ir ieinteresēta, lai tuberkuloze tiktu izārstēta – lai pacients patiešām ik dienu dotos pēc zālēm.

 

Pozitīvs piemērs ir Rīga, kur pašvaldība apmaksā sabiedriskā transporta pakalpojumus un izsniedz talonu produktu iegādei (katru reizi, kad pacients ierodas pēc zālēm). Arī par pastāvīgu patversmes klientu Rīgā var kļūt tikai tad, ja tiek veikta krūšu kurvja rentgenogramma, nepieciešamības gadījumā jānodod arī krēpu analīzes. Neatsverama ir sociālo dienestu palīdzība gadījumos, ja cilvēki bez noteiktas dzīves vietas pārtrauc ārstēšanos.

 

Kā negatīvu piemēru var minēt Aizkraukli, kur poliklīnikas vadība uzsāka "raganu medības", piedraudēja ar tiesu un nesamaksāja plaušu slimību speciālistei par padarīto darbu. Veco ļaužu pansionātā bija saslimšanas gadījumi un ārstei, godprātīgi veicot savus pienākumus, pieauga apmeklējumu un izmeklējumu skaits. Rezultāts - speciālista nav, saslimstība ir gandrīz dubultojusies, savukārt iedzīvotājiem jādodas pie pneimonologa uz Jēkabpili vai Bausku, tā vēstīts tiek pašvaldībām adresētajā vēstulē.