Saglabājas nepietiekams ar krūti baroto bērnu īpatsvars

Joprojām saglabājas nepietiekams ar krūti baroto bērnu īpatsvars, informatīvajā ziņojumā "Pārskats par bērnu stāvokli Latvijā 2011.gadā" uzsver Labklājības ministrija (LM). Ar ziņojumu nākamnedēļ tiks iepazīstināta arī valdība. 

Foto autore - mūsu lasītāja Daina.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto autore - mūsu lasītāja Daina.

 

Ziņojumā minēts, ka viens no būtiskiem faktoriem  bērna fiziskajā un garīgajā attīstībā ir krūts barošana jeb mātes piens, ko jaundzimušais saņem pēc dzimšanas. Latvijā tāpat kā citur pasaulē, katru gadu no 1.-7.augusta atzīmē Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļu un 12.maijā - Starptautisko zīdīšanas veicināšanas dienu, kuru galvenais mērķis ir veicināt, atbalstīt un aizsargāt krūts barošanu

 

Pozitīvi vērtējama tendence, ka ik gadu nedaudz pieaug bērnu īpatsvars, kuri saņēmuši krūts barošanu gan līdz 6 nedēļu, gan 12 mēnešu vecumam. 2011.gadā krūts barošanu līdz sešu nedēļu vecumam saņēmuši 92% bērnu, līdz sešiem mēnešiem ar krūti baroti nedaudz vairāk kā puse bērnu – 52,9%, bet līdz gada vecumam vairs tikai 22,4%, taču pozitīvi, ka vērojams pieaugums - par 3,5% punktiem.

 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas 2002.gadā pieņemto Globālo stratēģiju par zīdaiņu un bērnu jaunākajā vecumā ēdināšanu, zīdīšana ir nesalīdzināmi labāks veids, kā nodrošināt zīdainim ideālu barību veselīgai augšanai un attīstībai. Tā ir arī reproduktīvā procesa, kas cieši saistīts ar mātes veselību, neatņemama sastāvdaļa. Ieteikumi vispasaules sabiedrības veselībai ir ekskluzīva bērna zīdīšana līdz sešu mēnešu vecumam, lai nodrošinātu optimālu augšanu, attīstību un veselību. Pēc tam, lai nodrošinātu pieaugošo nepieciešamību pēc uzturvielām, zīdaiņiem ir jāsaņem atbilstošs un drošs papildēdiens, kamēr zīdīšana turpinās līdz 2 gadu vecumam vai ilgāk. Ekskluzīva zīdīšana uzreiz pēc dzimšanas ir iespējama, izņemot dažas medicīniskās indikācijas, un neierobežota ekskluzīva zīdīšana sekmē atbilstošu piena daudzuma esamību.

 

krūts barošana

Foto iesūtīja portāla lasītāja Ella. Krūts barošana rit uz pilniem gaņģiem... Abas jaunās māmiņas ir ļoti apzinīgas.

 

Reklāma
Reklāma

Līdzšinējos gados nozīmīgu ieguldījumu zīdīšanas veicināšanā un veselības uzlabošanā dzīves sākumposmā ir devusi Mazulim draudzīgas slimnīcas (MDS) iniciatīva. Konstatēts, ka visur, kur dzemdību iestādēs tika sākta šīs iniciatīvas īstenošana, vairāk bērnu tika zīdīti ar mātes pienu, un bērnu veselība uzlabojās.

 

Arī aptaujas rezultāti par sieviešu zīdīšanas pieredzi liecina, ka biežāk zīdaiņus tikai ar mātes pienu barojušas sievietes, kuru izvēli šādi rīkoties atbalstījis vīrs un medicīnas personāls, un kas saņēmušas informāciju par zīdīšanas priekšrocībām.

 

Ministrija uzskata, ka ir jāturpina sabiedrības izglītošana par zīdīšanas priekšrocībām, mazinot sabiedrībā valdošos mītus par krūts barošanas nozīmi bērniem pēc 6 mēnešu vecuma, kā arī jāturpina speciālistu izglītošana, lai tie varētu sniegt kompetentu atbalstu zīdošām mātēm. 

 

Aktivitātes zīdīšanas veicināšanai iekļautas Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2011.-2017.gadam un Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā 2012.-2014.gadam.

Būtiska loma zīdīšanas veicināšanā ir sabiedrības izglītošanai un nevalstiskajām organizācijām, kas aktīvi darbojas un sniedz atbalstu jaunajām māmiņām ar zīdīšanu saistītu problēmu risināšanā.

 

Pārskata mērķis ir vērst valdības un likumdevēja, kā arī visas sabiedrības uzmanību uz aktuālajām problēmām, kas ietekmē bērnu stāvokli valstī, pamatā cenšoties izcelt jautājumus, kur nākotnē nepieciešami kādi pilnveidojumi vai vismaz plašāks izvērtējums par attiecīgas problēmas cēloņiem un risinājumiem - jau esošiem vai nākotnē plānojamiem.