Otrs izplatītākais nāves cēlonis Latvijā - "vēzis"

Visvairāk cilvēku Latvijā mirst no asinsrites sistēmas slimībām, bet otrs izplatītākais nāves cēlonis ir ļaundabīgie audzēji, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati par veselības aprūpi 2011.gadā.

FOTO: Marika Eglīte

Tuvu 16 000 cilvēku miruši no asinsrites sistēmas slimībām

Pagājušajā gadā asinsrites sistēmas slimību dēļ no dzīves šķīrušies 15 673 cilvēku, un šis ir visizplatītākais nāves cēlonis mūsu valstī. Otrs vizbiežākais nāves cēlonis ir ļaundabīgie audzēji, kas bbijuši par iemeslu 5885 iedzīvotāju nāves gadījumiem. Turpretim trešais visbiežākais nāves cēlonis ir tā sauktie ārējie apstākļi - traumas, avārijas, vardarbība, saindēšanās. Šī iemesla dēļ 2011.gadā miruši 1839 iedzīvotāju.

Bronhu un plaušu ļaundabīgais audzējs pirmajā vietā 

Reklāma
Reklāma

No visiem ļaundabīgo audzēju paveidiem visizplatītākais, kā dēļ miruši cilvēki, ir bronhu un plaušu "vēzis". Pēc tam seko kolorektālās daļas ļaundabīgais audzējs, kuņģa "vēzis" un krūts "vēzis", no kura pērn mirušas 444 sievietes un pat divi vīrieši. Miršanas gadījumu skaits no krūts ļaundabīgā auzdēja pērn nedaudz samazinājušies, taču pieaudzis miršanas gadījumu skaits no dzemdes ķermeņa ļaundabīgā auzdēja. No dzemdes kakla ļaundabīgā auzdēja pērn mirusi 121 sieviete, bet no olnīcu "vēža" - 209 sievietes.

Pieaug ar HIV inficēto mirušo skaits

2011.gadā no HIV infekcijas miruši 73 cilvēki, kas ir par 15 vairāk nekā 2010.gadā. No vīrushepatīta pērn miruši 34 cilvēki, bet no tuberkulozes - 65. Arī gripas bijusi par iemeslu, lai no dzīves aizietu 25 cilvēku. Ādas un zemādas audu slimību dēļ pērn miruši 39 cilvēki, bet uroģenitālās sistēmas slimību dēļ - 321 iedzīvotājs.