Ar krūts vēzi Latvijā saslimst arvien gados jaunākas sievietes

2011.gadā reģistrēti 1255 jauni saslimšanas gadījumi ar krūts vēzi, tādēļ mediķi uzsver, cik būtiska ir agrīna slimības diagnosticēšana. Turklāt pēdējos gados ar šo slimību saslimst arvien gados jaunākas sievietes.  

Foto iesūtījusi Madara Baklāne. Attēlā redzamajiem modeļiem nav saistības ar raksta problemātiku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Madara Baklāne. Attēlā redzamajiem modeļiem nav saistības ar raksta problemātiku.

Onkoloģisko slimību grupā krūts vēzis ir visizplatītākais

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Latvijā gadu no gada pieaug sieviešu saslimstība ar krūts vēzi - 2011.gadā onkoloģisko slimību grupā krūts vēzis ir visizplatītākais - 1255 jauni saslimšanas gadījumi. Ja 1990.gadā krūts vēzis tika diagnosticēts 49 sievietēm uz 100 000 sievietēm, tad 2011.gadā tie jau ir 111 gadījumi uz 100 000 sievietēm. Saslimstības pieaugums saistāms gan ar plašākām un pieejamākām agrīnās diagnostikas iespējām, gan ar pieaugošo riska faktoru - palielināta ķermeņa masa, hormonaizstājterapijas lietošana, saskare ar radiāciju dzīves laikā, vēlīna pirmā grūtniecība/bezbērnība, smēķēšana, alkohola lietošana - izplatību sabiedrībā, kā arī iedzīvotāju dzīves ilguma pagarināšanos.

 

Ar krūts vēzi arvien biežāk saslimst 35-40 gadus vecas sievietes

1990.gadā vidējais sievietes vecums brīdī, kad tika diagnosticēts krūts ļaundabīgs audzējs bija 58 gadi, 2000.gadā tie bija 60 gadi, bet 2011.gadā tie jau ir 62 gadi. Taču tas nenozīmē, ka šī slimība neskar arī gados jaunākas sievietes, skaidro SPKC speciālisti. Latvijas dati liecina, ka saslimstība ar krūts vēzi straujāk sāk pieaugt sievietēm, sasniedzot 35 – 40 gadu vecumu.

Latvijā krūts vēzis agrīnās stadijās (1. un 2.slimības stadijā) tiek atklāts 62% sieviešu. Tas nozīmē, ka šīm sievietēm izredzes nodzīvot piecus un vairāk gadus ir 82% gadījumu. Savukārt, ja slimība tiek atklāta novēloti (3. un 4. slimības stadijā), izredzes nodzīvot piecus un vairāk gadus samazinās līdz 32% gadījumu.

SPKC direktore Inga Šmate: "Ir ļoti būtiski atklāt krūts vēzi agrīni, jo tas palielina iespēju, ka slimība tiks pilnībā izārstēta un samazināsies slimības recidīva un/vai progresijas risks. Vēlamies aicināt sievietes nenobīties, bet savlaicīgi un regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes. Atgādinām, ka ikvienai sievietei sasniedzot 50 gadu vecumu, jāizmanto iespēja veikt valsts apmaksātu krūts vēža skrīningu, lai bez maksas pārbaudītu savu krūšu veselību. Tikai izglītojot sabiedrību, veicinot izpratni par šo slimību un aicinot sievietes pārbaudīt savu krūšu veselību, ir iespējams samazināt šīs slimības radīto slogu gan katrai sievietei individuāli, gan valstij kopumā."

Vēlamies aicināt sievietes nenobīties, bet savlaicīgi un regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes.

Noslēdzot Krūts veselības mēnesi, SPKC sadarbībā ar Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecību Latvijā, kā arī ar valsts atbildīgajām institūcijām un vadošajiem speciālistiem skrīninga jautājumos rīkos speciālistiem paredzētu diskusiju "Valsts organizētā vēža skrīninga (2009.-2012.) rezultātu izvērtējums". Diskusijā tiks aktualizēti jautājumi par Valsts organizētā skrīninga iespējām, esošajām problēmām un risinājumiem.  

Latvijā un Eiropā oktobris ir Krūts veselības mēnesis. Tā galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību krūts vēža profilaksei, agrīnas diagnostikas nozīmei, ārstēšanas iespējām un rehabilitācijai.

Plašāku informāciju par krūts vēža riska faktoriem sievietēm meklējiet arī SPKC mājas lapā www.spkc.gov.lv http://www.spkc.gov.lv/aktualitates/274/2011-gada-1255-jauni-saslimsanas-gadijumi-ar-kruts-vezi-spkc-atgadina-agrinas-diagnostiskas-nozimibu

Reklāma
Reklāma


Materiāls sagatavots sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļu.