Esi uzmanīgs tumšajā laikā uz ceļa!

Pēdējo nedēļu laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestā pieaudzis izsaukumu skaits saistībā ar uz ielām un ceļiem notriektiem gājējiem un velosipēdistiem. Nereti negadījumi notiek tieši diennakts tumšajā laikā, tāpat diemžēl jāatzīmē, ka ir arī ļoti smagi negadījumi, kad mediķi cietušajam nespēj palīdzēt, jo traumas ir nesavienojamas ar dzīvību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šīs nedēļas četrās dienās vien bijuši 10 gadījumi, kad automašīnas notriekušas kājāmgājējus un velosipēdistus uz Latvijas ceļiem un cietušajiem steidzami bijusi nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība. Divos gadījumos cietuši desmit un septiņus gadus veci bērni, kuri guvuši smadzeņu satricinājumus, kā arī citas traumas – deguna kaula lūzumu un brūces sejā. Vienā gadījumā cietis velosipēda vadītājs. Atsevišķos gadījumos, sniedzot nepieciešamo palīdzību cietušajiem, mediķiem bijušas aizdomas par to, ka cilvēki nokļūstot negadījumā, iespējams bijuši alkohola reibumā. Savukārt divos gadījumos ceļu satiksmes negadījumos gūtās traumas bijušas tik smagas, ka cietušajiem iestājusies nāve.

Arī autovadītājus aicinām respektēt kājāmgājējus, jo pēdējā laikā bijuši vairāki gadījumi, kad cilvēkus automašīnas notriekušas pat uz gājēju pārejām.

Diemžēl dienesta brigāžu mediķiem nav informācijas par to vai cietušajiem bija vai nebija atstarotāji laikā, kad notika negadījums, tāpat mediķi nevar spriest par to, kurš ceļu satiksmes negadījumiem bija vainīgs – gājējs vai autovadītājs. Tomēr ņemot vērā jau minēto negadījumu pieaugumu, NMP dienesta mediķi aicina iedzīvotājus būt ļoti piesardzīgiem diennakts tumšajā laikā šķērsojot ielas vai pārvietojoties gar ceļu malām, jo cilvēka un automašīnas sadursmes rezultātā cilvēks var gūt ļoti smagas un dzīvībai bīstamas traumas. Smagākos gadījumos, kad gājējs tiek notriekts vai pat „pamests gaisā” un krītot atsitas pret mašīnu un zemi, cilvēks var gūt komplicētus roku, kāju, iegurņa, krūškurvja, ribu un mugurkaula lūzumi, kas var kombinēties ar iekšējo orgānu un galvas sasitumiem un asins izplūdumiem.


Arī autovadītājus aicinām respektēt kājāmgājējus, jo pēdējā laikā bijuši vairāki gadījumi, kad cilvēkus automašīnas notriekušas pat uz gājēju pārejām.

Reklāma
Reklāma


Ieteikumi gājēju drošībai tumšā laikā:
•    Izejot uz ielas, pie apģērba vai somas ir jābūt atstarojošam elementam;
•    Ja pārvietojoties pa ceļiem, šosejām un to nomalēm, aicinām izmantot ne tikai atstarojošus elementus pie apģērba, bet arī iedegtus kabatas lukturīšus;
•    Pārvietojieties par ceļa nomali vai braucamo daļu tikai tad, ja citādāk nav iespējams.  Ja to darāt, tad turieties pēc iespējas tuvāk ceļa ārējai malai un ejiet pretī mašīnu braukšanas virzienam un obligāti pārliecinieties par to, ka esat autovadītājiem pamanāms;
•    Laikā, kad pat dienas gaišajā laikā ir miglains, lietains un pelēks, aicinām pārdomāt iespēju izvēlēties košāku apģērbu vai kādu apģērba detaļu, kas var izcelt un padarīt jūs pamanāmāku pelēkajās rudens dienās;
•    Aicinām vecākus īpaši uzmanīgi izvēlēties apģērbu bērniem. Veikali piedāvā gan jakas, gan mēteļi ar apģērbā jau iestrādātiem atstarojošiem elementiem. Tāpat atstarojošie elementi tiek izvietoti arī uz skolas somām. Tādēļ mediķi aicina vecākus – padariet savus bērnus redzamus!    
•    Šķērsojiet ielu tam paredzētās vietās (pie luksofora, gājēju pārejas u.c.), bet ja tas nav iespējams vairakkārt pārliecinieties vai izvēlētais ceļš ir drošs. Ejiet nevis taisnāko, bet drošāko ceļu!
•    Tāpat kā autovadītāji nedrīkst pie stūres sēsties alkohola reibumā, arī gājēju drošība nav savienojama ar alkohola lietošanu!
•    Minētie noteikumi jāievēro ne tikai gājējiem, bet arī personām, kas brauc ar riteni, skeitbordu, skrituļslidām, skrejriteni un invalīdu ratiņiem.


Informāciju sagatavoja: Laura Bundule, NMP dienesta Komunikācijas nodaļa