Vecāki skolas pasākumos DRĪKST fotografēt savus bērnus arī tad, ja attēlā redzami citi bērni

Priecīgas mammas vēro savu bērnu aktivitātes skolas sporta dienā vai klases ekskursijā. Daži brīži tik feini, ka roka gluži automātiski stiepjas pēc telefona, lai mirkli iemūžinātu. Bērns noteikti priecāsies pēc gadiem redzēt sevi kopā ar klasesbiedriem šādā priekpilnā un azartiskā brīdī. 

Foto: Uri Bernad, www.urifoto.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Uri Bernad, www.urifoto.lv.

Tāpat gribas iemūžināt skolas sākumu, Ziemassvētkus, klases uzvedumu un citus interesantos notikumus mazā skolēna ikdienā. 

Bet ko darīt, ja starp klases vecākiem gadās kāds, kurš atsaucas uz Datu aizsardzību, kura paredzot, ka bērnus nedrīkstot fotografēt. Vai vēl trakāk - atsaucas uz žurnālistu likumu, kas paredz pirms publiskiem pasākumiem izņemt īpašas atļaujas (tas nekas, ka vecāki nav žurnālisti). 

Gluži nevilšus nākas citēt populāro televīzijas raidījumu - kā ir patiesībā?

 

Situācijās, kad ir neskaidrības par noteikumiem attiecībā uz datu drošību un lietošanu, vienmēr var piezvanīt "Datu valsts inspekcijai" pa tālruni 67223131. Tur laipna konsultante atzina, ka joprojām ir daudz neskaidrību un interpretāciju par regulas piemērošanu. 

Pirms publicēšanas sociālajos tīklos vajadzētu rūpīgi pārdomāt, vai ar šo publikāciju kādu nesanāks apbēdināt. Tomēr tas nekādā gadījumā neliedz fotografēt bērnu kopā ar citiem bērniem aktivitātes laikā. 

Lūk, ko norāda "Datu valsts inspekcija":

Vispārīgā datu aizsardzības regula neattiecas uz tādu personas datu apstrādi, ko veic fiziskā persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā (ar to domājot arī dažnedažādus skolas pasākumus). Regulas 18.apsvērums paskaidro, ka tāda apstrāde nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību, kā arī norāda uz to, ka personiski vai mājsaimnieciski pasākumi varētu ietvert korespondenci un adrešu sarakstu turēšanu vai sociālo tīklošanos un tiešsaistes darbības, ko veic saistībā ar šādiem pasākumiem.

No minētā izrietot, ja kāds personīgos nolūkos publisko foto/video Facebook (vai kādā citā) tīmekļvietnē un tas nav saistīts ar profesionālu vai komerciālu darbību, tas atbrīvo personu no pienākuma ievērot Regulas nosacījumus.

Tomēr katrā individuālā gadījumā ir nepieciešams izvērtēt, vai informācija par fizisko personu, kuru padara par publiski pieejamu kāda cita fiziskā persona, ir saistīta ar šīs personas privāto vai ģimenes dzīvi. Citiem vārdiem sakot - pirms publicēšanas sociālajos tīklos vajadzētu rūpīgi pārdomāt, vai ar šo publikāciju kādu nesanāks apbēdināt. Tomēr tas nekādā gadījumā neliedz fotografēt bērnu kopā ar citiem bērniem aktivitātes laikā. 

 

Kāds ir risinājums?

Reklāma
Reklāma

Protams, visiem ir jābūt savstarpēji iecietīgiem un jācenšas saprast, ka uzskati un vēlmes var būt dažādas, tomēr tam ir jābūt divvirzienu ceļam. Vecākiem, kuri vēlas, lai pasākumos fotografēts tiktu pēc iespējas mazāk un viņu atvase kadrā neietrāpītos, gūs daudz lielākus panākumus, ja palūgs savu bērnu nefotografēt mierīgi, nevis uzklups ar paceltu balsi. Vēl var atvasei iemācīt "iziet no kadra", paskaidrojot, kāpēc fotografēties pēc mammas vai tēta domām nevajadzētu (starp citu, esmu redzējusi, kā mamma atspērusies aiz rokas velk bērnu prom no pārējiem bērniem, kuri stājas uz klases kopbildi). Vecākiem, kuri vēlas kādu skolas mirkli iemūžināt, vajadzētu respektēt citu vecāku lūgumu konkrētā pasākuma kopbildes nepubliskot un safotografēto atstāt vien ģimenes albumam. 

 

Atkāpei - par žurnālistiem

Fizisko personu datu apstrādes likuma 32. pants par datu apstrādi saistībā ar vārda un informācijas brīvību nosaka, ka personai ir tiesības apstrādāt datus akadēmiskās, mākslinieciskās vai literārās izpausmes vajadzībām atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, kā arī apstrādāt datus žurnālistikas vajadzībām, ja tas tiek darīts ar mērķi publicēt informāciju, kas skar sabiedrības intereses.

Un seko vairāki punkti, kad apstrādājot datus žurnālistikas vajadzībām, datu regulas noteikumi netiek piemēroti, ja ir konstatējami visi šādi nosacījumi:

1) datu apstrādi veic, lai īstenotu tiesības uz vārda un informācijas brīvību, ievērojot personas tiesības uz privāto dzīvi, un netiek skartas tādas datu subjekta intereses, kurām nepieciešama aizsardzība un kuras ir svarīgākas par sabiedrības interesēm;

2) datu apstrādi veic ar mērķi publicēt informāciju, kas skar sabiedrības intereses;

3) datu regulas noteikumu ievērošana nav savietojama vai liedz īstenot tiesības uz vārda un informācijas brīvību.

 

Noteikumos nav minēts, ka žurnālistiem pirms publiskiem pasākumiem būtu jāizņem kādas īpašas atļaujas. Ja es kļūdos, lūdzu labojiet!